50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun İlk Etabını Mark Cavendısh Kazandı

50. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun ilk etabını Omega Pharma-Quick Step takımından Dünya’nın en ünlü sprintiçisi Mark Cavendish 3 saat 15 dakika 43 saniye ile kazandı.


50. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, bugün ilk etabı ile başladı.

İlk Etabı Start alanını dolduran yüzlerce bisiklet sever 154 sporcuyu görebilmek, ünlü pedallarla resim çektirmek için adeta birbirleriyle yarıştı. 141 kilometrelik Alanya-Alanya etabını dünyanın bir numarası Mark Cavendish kazandı.

KOPMA ÇABUK OLDU
Yarışta ilk kilometreler toplu halde geçildi. Ancak 5 kilometre sonra ilk atak geldi. Aralarında Konya Torku Şekerspor Bisikletçisi Miraç Kal’ın da bulunduğu dörtlü grup atak yapıp önce 22, sonra 30 saniye kadar arayı açtı. Bu grubun içinde, MTN Qhubeka takımından Wesemann Martin, Topsport Vlaanderen-Baloise TSV takımından Van Hoecke Gijs ve Unıdethealtcare-Present By UHC takımından De Maar Marc’ta yer aldı. Ana grubun önünde ise bir süre Omega Pharma-Quick Step takımından Alessandro Petacchi vardı, ancak bisikletinde sorun çıkınca, takım arkadaşları durarak yardım etti. Bu arada dörtlü grubun ana grupla arasındaki fark 1 dakika 7 saniyeye çıkarken, dörtlü grubun tempo artırdığı gözlendi.

15. KİLOMETREDE FARK 4 DAKİKANIN ÜSTÜNE ÇIKTI
Bir süre sonra ana grupla farkın 2 dakika 44 saniyeye çıktığı anons edildi. Ana grubun sıcak havada tempo düşürmesi nedeniyle, dörtlü grup 15. kilometrede farkı 4 dakika 35 saniyeye çıkardı. Ana grubu ise 20. kilometre geçilirken Omega Pharma-Quick Step takımı çekti. Buna rağmen fark 1 dakika daha açıldı ve 5 dakika 35 saniyeye çıktı. 277. kilometre geçilirken ana grup, öndeki dörtlüyle zaman farkını azaltmaya başladı.

Böylece fark 4 dakika 27 saniyeye düştü. 30. kilometre geçilirken ana grubun yaklaşması dikkat çekti ve fark 3 dakika 55 saniyeye indi. 35. kilometrede ise fark 2 dakika 51 saniyeye düştü.

TIRMANIŞ PRİMİ DE MAAR’IN
Alanya-Alanya etabının ilk ödülü olan tırmanış primi Unıdethealtcare Presented By UHC takımından De Maar Marc’ın oldu. 54,8. kilometre geçilirken önde pedal basan dörtlüden, Topsport Vlaanderen-Baloise TSV takımından Van Hoecke Gijs ikinciliği, üçüncülüğü de Konya Torku Şekerspor Takımından Miraç Kal elde etti. Bisikletçiler tırmanıştan sonra süratlerini artırarak inişe geçtiler. İnişte ana grup hızını iyice artırırken, fark 2 dakikaya kadar düşüp, tekrar 3 dakikaya kadar çıktı.

GÖZLER SPRİNT PRİMİNE ÇEVRİLDİ
63,8 kilometre geçilirken bu kez gözler Sprint primine çevrildi. Prim çizgisine yaklaşılırken MTH-Qhubeka’nın sporcusu Wesemann Martın, Konya Torku Şekerspor’dan Miraç Kal ile sprinte kalktı. Tekerlek farkıyla Qhubeka’nın bisikletçisi Martın birinci geldi. Miraç Kal ise ikinciliği aldı. Unıdethealtcare Presended By UHC takımı sporcusu De Maar Marc üçüncü olurken, Sprinti primi sonrası ana grup yine tempo artırdı. Finişe 63 kilometre kala fark ilk kez 1 dakika 30 saniyeye indi. Ana grupta ise Omega Pharma’nın tempo yaptığı gözlenirken, Lotto-Belisol’de bu çekişe ortak oldu. Fark tam kapanırken, yeniden 2 dakikaya çıktı. Finişe 53 kilometre fark 50 saniyeye kadar düşerken, 50 kilometre kala 37 saniyeye indi. 104. kilometre geçilirken dörtlü grup yakalandı.

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ PRİMİ MÜTHİŞ BİR ÇEKİŞMEYE SAHNE OLDU
Alanya içine girilirken Türkiye Güzellikleri Primi için müthiş bir çekişme yaşandı. Wanty-Groupe Gobert WGG takımından Robert Frederique birinci olurken, ikinciliği Orica GreenEDGE takımından Mouris Aidis, üçüncülüğü ise Topsport Vlaanderen-Baloise takımından Salomeın Jarl elde etti. Yarınki etapta Beyaz mayoyu Frederique giyecek.

5 KİLOMETRE KALA ATAKLAR BAŞLADI
Finişe 30 kilometre kala Neri Sottoli takımından Tedeschi Mirko, atak yapıp ana grubun önüne geçti ve arayı önce 30 saniye açtı. Sonra bu fark 18 saniyeye düştü. Ancak Mirko fazla gidemedi ve ana grup yeniden tek parça oldu. Alanya-Alanya etabının ikinci şeref turunda ise ana grup 15 kilometre kala yüksek tempoda pedal bastı. Bu anlarda herhangi bir atak gelmedi. Finişe 5 kilometre kala ataklar başladı.

KÜÇÜK ÇAPLI KAZA YAŞANDI
Finişe 3 kilometre kala grupta herhangi bir kopma yoktu. 2 kilometre kala altı kişilik bir grup çarpıştı ama kalkıp yarışa devam ettiler. Son kilometreye girildiğinde grup inanılmaz bir tempo ile pedal bastı. Çizgiyi ilk geçen dünyanın en büyük sprintiçisi kabul edilen Omega Pharma-Quick Step takımından Mark Cavendish oldu. Cavendish’in derecesi 3 saat 15 dakika 43 saniye olarak tescil edildi. İkinciliği tekerlek farkıyla Cannondale takımından Elie Vivianı, üçüncülüğü ise Belkin Takımından Theo Bos elde etti.

50. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, yarın 175 kilometrelik Alanya-Kemer etabıyla devam edecek.

Kaynak: İHA