Bakan Kılıç: 'Holiganizme Geçit Vermeyeceğiz”

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, holiganizme geçit vermeyeceklerini belirterek, "Hiç kimse 'yaptığım yanıma kar kalır' gibi bir duygu düşünce içerisinde olmasın" dedi.

Bakan Suat Kılıç, Ankara Atlı Spor Kulübünde ilk defa düzenlenen Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupası koşusuna katıldı.

Koşu’nun bitimi sonrasında sporda şiddet hakkında açıklama yapan Kılıç, kanunun uygulanan parametreleri dışında teknik gereklilikler icap ettiren bazı parametreleri olduğunu ve bunların henüz tam manasıyla yerine getirilmediğine dikkat çekti.

Kanunun uygulanan parametreleri dışında teknik gereklilikler icap ettiren bazı parametreleri olduğunu belirten Kılıç, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bunların henüz tam manasıyla yerine getirilmediğini söyleyebiliriz. Bunlardan bir tanesi kameralı güvenlik sistemi. Türkiye Futbol Federasyonu şuan çalışmalarına devam ediyor. Kameralı güvenlik sistemi en kısa sürede tamamlanacak. Bir diğeri elektronik bilet uygulaması. Elektronik bilet uygulamasına hızla geçilecek. Bu yönde de donanım çalışmalarına devam ediliyor. Bunlarla birlikte seyirden men cezası şuan hakimler tarafından yoğun biçimde seyirden men cezası veriliyor. 5 bine yakın holigan futbol maçlarını izlemekten men edildi yargı kararıyla. Ama bu yargı kararının uygulanabilmesi için elektronik bilet uygulamasına geçilmesi ve kameralı güvenlik sistemine geçilmesi şart. Bu iki sistem olmadığında seyirden men cezası verilen holiganların stadyumlara girişini engellemek maalesef mümkün değil.”
6222 sayılı sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi kanununda hapis cezalarının olduğunu ifade eden Kılıç, bu hapis cezalarının erteleme limitlerinin altında olduğunu söyledi.

Hakimler tarafından ilgili kişilere, holiganlara hapis cezası verilse bile 2 yıldan az süreli ceza alanlar olduğundan dolayı erteleme kararı verildiğini konuşmasına ekleyen Kılıç, şunları söyledi:
“Holiganlar elini kolunu sallayarak yeniden stadyumlara geri dönebiliyor. Bu da cesaretlerini arttırabiliyor. Şimdi biz Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile birlikte yeni bir çalışma üzerinde yoğunlaşıyoruz. Holiganizmin hapis cezasını gerektiren ve hapis cezası uygulanabilir suçlar arasına dahil edilmesi yönünde bundan sonra gereken her durumda yoğun bir sıklıkla polis operasyonları görebileceğiz. Bundan sonra gereken durumlarda mahkemelerin daha sert kararlar aldığına tanıklık edebileceksiniz. Çünkü holiganizm sporun en büyük baş belasıdır. Holiganizm kadınları ve gençleri ve çocukları stadyumlardan, salonlardan, sahalardan uzaklaştıran bir spor düşmanıdır. Bunun önüne geçmek için hukuk devletinin meşru bütün güçleri seferberlik halinde çalışma kararlılığındadır. Herkes üzerine düşen gereği yerine getirecek. Bir diğer eksiklik ise kanun da olan ama uygulanmayan, kulüplerin acilen taraftardan sorumlu yöneticilerini belirlemeleri ve ilan etmeleri lazım. Bu yöneticiler taraftarla olan ilişkileri düzenleyecek, holiganizmin ve kanunun ihlali halinde saha kapatma cezası ve daha ağır yaptırımlarla takımın zarar göreceğini taraftar gruplarıyla konuşacak.”
Sahalarda, salonlarda ve stadyumlarda kamu düzeninin bozulmasına fırsat vermeyeceklerinin altını çizen Kılıç, “İnadına ve ısrarla bunu yapan ve suç işleyenler hakkında da hükümetin kanunları harfiyen ilgili birimler tarafından uygulanacak. Hiç kimse yaptığım yanıma kar kalır gibi bir duygu düşünce içerisinde olmasın. Herkes yaptığının bedelini sonuna kadar ödeyecek. Türkiye’nin imajının bozulmasına, Türk sporunun karalanmasına, kadınların ve çocukların sahalara gidememesi haline getirilmesine hiç kimsenin hakkı yok” şeklinde konuştu

Kaynak: İHA