Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Demirel Açıklama Yaptı

Capodistria - Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda D Grubu'nda alınan iki yenilgiye rağmen ikinci tur için umutlu olduklarını söyledi.

Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Yunanistan ile yarın oynayacakları karşılaşmanın kritik olduğunu belirterek, "Yapmamız gereken tek şey, Yunanistan maçında her şeyi unutup, 40 dakika her top için savaşmamız. Sadece sahadaki beş kişi değil, kenardakiler de savaşmalı. Bunu yaparak Yunanistan'ı yenebiliriz. Oyuncularda biraz iki maçı kaybetmenin, kötü oynamanın moral bozukluğu var. Artık hiçbir şeyi düşünecek durumda değiliz. Bütün kariyerlerini, bütün basketbol yeteneklerini sahaya koyacaklarına ve 40 dakika savaşacaklarına inanıyorum" dedi.

Grupta oynadıkları iki karşılaşmanın istedikleri gibi geçmediğini hatırlatan başkan Demirel, şöyle konuştu:

"İki maçı kaybederek iddiamızı oldukça zora soktuk. Kötü başladık, iyi bitireceğiz diye düşünüyordum ama şu an için çok kötü başlamış duruma geldik. İyi bitirmek için önümüzdeki üç maçı kazanarak bir üst tura çıkmak istiyoruz. Basketbolda bu neticeler olabiliyor. Özellikle farklı basketbol oynayan Finlandiya ve İtalya'ya karşı istediğimiz şekilde oynayamadık. Oyuncularımızın performansı yeterli olmadı. Özellikle Finlandiya maçında düşük şut yüzdesiyle oynadık. İtalya karşısında da fazla sayı yedik, 90 sayı potamızda gördük."

Rakipleri Yunanistan'ın iyi bir takım olduğuna dikkati çeken Turgay Demirel, "Ama bizim de potansiyelimiz yüksek ve fizik olarak hazır. Yunanistan'ı yenmek mecburiyetindeyiz" ifadelerini kullandı.

-Şut yüzdesinin düşük olması

Şampiyonada serbest atışların ve üç sayılık şutların düşük oranda kalması ile ilgili soruyu federasyon başkanı Demirel, şu şekilde yanıtladı:

"Faul yüzdeleri düşük. Bu sene sevindirici olan Ömer Aşık'ın yüzdesini yükseltmesi. Daha önce Ömer'in olduğu turnuvalarda onun atışlarının düşük olması nedeniyle oran düşüyordu. Takımın şu anki psikolojik hali nedeniyle etkili bir durum. Endişe edince eller, eller maalesef tereddütle işleyince de atışlar kaçabiliyor. Kalan maçlarda faul yüzdemizi yükseltmeyi, cesaretle ve korkmadan üç sayıları atmak istiyoruz. İtalya maçında yüzdemiz kötü değil. Ama savunma kötü oldu. Onlara üç sayı şansı verdik. Bazı oyuncuların kendilerine güvenmelerini kolaylaştırdık. Yunanistan'a karşı daha iyisini yapmalıyız."

-"Yunanistan maçı çok kritik"

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Demirel, Yunanistan mücadelesinin çok kritik olacağını dile getirdi.

Rakiplerini yenebilecek bir kadroya sahip olduklarını anlatan Demirel, "Yeterli hazırlığı yaptık. Yenecek gücümüz var. 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda yenmiştik. 2006'da son anda yenildik. 2009 Avrupa Şampiyonası'nda son topta maçı kaybettik. Başa baş oynayabileceğimiz ve yenebileceğimiz bir rakip. Yeter ki bütün endişeleri ve korkumuzu kafamızdan atalım" şeklinde konuştu.

Yunanistan'ın İtalya ve Finlandiya'ya göre "sistem takımı" olduğunu vurgulayan Demirel, "İyi bir basketbol ekibi. Düzgün basketbol oynuyorlar. Finlandiya ve İtalya ise farklı oynuyor. Sistem dışı, sokak basketbolu demeyeyim ama düzen dışı oynuyorlar. Ama bunların hiçbiri bahane değil. Ne olursa olsun kazanmamız gerekiyordu. Oyuncularımız kalan maçları kazanacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA