Annesinin Hayallerini Gerçekleştirdi

Milli güreşçi Rıza Kayaalp, 4. kez elde ettiği Avrupa şampiyonluğunun yanı sıra annesinin hayallerini gerçekleştirmiş olmanın da gururunu yaşıyor.

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de geçen hafta düzenlenen Avrupa Grekoromen Şampiyonası'nda 130 kiloda altın madalya kazanan Kayaalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aile olarak her zaman çok mütevazı bir hayat sürdüklerini belirtti.

Kayaalp, "Benim için en önemli şey annemi mutlu görmektir. Küçükken annem bana hep hayal ettiği hayatı anlatırdı. Bunu anneme verebilmenin gururunu yaşıyorum" dedi.

Annesinin her zaman en büyük destekçisi olduğunu vurgulayan milli güreşçi, "Maçlar öncesinde üzerime düşen her şeyi yaparım. Çok çalışırım, kendime iyi bakarım, rakiplerimi iyi analiz ederim ve mücadelemi sonuna kadar sürdürürüm. Ancak benim en büyük yardımcım, annemin ettiği dualardır. Onun yüzünü kara çıkarmadığım için çok mutluyum. Bir çocuk için annesinin mutluluğu her şeye bedeldir" diye konuştu.


- "Hedefim hep bir numara olmak"
Milli güreşçi, elde ettiği başarıların üzerine koyarak devam etmek için hiç bıkmadan mücadele ettiğine dikkati çekerek, güreş hayatı boyunca hep zirvede kalmak için çalıştığını söyledi.

Kazandığı hiçbir başarının kendisini değiştirmeyeceğinin altını çizen Kayaalp, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Büyükler kategorisinde 4 Avrupa şampiyonluğum, 1 Avrupa ikinciliğim, 1 dünya şampiyonluğum, bir dünya ikinciliğim, 2 dünya, 1 olimpiyat üçüncülüğüm ve en az olimpiyatlar kadar zor olduğunu düşündüğüm Üniversitelerarası Yaz Spor Oyunları şampiyonluğum var. Her sporcunun hedefi, olimpiyat oyunlarında altın madalyaya ulaşmaktır. Bunu başaracağıma olan inancım tam. Avrupa ve dünya şampiyonalarında rakiplerimi sürekli yenmem, onların üzerinde büyük baskı yaratıyor. Benim rehavete girecek bir yapım yok. Hiç bozulmayacaksın, normal yaşantının dışına çıkmayacaksın, büyük konuşmayacaksın, çok çalışacaksın ve mütevazı olacaksın. Bunları yaptığın zaman zaten başarı kendiliğinden geliyor."

- "Beklentileri boşa çıkarmadım"
Rıza Kayaalp, Avrupa Şampiyonası öncesinde geçirdiği hazırlık dönemine de değinerek, "Dünya Şampiyonası'ndan sonra 2,5 ay dinlenme sürecine geçtim. Türkiye Şampiyonası'ndan sonra hazırlık kampları başladı.

Tüm kamplarda çok çalışarak başarılı bir hazırlık dönemi geçirdim. Katıldığım turnuvaların hepsinde de şampiyon oldum. Bu turnuvalarda aldığım sonuçlar, Avrupa Şampiyonası'nın habercisi gibiydi. Avrupa Şampiyonası'nda herkesin benden beklentisi belliydi. Hem beklentileri boşa çıkarmadım hem de çalışmalarımın karşılığını aldım" ifadelerini kullandı.

- Değişen kurallardan memnun
Kayaalp, güreşin değişen kurallarının izleyenler kadar sporcular açısından da olumlu olduğunu belirtti.

Yeni kurallar sonrasında sporcuların çekinmeden daha aktif bir güreş sergilediğini anlatan Kayaalp, "Yaptığınız oyun sonrasında altta kalsanız bile puan kaybetmiyorsunuz ve güreş ayakta devam ediyor. Bu da doğal olarak sporcuların yeni tekniklerle oyunlar yapmasına yardımcı oluyor. Değişen oyun kuralları, izleyenler kadar bizim de daha fazla zevk almamızı sağladı. Yeni kurallar sonrasında basının ve halkın ilgisi çok arttı. Bu da güreşin geleceği adına önemli bir gelişme" şeklinde konuştu.


- Spor psikologlarının önemi
Milli güreşçi, Türkiye'de spor psikologlarının daha yaygın hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Spor psikolojisinin bambaşka bir şey olduğunu ve özellikle genç sporcuların destek alması gerektiğini kaydeden Kayaalp, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kamplara bazen spor psikologları geliyor. İnsan psikolojisiyle ilgili bize çok önemli bilgiler veriyorlar ama spor psikolojisi bambaşka. Bu tüm spor branşlarının sorunu diye düşünüyorum. Genelde bir sporcunun maç öncesinde, esnasında ve sonrasında yaşadıklarını pek bilmiyorlar. Bazı sporcular, antrenmanda gösterdikleri performansı maç sırasında mindere aktaramıyor. Bu gibi sorunları aşmak adına psikolojik destek çok önemli.
Özellikle yıldız ve genç kategorisindeki sporculara bu desteğin verilmesi çok faydalı olur. Spor hayatım boyunca hiçbir rakibimden korkmadım ve kendime hep 'şampiyonları yenemezsen şampiyon olamazsın' derim, böyle motive oldum. Bazen sporcu arkadaşlarım benimle konuşup psikolojilerini rahatlatmamı istiyorlar. Bunda başarılı olduğum da söylenebilir. Bunu ben başarabiliyorsam, profesyonel bir destek çok daha etkili olacaktır."

Kaynak: AA