İspanyol Futbolunda Şiddet

İspanya'nın başkenti Madrid'de bir kişinin ölümüne yol açan Atletico Madrid ile Deportivo'nun radikal taraftar grupları arasındaki kavganın ardından kulüpler, yeni önlemler aldı.

Atletico Madrid tarafından yayımlanan bildiride, "Frente Atletico" adlı taraftar grubunun Vicente Calderon Stadı'na alınmayacağını duyurdu.
Açıklamada, Deportivo'nun taraftar grubu "Riazor Blues" ile Atletico Madrid'in "Frente Atletico" taraftar grubu arasında yaşanan olayların planlı bir şekilde organize edildiği belirtildi. Açıklamada, Madrid temsilcisinin "Frente Atletico" ile tüm ilişkisinin sona erdiği, bu grubun stada girmesi veya pankart asmasının engellenmesi amacıyla her türlü güvenlik önleminin alınacağı kaydedildi.
Bu tür grupların eylemlerine müsaade edilmeyeceği belirtilen Atletico Madrid açıklamasında, "Benzer şekilde futbolu alet ederek şiddeti meşrulaştıran grupların ve gelecekte çıkacak yeni oluşumların peşini bırakmayacağız. Kulübümüzün adı kullanılarak hiçbir şekilde şiddet, siyasi ideoloji, ırkçılık veya yabancı düşmanlığı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz" ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, Madrid polisinin raporuna göre kavganın ardından gözaltına alınan 15 Atletico Madrid taraftarından kombine bilet sahibi kulüp üyesi 7 kişinin üyeliklerinin ve sezonluk biletlerinin iptal edildiği, söz konusu taraftarların bir daha stada alınmayacağı belirtildi. Kavgaya karıştığı saptanan diğer kişilere de aynı yaptırımların uygulanacağı kaydedildi.
İspanya'daki tüm taraftarlara birlik çağrısı yapılan açıklamada, olaylara karışmayan kale arkasındaki taraftarların takımlarına destek vermeye devam edeceği, gelecek sezon tribünlerde yeni bir düzenleme yapılacağı bildirildi.


-Deportivo cephesi
Deportivo ise "Riazor Blues" taraftar grubunun İspanya Kral Kupası ve ardından ligde Malaga ile yapacakları maçlarda Riazor Stadı'na alınmayacağını duyurdu.
Kulüp başkanı Tino Fernandez, şiddete karşı "net bir tavır" aldıklarını savunarak, cumartesi günü Malaga ile oynayacakları lig maçında biletlerin 1 avro karşılığında satılacağını ve karşılaşmaya gelecek Deportivolu taraftarlardan "topluma örnek olmalarını ve sporun değerlerine uygun hareket etmelerini" istedi.
Öte yandan ülkedeki şiddetle mücadele komisyonu, İspanya Kral Kupası'nda bu hafta oynanacak Hospitalet-Atletico Madrid, Deportivo-Malaga ve Rayo Vallecano-Valencia maçlarını güvenlik açısından "yüksek riskli" kategorisinde gösterdi.
Pazar günü Deportivo'nun "Riazor Blues" adlı taraftar grubuyla kavga eden "Frente Atletico", bu zamana kadar Vicente Calderon Stadı'nın kale arkası tribününden tezahüratları yönlendiren, Atletico Madrid'in en önemli taraftar topluluğu olarak biliniyordu. İspanyol futbolunda son yıllarda Barcelona (Boixos Nois), Real Madrid (Ultra Sur), Villarreal (Frente Amarillo) ve Valencia (Ultra Yomus) bazı taraftar gruplarının statlarına girmesini yasaklamıştı.

Kaynak: AA