''sporda Şiddetin Önlenmesi Paneli''

Elazığ'da, ''Sporda Şiddetin Önlenmesi'' konulu panel düzenlendi.

Elazığ Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde Elazığ Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Elazığ Şubesi ve diğer ilgili kurum işbirliğinde düzenlenen panelde konuşan üst klasman hakemi Suat Arslanboğa, sporda şiddetin önlenmesine yönelik zaman zaman yasalar çıkarıldığını ancak son dönemde çıkarılan yasa maddelerin daha ağır olduğunu belirtti.

Son çıkan yasayla hakemlerin kamu görevlisi sayılmasının ve cezaların artırılmasının hakemleri rahatlattığını ancak bunun sporda şiddete tam bir çözüm katmadığını ifade eden Arslanboğa, şunları söyledi:
"İstediğiniz kadar çıkartın yasayı, idam yasası da getirseniz insanları eğitmediğiniz, bireyler kendileri düzeltmediği ve sorumluluklarını bilmedikleri sürece bu şiddet olayları böyle devam eder gider. Özellikle amatör maçlarda hakemlere yapılan saldırılarda büyük sıkıntılar yaşanıyor. Zaten profesyonel maçlarda gerekli önemler alınıyor. Alt seviyedeki maçlarda büyük sıkıntılar yaşanıyor ve bunlar göz önüne gelmiyor."
Elazığspor Teknik Direktörü Okan Buruk ise herkesin sporda şiddetin önlenmesi noktasında kendisini sorgulaması ve yaşanan şiddet olaylarından ders çıkarması gerektiğini dile getirdi.
''Zaman zaman teknik adamlar ve futbolcular üzerinde oluşturulan baskı, bizlerin saha içerisinde yanlış hareketler yapmasına yol açabiliyor'' diyen Buruk, herkesin sorumluluklarının bilincinde olması gerektiğini vurguladı.
Sahada teknik direktörler, futbolcular ve hakemlerin olduğunu, bunların normal hayatta bir araya gelmesi gerektiğini bu sayede tarafların birbirini daha iyi tanıyacağını anlatan Buruk, ''Bu birlikteliği biraz daha artırırsak, hepimizin iyi niyetli olduğunu ve her şeyin en iyisini yapmaya çalıştığımızı daha iyi algılayabiliriz'' diye konuştu.

Elazığsporlu futbolcu Serdar Özkan da şiddetin Türk futbolunun kanayan yarası olduğunu aktararak, "Futbola ilgi duyan taraftarlarımızın bunu sadece spor olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bir takımın taraftarı olmak onu çok sevmek ve karşı takımının taraftarı ile kavga etmek ya da bir yerleri vurup kırmak anlamına gelmiyor" dedi.

Elazığspor ile Ziraat Türkiye Kupası'ndaki karşılaşma öncesi panele katılan Tokatspor Teknik Direktörü Mehmet Şahan, sporda yaşanan şiddetin bir kişi veya bir grup tarafından değil, herkesin katkısı ile ortaya çıkan bir sıkıntı olduğunu vurguladı.
Panel, soru ve cevapların ardından sona erdi.

Kaynak: AA