Şampiyonluğa Ambargo Koydular

Ampute Futbol Süper Ligi'nde son 5 sezonu şampiyonlukla tamamlayan Aybesk Ampute Takımı, Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu kimseye bırakmamayı hedefliyor.

Aybesk Kulübü Başkanı Şenol Balaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldikleri günden itibaren kulüp içinde kurdukları sağlam yapıyla başarıya ulaştıklarını ifade ederek, çıtanın her sezon biraz daha yukarıya çıkacağını söyledi.

Her sezon Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu hedeflediklerini vurgulayan Balaban, "Asıl amaç engelli arkadaşlarımızı sporun içine katabilmek. Bunu sadece futbolla değil, atletizm, yüzme, okçuluk ve masa tenisi gibi branşlarda da yapabilmeliyiz" dedi.

Şampiyonlar Ligi'nin uluslararası federasyonun daveti sonrasında organize edildiğini, her şampiyonada da katılımcı sayısının arttığına dikkati çeken Balaban, "Geçen sene Rusya, İran, Polonya, Özbekistan gibi ülkelerin kulüpleri Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etti. Ampute futbolunda söz sahibi ülkeler, Özbekistan ve İngiltere. İngiltere'nin Manchester United ve Everton takımlarının ampute takımları da var. Bizim de bu sistemi oturtmamız gerekiyor" diye konuştu.


- "TFF'ye bağlanmamız büyük avantaj sağlar"
Şenol Balaban, Türkiye'de ampute futbolunun Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde yer aldığını, ampute futbolunda ileri seviyedeki ülkelere bakıldığında ise takımların ülke futbol federasyonu çatısı altında bulunduğunu belirtti.

Ampute futbolunun Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) bağlanmasının branş gelişimi açısından büyük avantaj sağlayacağını savunan Balaban, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçen sezon Yıldırım Demirören ile görüştük ve kendileri destek olma sözü verdi. Bizim de mücadelemiz sürüyor. Kimse pastasından pay vermek istemediği için bununla uğraşmak gerekiyor. Engelliler olarak futbol gelirlerinden pay almak istiyoruz. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi büyük kulüplerimiz ampute futbolu branş açmalı. Bu gerçekleşirse, bizim de federasyon bünyesinde yer almamız daha kolaylaşır. Profesyonel kulüplerin de amputede mücadele etmelerini istiyoruz."

- "Dünyaya örnek olacak bir proje yaptık"
Şenol Balaban, kulüp tesislerini dünya çapında bir boyuta getirdiklerini, sporcuların bu tesiste tüm ihtiyaçlarının giderildiğini söyledi.

Daha büyük bir tesis için de girişimlerinin başladığını ancak bu konuda arazi anlamında sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Balaban, "Tesislerimizde oyuncularımızın tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Futbolcularımız, önceden evinden çıkıp maçlara geliyordu. Şimdi kampa girerek maçlara gidiyoruz. Profesyonel futbol takımlarının tesisleri kadar güzel tesislere sahibiz. Bunu daha da geliştirmek adına çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Dünyaya örnek olacak bir projeyle Şampiyonlar Ligi finalini Türkiye'de organize etmek istediklerini söyleyen Balaban, "Şampiyonlar Ligi şampiyonu bir takım olarak Şampiyonlar Ligi'ni ülkemizde düzenlemek isteriz. Biz kulüp olarak bir sistem oturttuk. Her anlamda durumumuz çok iyi. Bazı kulüplerin sıkıntıları ise devam ediyor. Kulüp yapılarımız ve federasyonumuz güçlü olmalı" ifadesini kullandı.
Sponsorluğun sporun içine kesinlikle daha çok girmesi gerektiğini belirten Balaban, şunları söyledi:
"Türk insanının ampute futbolunu tamamen tanımasını sağlamalıyız. Bir de ülkemizde engelliye bakış sorunu var. Kötüye kullanılacak diye çekiniyorlar. Bu konuda yerel yönetimler de üzerine düşeni yapmalı. Ülkemizde 8,5 milyon engelli vatandaşımız var. Buna karşın faal sporcu sayımız çok az. İran'da 150 ampute takımı var. Bizim 81 ilimiz var, her birinde kulüp açılabilir. Spor Genel Müdürlüğü, kulüplere yardımda bulunuyor ama bu yeterli değil."
Her şeyi devletten beklemenin yanlış bir politika olduğunu belirten Balaban, "Projeler hazırlayacağız ve hayata geçireceğiz. Bir şeyler vereceğiz ki karşılığını isteyebilelim. 'Biz bunları başardık' diyeceğiz ve güçlü kurumları projelerimize ortak edeceğiz. Tüm bunları ortak paydada buluşturduğumuz an başarının gelmemesi gibi bir şey söz konusu olamaz" dedi.

Kaynak: AA