Havuç Tarlasından Olimpiyatlara

Havuç tarlasında çalışmayı bırakarak spora yönelen ve 2014 yılında toplam 6 ‘altın madalya’ sahibi olan 14 yaşındaki Mizgin Ay’ın başarısı Türkiye Olimpiyat Hazırlama Merkezi’nin de (TOHM) dikkatini çekti.


Ankara Beypazarı’nda geleceğin bir şampiyonu daha yetişiyor. Mizgin Ay, 2020 Olimpiyatları’na katılacak olan sporcuları belirlemek ve hazırlamak amacı ile kurulan bu merkeze en küçük sporcu olarak seçildi ve davet edildi. Beypazarı Anadolu Lisesi öğrencisi Mizgin Ay, 2000 doğumlu ve henüz 14 yaşında. 4 yıldır atletizm sporu yapan Ay, kısa mesafe koşucusu.(100 mt- 200 mt-300 mt-400 mt).

HAVUÇ TARLASINDA ÇALIŞIYORDU
Küçük sporcu, bundan iki sene öncesine kadar ailesi ile havuç tarlasında çalışarak ailesine yardımcı oluyor, ev ekonomisine de katkıda bulunuyordu. Onu ilk kez Beypazarı atletizmine büyük katkısı olan ve şampiyonlar yetiştiren Muhsin Soysal keşfetti. Mizgin Ay Anadolu Yıldızları Projesi kapsamında, Türkiye genelinde yapılan tarama ve yarışmalarda 100 ve 300 metre koşularında en iyi dereceyi yaparak Türkiye birincisi oldu. Atletizme başlayalı sadece 4 yıl olan Mizgin, ilk senesinde yarışlara katılmadı. İkinci senesinde ise, girdiği yarışlarda derece alamayarak elendi.

TARLAYI BIRAKTI, SPORA BAŞLADI
Bu sıralar halen havuç tarlasında çalışıyordu. Bu da onun performansını etkiliyordu. Özellikle kış aylarında sık sık hastalanıyordu. Mizgin Ay’ı keşfeden Muhsin hocanın da girişimleri ile Beypazarı Kaymakamlığı ve Beypazarı Belediyesi, Ay’a destek vermeye başladı.

Ay da, artık havuç tarlasında çalışmayı bırakarak kendisini tamamen derslerine ve spora verdi. Bu değişiklik hemen kendisini gösterdi. Üçüncü senesinde girdiği yarışlarda dereceler almaya başladı.

Ankara ikincisi ve Türkiye beşincisi oldu. Ay’ın spordaki 4. yılı (2014) ise tamamen bir başarı öyküsü.

6 BİRİNCİLİK ELDE ETTİ
Mizgin Ay 2014 yılında yani, sporculuğunun 4. yılında Anadolu Yıldızları Projesi kapsamında, Türkiye genelinde yapılan tarama ve yarışmalarda 100 ve 300 metre koşularında en iyi dereceyi yaparak Türkiye birincisi oldu. 2014 yılında katıldığı yarışlarda hiç geçilmeyerek, ‘rüzgarın kızı’ lakabını alan Mizgin Ay, 100 metrede 12.46 sn ile 16 yaş altında Türkiye’de tüm zamanların en iyi derecesini yaptı. 300 metrede de 41 saniye ile yine 16 yaş altında tüm zamanların en iyi derecesini yaptı. 200 metrede ise, 25,74 ile 16 yaş altının en iyi derecesini yaparak şampiyon oldu. Toplam 6 birinciliği olan Ay’ın bu başarıları, statü gereği 16 yaş altında yapılan dereceler kaydedilmediği için ‘rekor’ olarak tescil edilmiyor.

OLİMPİYAT HAZIRLAMA MERKEZİ’NE DAVET EDİLDİ
2014 yılında toplam altı ‘altın madalya’ sahibi olan Ay’ın bu başarısı ve yaptığı dereceler, Türkiye Olimpiyat Hazırlama Merkezi’nin (TOHM) de dikkatini çekti. Ay, 2020 Olimpiyatları’na katılacak olan sporcuları belirlemek ve hazırlamak amacı ile kurulan bu merkeze en küçük sporcu olarak seçildi ve davet edildi. Mizgin Ay,antrenmanlarını çoğunlukla antrenörü Muhsin Soysal’ın nezaretinde haftada 5 gün 3’er saat şeklinde yapıyor. Haftanın belirli günlerinde ise, Ankara Olimpiyat Hazırlama Merkezi’ndeki antrenmanlara katılıyor.

HEDEFİ YILDIZLAR KATEGORİSİ
Muhsin Soysal, Mizgin Ay’ın bu başarısında en çok emeği geçenlerden. Soysal önümüzdeki sezonda hedeflerinin, bir üst kategori olan yıldızlar kategorisinde yarışmak olduğunu söyledi.

Soysal, Mizgin Ay’ın kendi yaş grubunda Türkiye’nin en iyisi olduğunu belirterek, “Hedefimiz Mizgin’ın milli takım sporcusu olarak yarışmalara katılmasıdır” dedi.

Soysal ayrıca, yetenekli ve küçük yaştaki sporculara ‘yerinde destek’ verilmesinin çok yararlı olacağını belirterek, Atletizm Federasyonu’nun bu isteğini dikkate almasını istedi. Küçük yaştaki sporcuların kamplarda çalışmasının verimi düşürdüğün belirten Soysal, "Küçük yaştaki sporcular kamplarda ailelerini özlüyor. Bu da performanslarını düşürüyor” dedi.

Kaynak: İHA