Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Açıklaması

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye-Kazakistan milli maçında yaşananlarla ilgili incelemelerin sürdüğünü kaydetti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye-Kazakistan milli maçında yaşananlarla ilgili incelemenin devam ettiği belirtilerek, Kılıç'ın, "Ben herhangi bir yönlendirici, bağlayıcı bir şey kullanmak istemiyorum. Çok parçalı bir süreç. Resmin tamamını görmeden önce yorum yapmamak lazım" ifadesine yer verdi.
Futbolda, şiddet ve küfür olaylarının tetiklenmemesi için yöneticilerin de üslubuna dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Kılıç, "Gerçek taraftarlara: Aranıza sızanları ayıklayın" ifadesini kullandı.
Brüksel'de bulunan Bakan Çağatay Kılıç, temasları öncesinde gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Türkiye'nin 3-1 kazandığı maçla ilgili olarak farklı farklı olayların bulunduğunu anlatan Kılıç, şöyle devam etti:
"Bunları farklı anlamda değerlendirmek lazım. Evet hepsi bir resmin parçası ama o resmin oluşturulması için farklı yaşanan süreçler var. Volkan'ın maçtan önce yaşadığı bir süreç var. O sürecin içerisinde yine iki taraflı unsurlar var. Bunlardan birisi küfür konusu ve bunun zaten doğru olmadığını hepimiz söylüyoruz ama bir anlamda da Volkan'ın oradaki tepkisinin ne derece doğru, ne derece yanlış olduğu konusu üzerinde şu anda bir tartışma var. Tabii resme kimsenin alanına girmeden dikkatli bir şekilde bakmamız gerekiyor çünkü olayı doğrudan yaşayanların ve içinde olanların da değerlendirmeleri olacak ve kararları onlar verecekler. Şu anda herhangi bir yönlendirme anlamında ya da farklı bir yöne çekilebilecek bir söz kullanmak istemiyorum. Onun için süreci bekleyeceğim."
- "Bilgiler toplandıktan sonra resim ortaya çıkacak"
Kılıç, bazı kişilerin bulunmaması gereken yerlerde olması ve bundan dolayı yaşanan sıkıntıların ortaya çıktığını ifade ederek, "Maçtan ayrılan Volkan'ın sonra tekrardan geri gelmesi, Emre'nin gelmesi, giriş çıkış esnasında ve ayrılışında yaşananlar. Güvenlik görevlilerinin oraya gelip, gitmesi. Olmaması gereken kişilerin farklı alanlarda olması. Bunların hepsi farklı farklı konular. Orada yaşandı ama hepsi farklı açılardan incelenmesi gereken şeyler. Ben de maçtan bir gün sonra iki müfettişi görevlendirdim. Şu anda o müfettişlerimizin incelemeleri devam ettiği için ben herhangi bir yönlendirici, bağlayıcı bir şey kullanmak istemiyorum. Tabii ki bana gelen bilgilerin yanı sıra, emniyetten aldığım bilgiler ve federasyondan aldığım bilgiler var. Ben de maçtaydım zaten. Bu bilgilerin hepsi toparlandıktan sonra tam bir resim ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Uluslararası toplantılarda dahi herkesin istediği yere giremediğini hatırlatan Kılıç, "Dediğim gibi içerisinde farklı farklı değerlendirilmesi gereken unsurlar var. Bundan da kastım bir bölgede olmaması gereken insanlar orada nasıl bulunuyor, bakacağız. Yıllardır içerisinde bulunduğumuz siyasette, yaptığımız ziyaretlerde, uluslararası temaslarda bariz olan bir şey vardır ki herkes her yere giremez. Yani uluslararası zirvelerde ve büyük toplantılarda belli sayıdaki kişiler belli yerlerdedir. Herkes her yerde bulunamaz" ifadesini kullandı.
Kılıç, televizyon görüntülerinde çok kontrolsüz bir ortamın bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Bulunmaması gereken yerlerde nasıl bulundu? Neden o hareketler yapıldı, o hareketler nasıl yapıldı? Gördüğünüz görüntülerde altyapılı bir süreç olduğu için herhangi bir şekilde yönlendirme yapmak istemiyorum ama televizyonlara yansıyan çekimlerde çok kontrolsüz bir ortamdan bahsediyoruz. Benim gördüğüm oydu. Kimin nerede olması gerektiği, kimin nereden gelmesi gerektiği, nerden çıkacağı, bunlar normalde belli. Stada giriş izinleri var, girebileceğiniz noktalar, kapılar var. Bunlar olması gereken şeyler."
Spor ve Gençlik Bakanı Kılıç, "Bizim artık şunu tartışmamamız lazım: Şiddetin 'aması, pardonu' yoktur. Ben bunu daha önce de söyledim, şimdi de söylüyorum ve söylemekten de hiçbir zaman geri durmayacağım. Kimin ne dediği, nasıl dediği, şiddetin sebebi ya da hafifletici sebebi olamaz. Hangi takımı tutuyor olursanız olun, hangi sporu yapıyor olursanız olun, yaşananları hangimiz kabul edebiliriz ki. Bırakın sporu, hayatın içinde uyulması gereken kurallar vardır ve siz bunlar dışında hareket edemezsiniz. Sporu bunun dışında değerlendirmek ne denli doğru bilmiyorum. Avrupa'da yaşanan bazı olaylar oluyor ve kurumlar ellerindeki yetkileri kullanarak hareket ediyorlar ama bizde yetkilerini kullanmayanlar var" ifadesine yer verdi.
"Artık bir şey yapma zamanı geldi gibi, iş çığırından çıkmış durumda" diyen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Milli futbolcu sahayı terk ediyor, biri bir şey yapacaktı belki de bunu bekliyorduk. Benim açıklamalarımı da geçmişe doğru değerlendirerek zihinlerimizi tazeleyip bakarsak ben çok öncesinde şunu söylemiştim: Yöneticilerin sporcularına yapmış oldukları açıklamalar her şeyi etkiliyor. Taraftarlar, taraftar olmayanları aralarından ayıklasınlar, müsamaha göstermesinler. Soma kazasından sonra oynanan Manisa'daki Süper Kupa maçında yine ağza alınmayacak küfürler edildi, muşta atıldı sahaya. Bu hareketlerin sporla yöneticilikle taraftarlıkla ne alakası var. Şeref tribününde yaşananlar var. İnsanların şöyle bir bakıp etrafına 'dur' demesi lazım. Geçenlerde federasyonun ve kulüpler birliğinin ziyaretinde bir aile ortamı vardı ve herkes fikir birliği yapmış bir şekilde sorunları dile getiriyor ve hepsi bunlara artık dur dememiz lazım diyor."
- "Yöneticiler üslup ve kelimelerine dikkat edecek"
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TRT'de canlı yayındayken, "Ben stada gittiğimde küfür etmeyeceksem eğer sinemaya giderim" tweetini gördüğünü hatırlatarak, "Kusura bakmayın herkes kendine şöyle bir bakacak. Yüksek bir tansiyon var, yüksek mücadele gerektiren bir ortamdır ama tribünler bundan etkileniyor. Biz bu kadar olayın ortasında dikkatli bir şekilde incelememizi yapıp, neyin ne olduğunu anlamaya çalışırken, herkes bir yandan açıklama yapıyor. Tweet atan yöneticiler, üslup ve kelimelerine dikkat edecek" dedi.

