Türkiye Oryantiring Şampiyonası

Türkiye Oryantiring Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Oryantiring Şampiyonası 1. Kademe Dilay-Cem Kerman Yarışları, Burdur'un Bucak ilçesinde başladı.

Tunceli'de 2011 yılında şehit olan Edirneli Komiser Cem Kerman ve öğretmen eşi Dilay Kerman anısına düzenlenen birinci kademe yarışlarının startı, Sazak mevkisinde verildi.

34 kategoride yarışmaya katılan 10-75 yaşlarındaki sporcular, ormanlık alanda harita ve pusula yardımıyla yön bulmaya çalışıyor. Yaş kategorilerine göre 2, 4, 6 ve 8 kilometrelik parkurlarda yarışan sporcular, dereceye girmek için çaba gösteriyor.
Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Tekin Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki gün sürecek yarışlar sonucu dereceye giren sporcuların, milli takım kampına çağrılacağını bildirdi.
Oryantiring sporunu, "koşarak hedef bulma" diye tarif eden Çolakoğlu, "Bucak'ta organize ettiğimiz Türkiye şampiyonasına yaklaşık bin 200 sporcu katılıyor. Bucak'ın coğrafyası çok güzel, iklimi çok güzel. İlerleyen yıllarda ulusal ve uluslararası şampiyonalar düzenleyebiliriz" dedi.

Oryantiring Burdur Temsilcisi Fatih Uygun ise iki gün sürecek yarışmaların Sazak ve Çere mevkisinde yapılacağını kaydetti.

Parkurların yaş grupları ve branşlara göre değiştiğine değinen Uygun, şöyle konuştu:
"Parkurlar 2 kilometreden başlayıp 8 kilometreye kadar çıkıyor. Her sporcu kendine uygun parkurda yarışıyor. Arazi ile ilgili önceden çizilmiş haritalarla parkur düzenleyiciler tarafından belirlenmiş hedefler elektronik kontrol sistemleri ile belirleniyor. Sporcuların parmaklarında elektronik bir sistem var. Buldukları hedeflere o yüzükleri dokundurarak orayı bulduklarını göstermiş oluyorlar. Bu merkezi bilgisayara otomatik olarak kaydediliyor. Bütün hedefleri tamamladıktan sonra çıkışta son dokunuşla yarışı bitirmiş oluyorlar. Sistem yarışmaların derecelerini otomatik olarak tespit ediyor. Yarış sonuçları buna göre belirlenmiş oluyor."
- "İlçenin tanıtımına katkı sağlayacak"
Şampiyonayı izleyen Bucak Kaymakamı Mehmet Akçay ise gazetecilere yaptığı açıklamada, yöre kültürünün tanıtılmasında ulusal çapta yapılan yarışmaların büyük katkısı olduğunu vurguladı.
Bucak ilçesinin, "model orman" konusunda Türkiye'de ikinci yer olduğuna değinen Akçay, "Oryantiring sporu yüzde 70'i orman olan bir ilçenin model ormanıyla uyuyor. Bu yarışma gençlerle çocuklarla ve yetişkinlerle ormanı buluşturuyor" dedi.

Bucak Belediye Başkanı Süleyman Mutlu, spora destek verirken ilçenin tanıtımına da katkı sunmayı hedeflediklerini anlattı.
AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik de sporun, çocuk ve gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durmaları açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Özçelik, tüm sporculara başarılar diledi.
Şampiyonanın birinci kademesi, yarın sona erecek. Toplam 5 kademeden oluşacak Türkiye Oryantiring Şampiyonası'nda ikinci kademe yarışları, 21 Aralık'ta Anamur'da yapılacak.

Kaynak: AA