Kültürü Zengin, Maskotu Bol

Türkiye'nin evsahipliğinde düzenlenen uluslararası spor organizasyonlarının maskotları, ülkenin kültürel ve tarihi mirasına vurgu yapıyor.

Anadolu tarihinde önemli bir yeri bulunan Van kedisinden, Karadeniz'in simgesi hamsiye, Akdeniz fokundan, çift başlı kartala kadar birçok hayvanın maskotu, organizasyonlarda sporseverlerin karşısına çıktı.
Türkiye'nin en bilinen kedi türleri arasında yer alan Van kedisi, spor organizasyonlarının da vazgeçilmez maskotu konumunda bulunuyor.
Voleybol ve basketboldaki birçok uluslararası turnuvanın maskotu olarak kullanılan Van kedisi, ilk kez 2003 Avrupa Bayanlar Voleybol Şampiyonası'nda kendine yer buldu. Voleybol Federasyonu, Ankara ve Antalya'da düzenlenen şampiyonanın maskotu olarak, smaç vuran kırmızı formalı Van kedisini belirledi. Sevimli tasarımıyla gönüllerde taht kuran Van kedisi, "Filenin Sultanları"na da uğurlu geldi ve milliler, şampiyonayı gümüş madalyayla tamamladı.
Van kedisinin ikinci kez kullanıldığı organizasyon ise 2010 yılında Türkiye'de organize edilen FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası oldu. A Milli Takım'ın gümüş madalya kazandığı organizasyonun maskotu Van kedisi, sporseverlerin oylaması sonrasında "bascat" adıyla tribünleri coşturdu.

- Ankara kedisi
Ankara'nın en önemli simgelerinden olan Ankara kedisi de başkentte gerçekleştirilen organizasyonlarda kendine sıkça yer buldu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 1. Dünya Çocuk Oyunları'nda "seymen" figürüyle sporseverlerin karşısına çıkan Ankara Kedisi, başkentlilerden tam not aldı.
Ankara Spor Salonu'nun evsahipliğinde geçen sene yapılan 39. Avrupa Boks Şampiyonası'nın da maskotu olan Ankara kedisi, bu kez farklı bir tasarımla başkent sokaklarında sporseverlerle buluştu.

- Hamsi
Karadeniz ile özdeşleşen hamsi, bölgede düzenlenen uluslararası organizasyonların maskotu olarak adını bütün dünyaya duyurdu.
İlk olarak 2007'de organize edilen Karadeniz Oyunları'nda yöresel kıyafet giydirilmiş şekliyle sporseverlerin karşısına çıkan hamsi, 2011 Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nda (EYOF) da dikkat çekici dizaynıyla organizasyona damga vurdu.
EYOF'ta 674 logo ve maskot eserinin yer aldığı değerlendirme sonucunda seçilen hamsi, oyunların tanıtımına önemli katkı sağladı.

- Kanka
2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları'na evsahipliği yapan Erzurum için oldukça farklı bir maskot tasarlandı.
Organizasyonun resmi internet adresindeki oylama sonucunda "Kanka" adını alan çiftbaşlı kartal, Türk sporunda hafızalarda tazeliğini koruyan maskotlar arasında bulunuyor.

- Efe
2005 yılında İzmir'in evsahipliğinde birçok sporcuyu ağırlayan 23. Üniversitelerarası Yaz Oyunları'nın (Universiade) maskotu olarak İzmir Yalı Çapkını kullanıldı.
Maskotun adı, düzenlenen anket sonucu "Efe" olarak belirlendi. Efe, oyunlar süresince gerek yabancı misafirlerin gerekse bölge halkının büyük sevgisini kazandı.

- Droppy
13. Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nı 10-13 Aralık 2009 tarihinde düzenleyen Türkiye, organizasyon için "Droppy" adındaki su damlasını maskot olarak tasarladı.
Şampiyonayı takip eden otoriteler, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda gerçekleştirilen yarışmalar sonrasında Droppy için övgü dolu sözlerde bulundu.

- Ankara tavşanı
Son dönemdeki organizasyonlarında çeşitli maskotlar kullanan Voleybol Federasyonu, 2005 Dünya Genç Kızlar Şampiyonası için Ankara tavşanını sporsevelerin karşısına çıkardı.
Ankara tavşanının tehlikeyi önceden sezebilmesi ve oldukça hızlı hareket etmesi gibi özellikleri nedeniyle organizasyonun maskotu seçildiği belirtildi.

- Aslan
Türkiye'nin evsahipliğinde organize edilen 2009 Avrupa Erkekler Voleybol Şampiyonası'nın maskotu ise aslandı.
İstanbul ve İzmir'de 3-13 Eylül tarihinde düzenlenen şampiyonayı izlemeye giden binlerce voleybolsever, sevimli maskot aslana yoğun ilgi gösterdi.

- Tik ve Tak
İstanbul'da 2012 yılında gerçekleştirilen Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nın maskotları "Tik" ve "Tak" adı verilen sokak kedisi ve köpeği de büyük ilgi görmüştü.
İstanbul'da aynı sene düzenlenen FINA Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nın maskotu ise farklı ve eğlenceli tasarımıyla "Badem" oldu. İsmini nesli tükenmekte olan Akdeniz fokundan alan Badem'e de yerli ve yabancı yüzme kamuoyundan tam not geldi.

- Caretta caretta
Dünya spor organizasyonları arasında önemli bir yeri bulunan, geçen yaz İçel'in evsahipliğinde düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları'na da özel bir maskot tasarlandı.
Tasarım çalışmalarından tamamlanmasının ardından kamuoyunun karşısına çıkan oyunların yeni maskotu caretta caretta, sevimli görüntüsüyle halkın ilgi odağı oldu.

Kaynak: AA