2020 Olimpiyatları'na Evsahibi Adayı Açıklaması

2020 Olimpiyatları için ''geleceğe ışık tut'' sloganıyla yola çıkan Madrid, diğer evsahibi adayları İstanbul ve Tokyo kadar favori görülmüyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, olimpiyatlara ilk kez 1972 yılında talip olan Madrid, bu olimpiyatları Münih'e kaptırdı. Londra'nın evsahipliğinde yapılan 2012 Olimpiyatları'na da aday olan Madrid, bu defa da oylamanın 3. turunda elendi. 2016 Olimpiyatları'nı da Rio de Janeiro'ya kaptıran İspanya'nın başkenti, üst üste 3, toplam 4 kez adaylık yarışına girdi.

Madrid, 2020 Olimpiyatları'nı düzenleme hakkını elde ederse, İspanya 2. kez olimpiyatlara evsahipliği yapmış olacak. Daha önce Barcelona, 1992 Yaz Olimpiyatları'na evsahipliği yapmıştı. Madrid'den başka Barcelona, Sevilla ve Jaca kentleri de yaz ve kış olimpiyatlarına defalarca kez talip olan İspanya kentleri oldu.

"Geleceğe ışık tut" sloganıyla yola çıkan Madrid'in, "geleneğin ve modernizmin mükemmel uyumunu" taşıyan bir kent olarak tüm dünyayı kucakladığı vurgulanıyor. Misafirperver, dost canlısı, barışçıl ve kozmopolit bir kent olarak olarak lanse edilen Madrid, bir kez gelenin, bir daha geri dönmek istemeyeceği bir kent olarak niteleniyor.

Madrid 2020'nin logosu, kentin giriş kapısı olan ve 18. yüzyılda Kral 3. Charles'ın yaptırdığı Puerta de Alcala'dan esinlenerek tasarlandı. Üniversiteli bir gencin tasarladığı logo, sadece kentin giriş kapısını değil, geleceğe açılan kapıyı, herkese açık bir projeyi paylaşma imkanını ve renk, cinsiyet ve inanç farkı gözetmeksizin birliği sembolize ediyor.

Madrid halkının olimpiyatlara desteği, yüzde 76. Bu oran Tokyo'da yüzde 70 iken, İstanbul ise yüzde 83 olarak öne çıkıyor.

-En az bütçeye sahip aday kent

Ekonomik krizde olduğu her fırsatta dile getirilen Madrid, 2020 Olimpiyatları için sadece 1,9 milyar dolarlık bütçe ayırabildi. İstanbul 19,2 milyar dolar ile evsahibi adayları arasında en fazla bütçeye sahip iken, Tokyo ise 2020 Olimpiyatları için 4,9 milyar dolarlık bir kaynak ayırdı.

Londra, geçen yaz düzenlediği olimpiyatlara 3,8 milyar dolar harcamış, Çin ise özellikle şaşalı açılış ve kapanış törenleriyle zihinlerde yer eden 2008 Pekin Olimpiyatları için 43 milyar dolar harcama yaparak olimpiyat tarihinde bir rekora imza atmıştı. Türkiye'nin, İstanbul 2020 için ayırdığı bütçe ise Pekin'den sonra olimpiyatlara ayrılan en büyük kaynak oldu.

-Statlar

Madrid, taahhüt ettiği 36 olimpik tesisin 27'sine zaten sahip. Yerel organizasyon komitesi, kentin doğusundaki "Campo de las Naciones" ve "Manzanares" bölgelerindeki tesislere ek olarak 6 kalıcı, 2 de geçici tesis inşa etmeyi garanti ediyor.

Bu arada 2014 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın düzenleneceği İspanya'da, başkent Madrid de evsahibi kentlerden biri olacak.

-Ekonomik kriz

En başından bu yana İspanya'da yaşanan ekonomik krizin, Madrid'in 2020 Olimpiyatları adaylığına gölge düşüreceği belirtiliyor. Madrid özerk yönetimi meclisindeki Demokrasi ve İlerici Birlik, Sosyalist İşçi ve Birleşik Sol partileri, mecliste evsahipliği adaylığına karşı çıkan 3 parti olarak dikkati çekiyor.

Bu partiler, ekonomik krizin vurduğu İspanya'da önceliğin spora değil, vatandaşlara verilmesi konusunda hemfikir.

Ne var ki Madrid 2020 Organizasyon Komitesi yetkilileri, olimpiyatların, ülkeyi ekonomik krizden çıkaracağına inanıyor. Genç işsizlerin oranının yüzde 45'i geçtiği İspanya'da, olimpiyatların ülke ekonomisini toparlayıp, sosyal huzursuzluğun azalmasına katkı sağlayacağı iddia ediliyor.

-Ronaldo, Nadal, Gasol

Real Madridli yıldız futbolcu Cristiano Ronaldo, IOC'nin 7 Eylül'de Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te oyunlara evsahipliği yapacak kenti açıklayacağı tarihe kadar ekran yüzü olacak. Destek filminde oynayan Ronaldo, Madrid'in 2020 Olimpiyat Oyunları'na evsahipliği yapacak en iyi aday kent olduğuna işaret edip, halka yardım çağrısında bulunuyor.

Madrid 2020 Adaylık Komitesi, Ronaldo'nun yanı sıra NBA oyuncularından Pau Gasol ve tenisci Rafael Nadal ile de çekimler yaptı.

Kaynak: AA