- Elektronik bilet konusu
Kılıç, "Bizim sahalarımızda ve statlarımızda yaşadığımız olayların çok azının yaşandığı başka ülkeler hemen devreye girip önlemini alıyorlar. Teknik eksiklikler olabilir, eksiklikler olabilir. Futbol Federasyonu'nun ihaleyi kazanan şirket ile çalışmaları, ihaleden doğan yükümlülükler, kulüplerin yapması gerekenler var. Herkes genel anlamda bir çalışma ortaya koyduğu zaman sorunların aşılacağını düşünüyoruz. Mahkeme süreci o ayrı bir şey, o yargı sürecidir. Ona benim bir şey söylemek gibi bir durumum olmaz. Tüketici mahkemesi görüşülmesine yönelik bir karar vermiş, bekleyeceğiz" diye konuştu.

Kendilerinin icra makamı olduğunu hatırlatan Kılıç, "Biz yaptığımız açıklamalarla uyarılarımızı dile getiriyoruz. Dolayısıyla herkes sorumluluklarının bilincinde hareket etmesi gerekiyor" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, devşirme konusunda Türk futboluna, Türk sporuna fayda ve katkı sağlayacağını düşünülüyorsa engel olunmaması gerektiğini söyledi.

Çalıştay raporunu henüz tam anlamıyla okumadığını dile getiren Kılıç, "Raporu bir inceleyelim, zihnimizde olan şeyler var. Dünyayla ilgili düşünceler de var. Örneğin Almanya ziyaretimde futbolu yönetenlerle bir araya geleceğim ve ne yaptıklarını göreceğim. Diğer branşlarla da genel anlamda aynı. Yakın zamanda neler yapılır, bunu değerlendireceğiz. Başarılı bulduğum da var, beklentimin altında kalan, beklediğim gibi olan da var. Kaynakları verimli kullanmada ciddi bir eksiğimiz olduğu kesin" şeklinde konuştu.

Bakanlık olarak maddi desteğin karşılığını alamadıklarını anlatan Bakan Kılıç, "Demek ki bir yerde eksiğimiz var çünkü şu anda ülkemiz kadar spora maddi kaynak aktaran ve ayıran başka bir ülke yok" ifadesini kullandı.
Bazı eksikliklerin bulunduğunu belirten Kılıç, şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın da tespitleri var. Bizim emek ve kaynaklarımız var. Karşılığında olması gerekenler var ama bizim verdiğimiz destek karşılığında 'şu derecede bir başarı elde etmelisiniz' diyemeyiz. Sporcu kardeşlerimiz elinden geleni yapıyorlar ama biz onlara yeterli imkanı sağlıyoruz ama imkanların kullanılmasını doğru bir şekilde yönetilmesinde sıkıntı var ve bunu çözmemiz lazım. Potansiyel var, yetenek de var. Gel gör ki istediğimiz noktaya gelemiyoruz. Neden gelmeyelim?"
Sohbet sırasında gençlerle ilgili tespitlerini de dile getiren Kılıç, "Gençlerin toplumsal olaylarda maalesef ki olumsuz anlamda kullanıldığını söylüyoruz. Gençlerin birleşmeleri birçok şeyin panzehiri olacaktır. Şu anda faal 182 gençlik merkezimiz var ve bunların sayısını hızla arttıracağız. 'Gençliğimiz geleceğimizdir' diyoruz, o zaman onlara da fırsat vermemiz gerekiyor. Ben bakan olarak bu etkinliklere gittiğim için medyada yer alıyor ama ben gitmesem dahi medyada görünürlüğü olmalı çünkü çocuklarımız çaba sarf ediyor" dedi.

Belçika'daki vatandaşların çocukları ve gençleriyle ilgili değerlendirme yaptıklarını dile getiren Kılıç, "Zamanında bizim de yaşadığımız ve birinci elden tecrübeli olduğumuz bir konu. Hem Avrupa Birliği ile alakalı olan süreçler içerisinde, hem de Avrupa Birliği ile ilgili kendi içlerinde bazı konularla ilgili fikir alışverişinde bulunacağız. Bizim de onlara katacağımız şeyler olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA