Bodrum’un Sualtı Zenginlikleri Yarışıyor

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun her yıl büyük bir özenle gerçekleştirdiği Altın Palet Sualtı Görüntüleme Türkiye Şampiyonası bu yıl 25-29 Eylül tarihleri arasında Bodrum’da gerçekleştiriliyor.

Şampiyonanın ödül töreni 28 Eylül 2013 Cumartesi günü saat 19.30’da Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği’nde yapılacak. Jüri değerlendirmesi öncesinde Hollywood filmlerinin ünlü sualtı görüntü yönetmeni ve aynı zamanda şampiyonaya jüri üyesi olarak davet edilen Mike Valentine’nın Skyfall, Casino Royal gibi popüler filmlerden oluşan filmlerin kamera arkası görüntülerinden oluşan yaklaşık 1 saatlik ilgi çekici bir gösterisi sunulacak.

Türkiye’de sualtı fotoğraf ve videografçılığına gönül vermiş yüzlerce dalıcının adeta bir bayramı ve buluşma noktası haline gelen şampiyonaya her yıl en fazla 50 lisanslı sporcu ve 100 den fazla dalıcı yarışmacı olarak kabul ediliyor. Dünya’da “shoot-out” olarak bilinen yöntemle gerçekleştirilen yarışmada yarışmacılar 2 gün boyunca 4 farklı noktada dalışlarını gerçekleştiriyor ve günün sonunda elde ettikleri görüntüleri, fotoğraf alanında 5 farklı kategoride birer fotoğraf ve video alanında ise 6 dakikalık görüntü olarak seçici kurula teslim ediyorlar. İki aşamada yapılan seçici kurul değerlendirmesinde finale kalan en iyi 10 fotoğraf ve 5 video, 12 jüri üyesi tarafından çok özel yazılımlarla halkın içinde puanlanıyor ve ödüller sahiplerini buluyor.

Bilindiği üzere; iki yıl boyunca Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun düzenlediği Türkiye Şampiyonaları ve Federasyonun akredite ettiği ulusal yarışmalarda yarışan sporcular, elde ettikleri en yüksek Milli Takım puanına göre Milli Takıma davet edilmekte ve Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu olan CMAS’ın düzenlediği Dünya Şampiyonası’na gönderilmekte. Türk Sualtı Fotoğrafçıları bugüne kadar Alptekin Baloğlu -Birkan Babakol ikilisi ile 2005 yılında İspanya’da altın madalya, Orhan Aytür-Yeşim Kurtaiş Aytür ikilisi ve Asım Dumlu-Fikret Altay ikilisi ile 2007 yılında Mauritus Adası’nda 2 bronz madalya ve en son 2011 yılında Türkiye'nin ev sahipliğini yaptığı ve yine Bodrumda gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nda Orhan Aytür -Asım Dumlu ikilisi ve Kerim Sabuncuoğlu-Birkan Babakol ikilisi 1 altın, 2 bronz ve 1 gümüş madalya almışlardı. Ayrıca Orhan Aytür toplamda en yüksek puanı alarak Dünya Şampiyonu olmuştu.

Kaynak: İHA