İskoçların Ata Sporu, Erzurum'da Hayat Buldu

Türkiye'de ilk kez 4 yıl önce oynanmaya başlanan İskoçların ata sporu curlingde Erzurum'da yüzlerce lisanslı sporcu yetişiyor.

İskoçya, ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İsveç ve İsviçre gibi ülkelerde yaygın oynanan curling ile 2010 yılında tanışan Erzurum'da, bu branştaki lisanslı sporcu sayısı 736'ya ulaştı.
Her yaş grubundan ve her meslekten spora ilgi gösteren Erzurumlular, 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları (UNIVERSIAD 2011) için yapılan salonda curlingi öğrenme imkanı buluyor.
Farklı kentlerden gelen curling takımları da salonun sadece Erzurum'da bulunması nedeniyle müsabakalara burada hazırlanıyor.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Curling Antrenörü Sadık Topaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İskoçların ata sporu curlingin, 1543 yılından bu yana dünyada oynandığını anlattı.
Türkiye'nin curling ile UNIVERSIAD 2011'de tanıştığını, milli takımın o yıl başarı elde edemediğini anlatan Topaloğlu, C klasmanında başladığı branşta 2 yıl gibi kısa bir sürede B klasmanına yükseldiğini belirtti.

Bu branşın her geçen gün daha da tanınmaya başladığını ve il müdürlüklerinin, curlingin gelişmesi için çalıştığını ifade eden Topaloğlui, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı 736 lisanslı sporcumuz var. Bunların 100'ü bayan, 136'sı erkek olmak üzere 236'sı faal. Branşımız ve salonumuz sadece Erzurum'da bulunuyor. Erzurum'un bu konuda şanslı olduğunu düşünüyorum. Ankara, Kocaeli, Ardeşen, İstanbul'da da curling takımları var. Bunlar müsabakalara katılmadan bir hafta önce Erzurum'a gelip antrenman yapıyor. Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün yaptığı ve desteklediği projelerden bu branşa katkı sağlıyoruz. Ücretsiz servislerimiz var. Sporculardan ve kulüplerden ücret talep edilmiyor."

- Curling nasıl oynanır?

Topaloğlu, curlingin özel, hassas bir buz pisti üzerinde oynandığını belirterek, 45,72 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğindeki pistin üzerinde su tanecikleri olduğunu, bu su taneciklerinin sürtünmeyi azaltarak, taşı harekete geçirdiğini anlattı.
Curlingin 4'er kişilik iki takımla oynandığını ifade eden Topaloğlu, şöyle devam etti:
"Curlingde, altı teflon özel ayakkabı kullanılır. Sadece bir ayak kayar. Demir ve plastik, buza zarar verdiği için seçilmemiştir. Bu ayakkabılar İskoçya'dan getiriliyor. Süpürgemiz de karbon, at kılı ve odun olmak üzere üç çeşittir. En ideali karbon süpürgedir, sporcuyu yormaz. Süpürge, taş atan sporcunun dengesini sağlar. Taşın önündeki pislikleri temizler. Eğer taş yavaşsa taşı 1,5 metre daha ileri götürebiliyor. Curlingde kullanılan taşlar özel yapım ve sadece İskoçya'da bulunan granitten üretiliyor. Birbirine çarptığı zaman kırılmıyor. Taşlar 19,60 kilogram ağırlığındadır."
Uluslararası spor kanallarında curling karşılaşmalarını izleyerek bu branşa merak saldığını vurgulayan Topaloğlu, "2011 UNIVERSIAD'da curling branşında da müsabaka yapılacağını öğrendim. İnternet üzerinden de araştırma yaptım. UNIVERSIAD'dan önce Buz Pateni Federasyonu ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün yaptığı proje kapsamında kurs verildi.

UNIVERSIAD'da hakemlik yaptım, antrenörlük eğitimi de aldım" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA