Otizmli Çocuklar, Sporla Büyük Gelişim Sağlıyor

Otistik çocuklar, müzik, beden eğitimi ve resim dersleriyle olumsuz davranışlardan kurtuluyor.


Malatya Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’nde eğitim gören 60 otizmli öğrenci, akademik beceri derslerinin yanı sıra müzik, beden ve resim eğitimleri de alıyor. Özellikle sporla büyük bir gelişim kaydeden otizmli öğrenciler, okul bünyesinde kurulan kulüplerle Türkiye genelinde yarışmalara da katılıyor.

Sessiz Adımlar Spor Kulübü Başkan Yardımcısı ve Beden Eğitimi Öğretmeni Ali Karaca, branş derslerinin çocuklar üzerinde büyük etkisinin olduğunu kaydederek, “20 sınıfımızda akademik beceri dersleri veriyoruz. Günlük yaşam becerileri, beslenme, iletişim becerileri, okuma-yazma, trafik, toplumsal uyum becerileri, hayat bilgisi, konuşma becerileri, din kültürü ve matematik dersleri veriliyor. Tabi bunun yanında özellikle branş derslerinin çocuklarımız üzerinde çok büyük etkileri var. Müzik, resim ve beden eğitimi derslerimiz çocuklarımızın gelişimine büyük katkı sağlıyor. 2 yıldır açılan iş eğitim merkezimizde de çocuklarımız el becerilerini geliştiriyorlar” dedi.

“ÇOK GÜZEL GELİŞMELER OLDUĞUNU GÖRDÜK”
Müzik derslerinde bazı çocukların yeteneklerinin ortaya çıktığını ifade eden Karaca, “Müzik faaliyetlerinin yürütülmesinde her türlü araca sahibiz. Çocuklarımızın ritim duygusunu geliştirmede müziğin önemli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle bazı çocuklarımızda çeşitli yetenekler ortaya çıkıyor. Müzik kulağı çok iyi olan çocuklarımız var. Söyleneni hemen kavrayabiliyorlar. Kendilerini çok iyi ifade ediyorlar ve çok güzel gelişmeler yakaladık” diye konuştu.

Karaca, otizmli çocukların atölye derslerine büyük ilgi gösterdiklerini kaydederek, “Resim ve görsel sanatlarda özellikle ince motor becerilerinde çocuklarımızda güzel bir gelişim kaydettik. İş eğitim merkezimizde ahşapları yakarak veya kıl testereyle kesim yaparak çocuklarımız küçük aletler ortaya çıkarabiliyorlar. Çocuklarımızın yaptıkları bu çalışmaları ilerleyen zamanda sergilerle tanıtacaklar. Hatta bunlar satışa bile sunulabilir” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZ BİREYSEL ANLAMDA SPOR AKTİVİTELERİNE KATILIYORLAR”
Müzik, beden eğitimi ve resim dersleriyle çocukların olumsuz davranışlardan kurtulduğuna dikkat çeken Karaca, şunları söyledi:
“Çocuklarımızın müzik, beden eğitimi ve resim derslerinden ve eğitimlerinden olumsuz davranışlarının söndürülmesi, fiziksel olarak kendilerine verdikleri zarardan uzaklaştırabildiğimizi gördük. Bu tabi kısa sürede oluşturulabilecek şeyler değil. Otizmli çocuklarda belirli bir zaman gerekiyor. Müzik, beden eğitimi ve resim derslerinin çocuklarımızın olumsuz davranışlarının çok rahatlıkla söndürülebildiğini gözlemledik. Çocuklarımızın sosyal ve fiziksel gelişimlerinde beden eğitiminin inanılmaz faydasının olduğunu gördük. Çünkü hem imkanlarımız arttı hem de öğretmenlerimizin sayısında artış oldu. Bu paralelde okulumuzda spor kulübü kurduk. Otizmli çocuklarımız genelde bireysel anlamdaki yarışmalara ya da sportif aktivitelere katılabiliyorlar. Takım sporlarını şu an için yapabilecek durumda değiller. Bireysel olarak atletizm, masa tenisi, yüzme, bocce, bowling ve jimnastik yapabiliyorlar. Bu branşlarda çocuklarımız iyi bir gelişim gösteriyorlar. Özellikle yüzme sporunda çocuklarımızda çok güzel gelişmeler var. Tabi ki biz olaya sadece sportif anlamda bakmıyoruz. Çocuklarımızın disipline olmaları, oturmaları, kalkmaları, kıyafetlerini giymeleri, derslere olan dikkatlerini artırmalarını sağlıyoruz. Bunun yanında çocuklarımızın sabırlarını geliştirebiliyoruz. Yüzme etkinliklerine çok sıkıntılı olan çocuklarımızı almaya çalışıyoruz. Çünkü çocuklarımızın bazıları kendilerine fiziksel olarak zarar verebiliyorlar. Fakat yüzme etkinliği esnasında çocuklarımız bu davranışlardan çok rahatlıkla kurtulabiliyor. Ve uzun süre bu etkinlikler devam ettiğinde, bu alışkanlıklardan tamamen kurtulabildiklerini gördük. “
Otizmli çocukların sportif aktivitelerde büyük başarılar yakaladıklarını ifade eden Karaca, “Okulda yaptığımız etkinliklerle belirli bir noktaya kadar gidebiliyoruz. Bu anlamda spor kulübü kurduk. Spor kulübümüzle daha üst seviyelere çıkabiliyoruz. Sessiz Adımlar Spor Kulübümüzü iki yıl önce kurduk. Başarı elbette olmalı fakat amacımız çocuklarımızın rehabilite olmaları ve sosyalleşmeleridir. Bu yıl ki elde ettiğimiz başarılı çalışmalar sonucu yeni bir spor kulübü daha kurduk. Bu kulübümüzün adı Nefes Spor Kulübü olacak. Daha önceki yıllarda okulumuzda beden eğitimi öğretmeni sayısı 1 iken, bu yıl bu sayı 5’e çıktı. Çocuklarımızda beden eğitimi dersleri veya etkinlikleriyle inanılmaz değişimler ortaya çıktı. Özellikle Sessiz Adımlar Spor Kulübü olarak 2013 yılında 51 tane kaynaştırma eğitimi alan çocuğumuz ile 21 tane de otizmli çocuğumuzla beraber etkinliklere katıldık. 72 sporcu, bu tür spor kulüpleri için bir başarıdır. Ayrıca Türkiye genelinde 21 otizmli sporcuyla etkinliklere katılan tek kulübüz” diye konuştu.

Kaynak: İHA