Diyarbakır'da '4. Spor Konferansı'

Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Spor Meclisi ve Büyükşehir Belediyespor'un düzenlediği "4. Spor Konferansı" başladı.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonundaki konferansın açılışında konuşan Diyarbakır Kent Konseyi Spor Meclisi Sözcüsü Metin Kılavuz, 4. Spor Konferansı'nın temasını "Sporda Skorlar Barışa" olarak belirlediklerini söyledi.

Sporun evrensel barışa hizmet sunan bir faaliyet olduğunu kaydeden Kılavuz, "Spor barış, dostluk ve kardeşliği temsil ediyor. Bölgemizde acil bir barışa ihtiyaç olduğunu düşündüğümüz için bu yılki konferansta 'Barış ve Demokratikleşme Sürecinde Sporun Rolü' konusunu öne çıkardık" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 2 yıl önce geçirdiği rahatsızlık sonucu yaşamını yitiren Galatasaraylı eski futbolcu Metin Kurt, Sivasspor'da mücadele eden Diyarbakırlı Burhan Eşer ve Büyükşehir Belediyespor'un kadın futbolcularından Zelal Baturay'a "Yılın Spor İnsanı" ödülü verildi.

Ödülünü alan Baturay, bölgede kızların futbol oynamasının hoş karşılanmadığını ve ailesinin karşı çıktığı bir dönemde futbol oynamaya başladığını belirterek, "Herkes oyuncak bebeklerle oynarken, ben futbol oynadım. Futbolda kadın erkek ayrımı yoktur" dedi.

Baturay, geçen sezon 10 maçta 33, bu sezon ise 8 maçta 30 gol atıp, 2 kez de milli takıma seçilmişti.
Ödül töreni sonrasında "Barış ve Demokratikleşme Sürecinde Sporun Rolü" konulu oturuma geçildi.
Oturumun moderatörlüğünü Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldırım yaptı. Prof. Dr. Atilla Erdemli, Prof. Dr. Serdar Mustafa Değirmencioğlu ve tiyatro sanatçısı Özgür Özgülün de konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Atilla Erdemli, konuşmasında, 21. yüzyıla girerken kavramların içinin boşaldığını ve herkesin demokrasi istediğini belirterek, "Demokrasiyi isteyen herkesin ona hizmet etmesi gerekir. Demokrasinin yolu eğitimdir. Bu ülkede eğitim sorunu vardır" dedi.

Prof. Dr. Serdar Mustafa Değirmencioğlu da çocukların oyun oynamaları ve spor yapma haklarının bulunduğunu ifade ederek, "Çocukların oyun haklarını ellerinden alırsanız onun gelişimini engellemiş olursunuz. Ayrıca spor herkes tarafından yapılmalıdır. Bu anlamda kent politikasını oluşturmak ve sporu insanlara götürmek gerekir" diye konuştu.

Tiyatro sanatçısı Özgür Özgülün ise konferansa ÇARŞI grubu adına katıldığını söyledi.

Her zaman mazlumun yanında olduklarını ifade eden Özgülün, "Herşeye karşıyız. Kendimize de karşıyız. Stadımız yıkılsa biz asfaltta takımımızı destekleriz. Sloganvari konuşuruz, biz buyuz. Biz statlarda Diyarbakırspor diye bağıran ilk grubuz. Maç başlarsa, bizim için hayat durur. Diyarbakır'ı spor yapmak için sokağa dökün, biz gelip destekleyelim" dedi.

Konuşmaların ardından ara verilen konferansın iki oturumunda ise "Sportif Kalkınmada Altyapının Önemi" konusu ele alınacak.

Kaynak: AA