Yaşarlı Kızlar Amerikan Futbolunda Da Var

Amerika ve Avrupa’da olmak üzere çok sayıda ülkede popüler olan Flag Futbol isimli sporun takımı, Yaşar Üniversitesi kız öğrencileri tarafından kuruldu.

Amerikan Futbolu sporunun daha sadeleştirilmiş versiyonu olan Flag Futbol sporunu Türkiye’de yaygınlaştırmak için yola çıkan Yaşarlı kız öğrenciler, 14 kişiden oluşan Yaşar Admirals isimli takımı kurdu. İlk maçlarını ise yine bir vakıf üniversitesinin takımıyla yapan Yaşar Admirals takımı, 52-14’lük skorla ilk galibiyetini de aldı.
Türkiye’de Flag futbolun bilinmesi ve tanınması için çalışacaklarını söyleyen Yaşar Admirals takım kaptanı Selen Koyunoğlu, “Yaşar Üniversitesi spor dallarında çok başarılı bir üniversite. Üniversitemizin Amerikan Futbolu takımı geçen sene şampiyon olarak bizi gururlandırdı. Biz de takımımızın maçlarını izlemeye gidiyorduk. Tabii oldukça sert bir spor. Maçlarına gittikçe bende böyle bir spor dalının parçası olmak istedim. Bu sporu bayanların da yapabileceğini ve adının da Flag Futbol olduğunu öğrendiğim zaman üniversitemizde bu takımı kurmak için adımlar attım. Başta kızların böyle bir sporun takımına katılmayacağı yönünde endişem vardı. Ama takım kurma sürecinde katılım yoğun olması bu endişemin yersiz olduğunu gösterdi. Bu takımı kurarken bir amacımız da yeşil sahalarda sert gibi gözüken sporları kızlarında yapabileceğini göstermekti.” dedi.

Türkiye’de Flag Futbol ligi kurulması için çaba harcayacaklarını söyleyen Koyunoğlu, “Bu sporun üniversitelerde yaygınlaşması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Önce gayrı resmi olsa da bir federasyon kurmayı daha sonra da bir lig kurup diğer ülkelerdeki takımlarla maç yapmak hayallerimiz arasında. Tüm üniversiteleri, Flag Futbol takımları kurulması için çalışmaya çağırıyorum. Ne kadar çok takım olursa bu spor daha çabuk yaygınlaşıp federasyon kurma çalışmalarına başlanabilir” diye konuştu.

FLAG FUTBOL NEDİR?
Flag futbol (Bayrak Futbolu), Amerika dışında Kontak Futbolu ya da Korumalı Futbol olarak da bilinen Amerikan Futbolu oyunun kurallarının basitleştirilmiş bir versiyonudur. Bu basitleştirmenin sonucu olarak koruyucu ekipmanlar yerine sadece bel bölgesine takılan bayrakların çekilmesi ile oyuncuya müdahale edilebilmektedir. Hem kadınların hem de erkeklerin oyuncu olabilmesi, oyuncu sayısı, saha boyutları, top kullanma hakları gibi kurallarda farklılık gösteriyor.

Kaynak: İHA