Sokaktan Topladığı Çocuklar, Zaferden Zafere Koşuyor

Van'da boks antrenörlüğü yapan Ayhan Öz, sokakta çalışan çocukları spora kazandırmak amacıyla kurduğu boks takımıyla 12 yıldır zaferden zafere koşuyor.

Sokakta çalışan çocukların spora kazandırılması amacıyla 2002 yılında çalışma başlatan eski milli boksör Ayhan Öz, aileleri ikna edilen çocuklarla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Van Boks Takımını kurdu.
Çocukları boksla tanıştıran Öz, bir süre sonra yurt içi ve yurt dışında yapılan boks şampiyonlarına hazırladığı sporcuların elde ettiği başarıyla adından söz ettirmeye başladı.

Geçen yılki müsabakalarda dereceye giren iki sporcunun 2016 ve 2020 olimpiyatlarına katılmak üzere milli takıma seçilmesiyle başarısını kanıtlayan Van Boks Takımı, geçen hafta Samsun'da düzenlenen Yıldız Erkekler Türkiye Ferdi Boks Şampiyonası'nda da 2 altın ve bir bronz madalya ile kente döndü.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Ferdi Sporlar Merkezinde antrenmanlarına devam eden sporcular, antrenörleri Ayhan Öz öncülüğünde yeni başarılara isimlerini yazdırmak için ter döküyor.
Van Boks Takımında bulunan 160 sporcunun müsabakalara hazırlıklarıyla ilgili AA muhabirine bilgi veren antrenör Ayhan Öz, 12 yılda birçok başarıya imza atan sporcularının elde ettiği başarıyla gurur duyduğunu belirtti.

Özellikle sokakta çalışan çocukların sporla tanışması için hazırladığı projenin birçok faydasını gördüklerini anlatan Öz, bu çocuklar arasından Türkiye şampiyonu çıkardıklarını ve Türk bayrağını uluslararası karşılaşmalarda gururla dalgalandırdıklarını ifade etti.

-Başarıya doymuyorlar
Öz, sporcularından Savaş Duman'ın önceki yıllarda Avrupa ikincisi olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
"Savaş gibi birçok sporcumuz var. Şimdi çalışmalarımız devam ediyor. Yeni Savaş'lar, Ergün'ler, Muhammed'ler çıkarmaya çalışıyoruz. Buraya sporcu zaten geliyor. Bizim için önemli olan imkanı olmayan çocukları spora kazandırmak. Çocukların sporla tanışmasında benim de sorumluluğum var. Devlet benim maaşımı veriyor ama burada oturup beklemek vicdanen beni rahatsız ediyor. Eğer sokaktaki çocuk spora gelemiyor, kötü alışkanlıklara yakalanıyor, devletin araçlarına taş atıyor veya yanlış ortamlara giriyorsa bunda benim de payım var diye düşünüyorum. Önemli olan onları buraya getirebilmek. Sokaklardan gelerek dünya şampiyonasında 5. olan Ergün kardeşimiz de bunun en iyi örneklerden biri."
Kentteki idarecilerden ve iş adamlarından sponsorluk desteği isteyen Öz, geçen yıl Türkiye'de yapılan müsabakalarda 8 altın, 4 gümüş, 16 bronz madalya kazandıklarını, yurt dışındaki madalyalarla 30'u aşkın başarıya imza attıklarını dile getirdi.
-Çadır kentten Türkiye şampiyonluğuna
Samsun'da geçen hafta yapılan şampiyonada kilosunda Türkiye üçüncüsü olan 16 yaşındaki Ferdi Ürgün, 3 yıl önce Van'da meydana gelen depremden sonra yaşadıkları çadır kentte sporla tanıştığını bildirerek, geçen yıl Türkiye şampiyonu olduğunu ve Avrupa'da ülkeyi en iyi şekilde temsil ettiğini söyledi.

Ayrıca 2020 olimpiyat takımına seçildiğini vurgulayan Ürgün, Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil edecek olmanın gururunu yaşadığını kaydetti.

Antrenörü Ayhan Öz sayesinde 7 yıl önce boksla tanışan ve 2008 yılında Türkiye şampiyonu olan Ergün Demir ise "Çok zor şartlarda boksa başladık, uzun yıllar merdiven altında çalıştık. Geçen yıl dünya şampiyonası ve Avrupa şampiyonasında çeyrek final oynadım. Hakemlere yenildiğimizi düşünüyorum. Ama bu bizi yıldırmadı ve bu yıl da Türkiye şampiyonu oldum. Şimdiki hedefim Avrupa şampiyonasında madalya almak. 2016 ve 2020 olimpiyatlarında şampiyonluk elde ederek ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyorum. Büyüklerimizden bize sponsor olmalarını ve bizim daha iyi yerlere gelmemiz için destek vermelerini istiyoruz" diye konuştu.

-İdolü "Muhammed Ali"
Samsun'daki şampiyonada kilosunda Türkiye şampiyonu olan Muhammed Raşit Dargın da geçen yıl boks yapmaya başladığına işaret ederek, "Hocamızın bize verdiği destekle bugünlere geldik. Çocukken Muhammed Ali'yi izler ve onun gibi olmayı hayal ederdim. Bu hayalim benim boksla tanıştırdı. Eğer bugün burada olmasaydım okul hayatım bitmiş, kötü çevrelerde, internet kafelerde olabilirdim. Hocam beni bunların içerisinden çıkarıp kurtardı. Burada sadece boks yapmıyorum. Hocam bana ahlaklı olmayı, saygıyı, terbiyeyi öğretti. Bunları öğrendikten sonra başarı geldi. Antrenmanlardan sonra ahlaki gelişimimiz için kitaplar okuyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA