Dağcılık Sporuna Kadın İlgisi

ERZURUM - AYŞE YILDIZ - Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, özellikle son yıllarda dağcılık sporuna bayan sporcuların büyük ilgi gösterdiğini belirterek, "Zaman zaman öyle bayan sporcular tırmanıyor ki erkeklere taş çıkartıyor" dedi.

Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle son yıllarda kadınların da dağcılık sporuna büyük ilgi gösterdiğini belirterek, dağcılığın geçmişte özellikle üniversitelilerin sporu olarak bilindiğini söyledi.

Sadece üniversitelilerin, doktorların, hakim ve savcıların bu spor faaliyetini yaptığını anlatan Karaca, "Ama 1998'den sonra bu kırıldı. Şu anda bizim faaliyetlerimize her meslek grubundan, her gelir düzeyinden, her makam ve mevkiden insanlar katılıyor. Bunu çok geniş meslek gruplarıyla sıralayabiliriz. Tornacı da terzi de doktor da yani artık her meslek grubunu kapsıyor" diye konuştu.

Geçmişte kadın sporcu sayısının çok az olduğuna değinen Karaca, şunları kaydetti:

"Bakın geçmişte bayan sporcu sayımız bu kadar yoktu. Bizim oluşturduğumuz iki branş daha var ki o da dağlarda yapılan bir spor dalı. Dağ kayağı ile spor tırmanma. Bu branşlara da bayan erkek dağcılarımızın büyük ilgisi var. Yani burada büyük bir fark yok ama bu spora ilgi uyandırmak bizim görevimiz. Neyle, bir bedel ödeyerek. 'İnsanları spora teşvik edelim' deniyor. Teşvik edelim, kötü alışkanlıklardan kurtaralım, kahve köşelerinden kurtaralım. Ama bu insanlara spor yaptırabilmek için destek de olunması gerekiyor."

-"Fiziki olarak kadın erkek sporcular arasında bir fark yok"

Federasyon Başkanı Karaca, şöyle devam etti:

"​10 yıl önce bayan sporcu sayımız azdı. Bugün 33 bin dağcımız var. Bunun 900'ün üzerindeki bayan dağcı. Önceki yıllarda bayan sporcu, bunun yarısı bile değildi. Tam rakam olarak hatırlamıyorum ama bu kadar değildi. Fiziki olarak kadın erkek sporcular arasında bir farkındalık yok. 80 kiloluk çantayla çıkıyorsunuz. Kadınlar da 60 kiloluk çantayla çıkıyor. Hatta zaman zaman öyle bayan sporcular tırmanıyor ki erkeklere taş çıkartıyor. Bu da var. Fiziki olarak daha güçlü olması lazım, daha üstün olması lazım şeklinde düşünmeyelim. Dağcılık sporunun teknik bilgisini aktaracaksınız, teknik becerisini geliştereceksiniz, sporcular beceri kazanacak. Ondan sonra da çantasını alıp, dağlara gidecek."

Son yıllarda bir doping olayının çıktığını anımsatan Karaca, "Niye, bugüne kadar yok muydu? Dünya şampiyanoları yine vardı, Avrupa veya başka şampiyonalar yine vardı. Niye çoğaldı bu? Rant var orada. Ne rantı var? Dünya, Avrupa şampiyonu olursa sporcu para alacak diye. Doğrudur, yanlıştır bunu ben tartışmıyorum. Ama bizim spor faaliyetlerini yaygınlaştırmamız lazım" şeklinde konuştu.

Dağcılık sporunu yaygınlaştırmak, her yaş grubundan insanların bu sporu yapmasını sağlamak için gerekli desteğin sağlanması gerektiğini vurgulayan Karaca, gerek devletin gerekse sponsorlarla desteklerin artırılmasını önerdi.

Gençlerin kahve köşelerinden, kötü alışkanlıklardan korunması gerektiğinin altını çizen Karaca, "Eğer gerekli destek sağlansaydı bizim dağcılık olarak sporcu sayımız 100 binlere ulaşırdı" dedi.

Kaynak: AA