İspanyol Futbolu 'Adaletsiz Cezalar' ve 'Stat Güvenliğini' Tartışıyor

İspanya'daki futbol maçlarında yaşanan şiddet içerikli olaylar veya propaganda gayretlerine verilen cezaların orantısızlığı tartışma konusu oldu.

Tartışmaların başında, Real Madridli Cristiano Ronaldo'nun başına çakmak atılması olayı geliyor. İspanya Kral Kupası yarı finalinde oynanan Atletico Madrid-Real Madrid maçının ilk yarısı sonunda, takımlar soyunma odasına giderken Atletico tribünlerinden atılan çakmağın Ronaldo'nun başına isabet etmesi sonrası, Atletico Madrid kulübüne verilen 600 avro para cezası, İspanyol spor yazarlarınca çok düşük bulundu.
Spor basınının, bunun gibi statlardaki şiddet olaylarının önlenemeyeceğini savunduğu esnada, ikinci lig takımlarından Jaen'in futbolcusu Joan'a verilen 2 bin avro para cezası tartışmayı farklı bir boyuta taşıdı.
Geçen hafta oynanan Jaen-Las Palmas maçında gol atan Joan, sevinci sırasında formasını kaldırarak, kanser hastası çocuklara destek içerikli bir yazının olduğu atletini gösterdi. İspanya Futbol Federasyonu'nun Rekabet Komitesi de futbolcuların, maçlarda her ne amaçla olursa olsun forma altlarında slogan içerikli yazılar göstermesinin yasak olduğunu belirterek, Joan'a 2 bin avro para cezası verdi. Dünyada kanser hastası çocuklara destek günü olması dolayısıyla böyle bir jest yaptığını söyleyen Joan ise "İyi niyetle yaptım. Ceza alacağımı bilmiyordum" dedi.

İspanyol futbolunda Joan'a verilen cezaya benzer vakalar geçmişte de yaşandı ancak iyi niyet olduğuna kanaat getirilen durumlarda yapılan itirazlar haklı bulunup cezalar iptal edilmişti. 2012'de teknik direktör Manolo Preciado'yu anan Diego Castro ve 2010'da futbolcu Dani Jarque'yi anan Jose Callejon'a verilen 3 biner avroluk para cezalarının itiraz sonucunda iptal edilmesi nedeniyle Joan'ın durumumun da bu şekilde düzeltilebileceği belirtiliyor.

- Tribün şiddetine sebep olanlar tespit edilemiyor

İspanyol futbolundaki diğer bir tartışma konusu ise statlardaki şiddet olaylarının sorumlularının bulunamaması.
Ronaldo'nun başına isabet eden çakmağı atan kişinin kimliği tespit edilemediği için konu kapatıldı. Villarreal-Celta Vigo maçında sahaya göz yaşartıcı gaz tüpü atanın kim olduğu da halen bilinmiyor. Gerek İspanyol polisi gerekse Villarreal kulübü, sorumlunun bulunması için stada giden taraftarlara yardım çağrısı yapsa da şu ana kadar kimliği belirlenen biri çıkmadı.
İspanya Futbol Federasyonu, Villarreal'e verilecek cezadan önce sorumlunun bulunması için 3 gün süre verdi. İspanya'daki birinci ve ikinci lig kulüplerinin üyesi olduğu Profesyonel Futbol Ligi (LFP) ise 25 Şubat'ta Valencia'da yapılacak toplantının gündemine stat güvenliği konusunu da aldı. Getirilen öneriler arasında gelecek sezondan itibaren yürürlüğe girmesi istenen ve her kulübün tahsis edeceği bir güvenlik koordinatörlüğü oluşturulması da yer alıyor.

Kaynak: AA