İstanbul, 2020 Olimpiyatları İçin Sunumunu Yaptı

2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak şehrin bugün belirleneceği oylama öncesinde İstanbul komitesi, son sunumu yaptı.

2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak şehrin belirleneceği Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te İstanbul komitesi son sunumunu gerçekleştirdi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin oylaması bugün TSİ 23.00'da yapılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki heyette açılış konuşmasını yapan İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, “Bugün güneş Avrupa ve Asya'ya farklı bir şekilde doğuyor. Demokratik ve gelişen bir ülkenin hikayesini anlatacağız. Bugün, neden İstanbul'u seçmenin vakti geldiğini anlatacağız. İstanbul'un 2020 yılında mükemmeliyeti nasıl sunacağını sizlere anlatacağız. Bu, Türkiye'nin isteğidir. Olimpiyat hareketi, sporun üstüne geçtiğinde ve dünyayı birleştirdiğinde en önemli hale gelir. Lütfen İstanbul 2020'yi hayal edin. Son 20 yılda 5. defa aday olduk ve birçok insanla tanışma fırsatı bulduk. Aralarında rakiplerimiz de var ama bu seyahati dost şehirlerimizle yapmış olmak bizim için çok önemli. Bize gerçekten çok önemli bir miras bırakıyorsunuz. Kalbimin en derinliklerinden teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

UĞUR ERDENER: “İSTANBUL, COĞRAFYASI, SANAT, KÜLTÜR VE SİYASİ ÖNEMİ ÇOK YÜKSEK BİR ŞEHİR”
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener ise konuşmasında, “İstanbul, coğrafyası, sanat, kültür ve siyasi önemi çok yüksek bir şehir. Türkiye'nin tarihi zaten spor üzerine kurulmuş. Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, olimpiyat değerlerine çok önem veren ve bu değerleri Türk toplumunun özüne işlemiş bir kişi. Ondan sonra atletlerimiz, sporcularımız ve toplumumuz çok önemli geliştirme programları uyguladık. Dopingle mücadele konusunda hükümetimizle birlikte çok önemli programlar ve taahhütler ortaya koyduk. WADA'nın bir üyesi olarak, doping konusundaki 'sıfır tolerans' politikamızı da sonuna kadar sürdüreceğimizi burada söylemek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

SUAT KILIÇ: “TÜRKİYE, SPORU HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR KILMAYA DEVAM EDİYOR”
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise Akdeniz Oyunları'nda altyapıyı test ettiklerini ifade ederek, “Akdeniz Oyunları, bizim açımızdan adeta altyapımızı test etmemiz için imkandı. TOKİ bizim altyapı kurumumuz, 7 yıllık bir inşaat programını sadece 18 ay içerisinde tamamlayarak Akdeniz Oyunları'na yetiştirdi. Türkiye, sporu herkes için erişilebilir kılmaya devam ediyor. 776 yeni spor merkezi hale hazırda inşa ediyoruz. 2014 yılı sonu geldiği zaman 568 tanesini tamamlamış olacağız. Taahütlerimizi yerine getiriyoruz ve sizin içinde taahütlerimizi yerine getireceğiz. 500 milyon Dolar tutarında ulusal spor planımız var, yıllık olarak. İstanbul 2020 programı gerçeği dönüşse de gerçekleşmese de biz olimpiyat ve paralimpik ruhunu Türkiye'de yeniden inşa etmek için bu bütçeyi spora ayırmaya devam edeceğiz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu yolculuk sırasında eksiksiz bir destek sağladığı” dedi.

“TÜRKİYE DOPİNGLE MÜCADELEDE YATIRIMLARINI DAHA DA ARTIRACAK”
Dopingle mücadelede daha da ileriye gideceklerine dikkat çeken Bakan Kılıç, “Bizim politikamız gayet net gerçekten dopinge karşı sıfır toleransımız var. Türkiye dopingle mücadele inisiyatiflerini daha da güçlendirme ve bu alandaki yatırımlarını daha da artırmaya devam edecek. Aynı zamanda yasaklanmış olan maddelerin ithalat, ihracat ve satışını engellemek için gerekli olan yasayı da geçirecek. Aynı zamanda doping kullanmış olan bütün sporcularda Ceza Kanunu kapsamında soruşturmaya tabi tutacaklar” şeklinde konuştu.

ALP BERKER: "İSTANBUL'DAKİ OYUNLAR, BÖLGENİN MANZARASINI DEĞİŞTİRECEK VE BUNU KALICI OLARAK YAPACAK"
İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker de Olimpiyat Oyunları’nın İstanbul’a katacağı değerlere dikkat çekerek, “İstanbul'daki oyunlar, bölgenin manzarasını değiştirecek ve bunu kalıcı olarak yapacak. Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlar için yeni bir pazar oluşturacak. Oyunlarımız, Avrupa içerisinde 27, Asya'da 10 olmak üzere alanlara yerleştirilecek. Geçmişteki oyunların planlamasına benzer bir planımız var. Unutulmaz bir organizasyon ortaya koymak, tüm sporseverler için büyülü bir oyunlar deneyimi ortaya koymak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY: “KÜLTÜRÜ, SPORU SEVİYORUZ, DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİMİZE İNANIYORUZ”
Milli tenisçi Çağla Büyükakçay ise Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayarak, “Nüfusun çoğu 25 yaşın altında. Enerjiğiz, iyi eğitim aldık. Biz geleceğe örnek olmak istiyoruz. Kültürü, sporu seviyoruz, dünyayı değiştireceğimize inanıyoruz. Olimpiyat sporcusu olmak ve olimpiyatları ülkeme getirmek istiyorum. Sekiz yaşımda tenis raketimi elime aldığımda, bu ilk görüşte aşktı. 10 yaşıma geldiğimde hayalim dünyadaki bir numaralı tenisçi olmaktı. 2010'da grand slam oynamaya hak kazanan ilk kadın Türk sporcu olmuştum. Şimdi benim neslimin hayali var. Olimpiyatları ilk kez ülkemizde yapabilmek. Sizden tüm istediğim bana inanmanız, güvenmeniz” şeklinde konuştu.

Sunum IOC üyelerinin sorularının cevaplanması ile son buldu.

Kaynak: İHA