Tribünlere operasyon: 85 gözaltı

Üç büyük kulübün taraftar gruplarına, 16 aylık teknik takip sonucu operasyon yapıldı. Gerekçe organize suç örgütü kurmak

İstanbul'da dün Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray taraftar gruplarına yönelik geniş çaplı bir operasyon yapıldı. Operasyonda 85 kişi gözaltına alındı. 16 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından başlatıldığı belirtilen eşzamanlı operasyon, dün İstanbul'daki 21 ilçe ile İzmir, Mersin ve Kocaeli'deki 110 adreste 5'erli gruplar halindeki 100 polis ekibi tarafından yapıldı. Gözaltına alınması istenen 96 kişiden 85'ine ulaşıldı.

BİLET SORUMLUSUNA GÖZALTI
Operasyonda ilk hedef tribün liderleri oldu. GS Ultraslan lideri Muzaffer Şirin, BJK Çarşı'nın lideri Alen Markaryan, İnönü Stadyumu'nda demir çubukla taraftar yaralayan ve organize suç örgütü lideri Sedat Peker'e yakınlığıyla bilinen Rauf Büyük, Genç Fenerbahçeliler lideri Sefa Kalya, FB eski kalecisi Rüştü Reçber'in dövülmesi olayını organize ettiği iddia edilen İbrahim Gümüştekin, son Beşiktaş-G.Saray derbisinde çıkan olaylar nedeniyle gözaltına alınan Azat İbrahim Aydın, Karagümrüklü Erdal Keleş ekibi ve Ankaralı Ayhan Güner grubu üyeleri, ilk gözaltına alınan isimler oldu. Gözaltına alınanların bir çoğuna kelepçe takıldığı görüldü. Tribün liderlerinin ardından Fenerbahçe Spor Kulübü Stat Müdürü Ayhan Pak ve Galatasaray Spor Kulübü Stat Bilet Dağıtım Sorumlusu Mehmet Baydur'la birlikte toplam 85 kişi gözaltına alındı. Baydur'un gözaltına alınması üzerine, G.Saray yönetimi de bir toplantı yaparak durumu değerlendirdi. Baskın yapılan adreslerde, bıçak, kılıç, silah, gaz maskesi, meşale yakıcı ele geçirildi. Polis, şüphelileri tribün olayları hakkında tek tek sorgulayacak. Bazı şüphelilerin, cinayet, adam yaralama ve suça azmettirme gibi çok sayıda suçtan sabıkası olduğu da kaydedildi.

SEFA VE ALEN DE DAHİL
ALEN MARKARYAN ÇARŞI

Alen Markaryan 47 yaşında... Beşiktaş'ın ve Çarşı grubunun en renkli tribün liderlerinden biriydi. Fakat 8 ay önce tribünlerden sessiz sedasız çekildi. Şu sıralarda işletmeci olan Alen Markaryan 'Ben artık bu ortamda yokum, orada kalmak bu şartlarda zorlaştı' dese de geçmişteki süreçle ilgili bazı tehdit ve baskılara mağdur kaldığı tribünlerde dilden dile konuşulan bir isim. En büyük iddia deplasman masraflarından ekonomik rant sağladığı ve bedava biletler temin ettiği yönünde.

SEFA KALYA (GFB)
Sefa Kalya, Genç Fenerbahçeliler'in (GFB) kurucusu. Aziz Yıldırım'ın başkanlığa ilk yıllarda büyük destek vermiş, ancak daha sonra bilet taleplerinin karşılanmadığı dedikodularıyla birlikte başkan ile ters düşmüştü. Grup, uzun süredir tribünde hem Yıldırım'ı hem de yönetimi istifaya davet eden sloganlar atıyor. Zamanla GFB içinde bölünmeler yaşandı. GFB'nin kurucu üyelerinden İbrahim Gümüştekin, yönetime destek veren Anadolu GFB'yi kurdu. Sefa Kalya GFB'nin liderliğini yaklaşık 15 yıldır yapıyor.

ŞAMPİYONLUK MAÇIYLA BAŞLADI
Operasyon sürecinin, 2012'deki Fenerbahçe-Galatasaray şampiyonluk maçından sonra başladığı belirtildi. 0-0 berabere biten maçın ardından Galatasaray'ın şampiyonluğunu ilan etmesiyle çıkan olaylarda 30 polis yaralanmış, polis araçları yakılmıştı. Çıkan olayların ardından savcılık, taraftar grupları ile ilgili çalışma için Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne talimat verdi. Polis, İstanbul'daki 3 büyük kulübün taraftar gruplarını mercek altına aldı. Fenerbahçe taraftar grupları Genç Fenerbahçeliler, Kill For You, FenerbahCHE, Galatasaray taraftar grubu Ultraslan ve Beşiktaş taraftar grupları Çarşı, Karagümrüklüler Grubu ve Deplasman Kartalları'nın lider ve üyeleri takibe alındı.

BEDAVA BİLETLE DESTEK...
Cinayet, adam yaralama, çek senet tahsilatının da bulunduğu çok sayıda suç, polisin takibine takıldı. Özellikle tribün olaylarını organize eden taraftar grupları ile ilgili detaylı rapor hazırlandı. Raporda taraftar gruplarının nasıl organize suç şebekesi haline dönüştüğü yer aldı. Grupların tribündeki rant kavgası nedeniyle birbirleri ile çatıştıkları, bazı yöneticilerin taraftar gruplarını bedava biletle desteklediği tespit edildi.