İstanbul 2020'nin Son Durağı, Buenos Aires

ANKARA - İstanbul 2020 heyetinin, olimpiyatlara ev sahipliği yolundaki son durağı, Arjantin olacak. Uluslararası Olimpiyat Komitesi , yarın evsahibi kenti bu ülkede açıklayacak.

2020 Olimpiyatları'na evsahipliğini elde etmek için çalışmalarını son dakikalara kadar sürdürecek Türkiye, başkent Buenos Aires'te son ataklarını gerçekleştirecek. İsviçre'nin Lozan kentindeki "Aday Kentler Brifingi"nde yaptığı sunumun son sözünü, Arjantin'de söyleyecek İstanbul 2020 heyeti, 125. IOC oturumunda, diğer adaylar Tokyo ve Madrid'in arasından sıyrılmak için yarışacak.

Hilton Otel'de IOC üyelerinin karşısına "tarih yazın" sloganıyla çıkacak İstanbul 2020 heyeti, evsahibi olmaları halinde tarihe geçecek "ilkler"e vurgu yapılacak. Heyet, Türkiye'nin ilk kez bir olimpiyata evsahipliği yapacağına, bir olimpiyatın ilk kez aynı anda 2 kıtada düzenleneceğine, nüfusunun neredeyse yarısı 25 yaşın altında olan bir ülkede ilk kez bir olimpiyat gerçekleşeceğine işaret edip, üyelerden tarih yazmasını isteyecek.

İstanbul'un dinler ve kültürler arası bir köprü olduğunun anlatılacağı sunumda, tarihten gelen toplumların inanç özgürlüğüne vurgu yapılacak. Dört semavi dinin temsilcilerinin, İstanbul-2020'ye verdiği desteğin de sunumun ana maddeleri arasında yer alacağı belirtiliyor.

İstanbul 2020 heyetinin, sunumunda IOC üyelerine bazı sürprizlerinin olacağı da ifade edildi.

-Başbakan Erdoğan liderlik edecek

İstanbul 2020 heyetine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderlik edecek. Rusya'nın St. Petersburg kentindeki G20 zirvesinden Arjantin'e uçacak Erdoğan'ın liderliğindeki kafile, yaklaşık 200 kişiden oluşacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın da sunumlarda hazır olacağı Arjantin'de, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın da yer alması bekleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, IOC Üyesi ve TMOK Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat ve TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile İstanbul 2020 CEO'su Ali Kiremitçioğlu, İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker, TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, paralimpik okçu ve İstanbul 2020 Elçisi Gizem Girişmen ve İçel'in evsahipliğinde düzenlenen 17. Akdeniz Oyunları'nda tek kadınlarda altın madalya kazanan tenisçi Çağla Büyükakçay da kafilede yer alacak.

İstanbul 2020'nin 5 ana sponsorunun temsilcileri Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, Doğuş Holding CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Türk Hava Yolları CEO'su Temel Kotil, Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv ve Yıldız Holding Sportif Direktörü Mehmet Uçan da kafilede bulunacak.

-Diğer kentlerin devlet başkanları da orada olacak

Türkiye gibi diğer aday kentlerin devlet başkanları da Arjantin'de hazır bulunacak. İspanya Kralı Juan Carlos'un liderlik edeceği Madrid kafilesinde ise İspanya Prensi Felipe, İspanya Başbakanı Mario Rajoy yer alacak. Felipe'nin, lobi faaliyetleri için Buenos Aires'e daha önceden gittiği belirtildi.

Tokyo kafilesinin liderliğini ise Japon Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda Arjantin'e gelen Japon Kraliçesi Empress Michiko ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe yapacak.

-Oylama nasıl olacak?

Aday kentin belirleneceği oylama öncesinde sırasıyla İstanbul, Tokyo ve Madrid sunum yapacak. Kırkbeşer dakikalık sunumlardan sonra 15'er dakika soru-cevap bölümü olacak.

Halihazırda 103 üyesi bulunan IOC'de başkan Jacques Rogge, kendi isteğiyle oy kullanmayacak. Üç aday ülkenin üyeleri de oy kullanamayacak. IOC' de İspanya'nın 3, Türkiye ve Japonya'nın ise 1'er üyesi bulunuyor. Bu durumda 97 üyenin oy kullanması bekleniyor. İlk turda elenen ülkenin IOC üyesinin, ikinci turda oy kullanma hakkı bulunuyor.

Sunumlardan sonra elektronik ortamda TSİ 21.45'de gizli oylamaya geçilecek. İlk turda en az oyu alan kent elenecek ve ikinci bir oylama yapılacak. Finale kalan iki kent, salona aynı anda davet edilecek ve IOC Başkanı Jacques Rogge, 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapacak kenti, TSİ 23.00'de açıklayacak.

-Sultanahmet Meydanı'nda Türkiye tek yürek

Nefeslerin tutulacağı o ana, İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'nda toplanacak kalabalıkla birlikte tüm Türkiye tanıklık edecek. On binlerce İstanbullunun dolduracağı ve dev ekranların yerleştirileceği meydan, İstanbul'un kazanması halinde "tarih yazacak".

Halkın yüzde 94'ünün desteğiyle yola çıkan İstanbul 2020 heyeti, Türkiye'nin sesini adeta Buenos Aires'ten duyacak.

-Türkiye'nin adaylık süreci

Daha önce 2000, 2004, 2008 ve 2012 Yaz Olimpiyatları'na aday olan Türkiye, İstanbul 2020 ile 5. kez olimpiyat adaylığını ilan etti.

TMOK, Türkiye'nin oyunlara aday olacağını 7 Temmuz 2011 tarihinde açıkladı.

Adaylık, 13 Ağustos 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmen ilan edildi.

İstanbul, 23 Mayıs 2012'de IOC Yönetim Kurulu tarafından Tokyo ve Madrid ile aday kentliğe kabul edildi. Türkiye, 23 Haziran 2012'de adaylık prosedürünü imzaladı ve adaylık aidatını ödedi.

TMOK, 7 Ocak'ta 2020 adaylık belgesini Lozan'da IOC'ye resmen sundu ve böylece İstanbul'un adaylığı resmi nitelik kazandı.

IOC Değerlendirme Komisyonu,Tokyo ve Madrid'in ardından 24-27 Mart tarihlerinde, incelemelerde bulunmak ve teknik raporunu hazırlamak üzere İstanbul'a geldi ve 3 gün süren yoğun programda, İstanbul'da incelemelerde bulundu.

EC'nin IOC'ye sunduğu teknik rapor, 25 Haziran'da açıklandı. İstanbul 2020 heyetinin sunduğu oyunlar planının "eşsiz ve çok nitelikli" olduğuna dikkat çekilen raporun "güvenlik" bölümünde, geçmişte terör örgütü PKK'nın bir tehdit olduğuna ancak örgütün silah bırakma kararının güvenlik anlamında çok önemli bir adım olduğuna dikkat çekildi.

Raporda ayrıca, Türkiye'nin komşusu Suriye'de yaşanan çatışmalar her ne kadar ülkenin güneydoğusunda gerçekleşse de güvenlik riski oluşturduğu kaydedildi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın önderliğindeki İstanbul 2020 Heyeti, 3-4 Temmuz'da Lozan'da IOC üyelerine teknik sunum yaptı.

Kaynak: AA