Yahudi Cemaatinden İspanyollara Yahudi Karşıtlığı Suçlaması

Basketbol THY Avrupa Ligi'nde İsrail'in Maccabi Tel Aviv takımının finalde İspanya'nın Real Madrid takımını yenerek kupayı kaldırması sonrasında sosyal paylaşım sitelerinde atılan ırkçı ve Yahudi karşıtı mesajlar İspanya'da tartışma yarattı.

Başta Katalonya bölgesinde olmak üzere İspanya'daki Yahudi cemaatleri, Twitter'den atılan Yahudi karşıtlığı içeren mesajlara tepki gösterdi.
Maç sonrasında İspanya'da yaklaşık 18 bin Yahudi karşıtı ve ırkçı içerikli mesaj atıldığı tespit edildi. Bet Shalom adlı Yahudi cemaatinin başkanı Jai Anguita, "Mesajların çoğu isimsiz ama 5 kişinin kimliğini tespit ettik ve Katalonya'daki diğer Yahudi cemaatleriyle bu kişiler haklarında savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi.

İfade özgürlüğünün savunucusu olduğunu ancak bunun bir sınırı olması gerektiğini savunan Anguita, "Yapılan yorumların bir mağlubiyet sonrasında öfke ve şaka ile karışık şekilde yazıldıklarını düşünebiliriz ama tarihi olaylar bu şakaların bizleri nereye götüreceğini öğretti. Yasal durumun çok fazla müdahale hakkı vermediğinin bilincindeyiz ama gerçekten çizgiyi aşan yorumlar var. Kartopunun büyümesine müsaade edemeyiz" diye konuştu.

Twitter'dan atılan mesajlarla ilgili 5 kişi hakkında Barcelona'da yapılan suç duyurusunun, İspanya Başsavcılığı'na ve Barcelona İl Savcılığı'ndaki ayrımcılık ve nefret suçlarıyla ilgilenen özel savcıya iletildiği bildirildi.

Kaynak: AA