Özel Sporculara Özel Salon

Zihinsel engelli sporcuların spor yapabilmelerini kolaylaştırmak amacıyla zihinsel engellilere özel tasarlanan "ilk" spor salonu İzmir'de yapılıyor. Sekiz farklı branşta hizmet verebilecek salonun, engellilerin engelsiz sporcularla ortak kullandığı salonlarda çalışırken karşılaştıkları merdiven, pota veya ağ yüksekliği, tuvalet ve duşların uygun olmaması gibi sorunları ortadan kaldıracağı belirtildi.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, federasyon olarak 20 bin otistik, zihinsel engelli ve down sendromlu çocuğa "müjdeli haber" verdiklerini söyledi.

İlk kez zihinsel engellilerin kendilerine ait bir spor salonunun tasarlandığı kaydeden Aydın, "Yıllardır ortak kullandığımız spor salonlarında spor yapıyorlardı. Artık kendilerinin spor yapabileceği standartlarda bir salonu yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye'deki tüm engelli kardeşlerimiz İzmir'e gelerek rahatça spor yapabilecek" diye konuştu.

Aydın salonun aralarında masa tenisi, voleybol, futsal, jimnastiğin olduğu 8 dalda spor yapmaya uygun olarak yapıldığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Türkiye'de ilk kez olan bir proje. Salonu iki ay sonra teslim almayı düşünüyoruz. Özel Sporcular Spor Federasyonu'nun kendine ait bir spor salonu oldu. Daha önce voleybol, basketbol federasyonların salonlarından yararlanıyorduk. O salonlar bazen engellerimize hitap etmiyordu. Dizaynı istediğimiz gibi olmuyordu. Merdivenler, pota ve ağ yüksekliği, tuvaletler, duşlar... Bu salon tüm engellilerin rahat edebileceği bir salon, tuvaletinden merdivenine her şeyi engelliler düşünerek yapılmış bir salon."

-"Engelli ailelerinin cebinden tek kuruş çıkmayacak"
Devletin son yıllarda engellilerle kucaklaştığını vurgulayan Aydın, İzmir'e gelecek tüm engelli sporcuların konaklama, ulaşım ve yemek gibi giderlerinin federasyon tarafından karşılanacağını, "engellilerin ailelerinin cebinden tek kuruş çıkmayacağını" söyledi.

Aydın, yaklaşık 5 milyon lira mal olacak salonun engelli sporcuların başarılarını artıracağını belirterek, "Bu salon engeli sporcuların başarısını da hızlı bir şekilde etkileyecektir. Olimpiyatlara belki buradan çok iyi bir atlet, masa tenisçisi, jimnastikçi çıkaracağız" dedi.

Kaynak: AA