Bu Pazar Konya'da 'Rahvan' Rüzgarı Esecek

Konya Rahvan Atları Yetiştiricilik ve Binicilik İhtisas Kulübü Başkanı Ali Peksemerci, rahvan atlarının, Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türklerle gelen atlar olduğunu belirterek, "Rahvan atlı sporu, atalarımızdan bize miras kalan ve sahiplenmemiz gereken spor dalıdır" dedi.

Peksemerci ve kulübün yönetim kurulu üyeleri Selçuk Otel'de düzenlenen basın toplantısında, 29 Eylül Pazar günü Konya Hipodromunda yapılacak Mahalli 21. Geleneksel Rahvan At Yarışları hakkında bilgi verdi.

Yarışların, Türkiye genelinde seçkin 80 atın katılımıyla yapılacağını belirten Peksemerci, yarışların sekiz ayrı kategoride yapılacağını söyledi.

Yarışlarda atların kayıtlarının saat 10|00'da yapılmaya başlayanacağı uyarısında bulunan Peksemerci, 10 attan fazla iştirak olan yarışlarda gruplandırmalar yapılacağını ifade etti.

Yarış sonunda 21 bin 590 lira para ödülü dağıtılacağını dile getiren Peksemerci, şunları kaydetti:

"Rahvan, atın tek ayak koşma stiline verilen isimdir. Atın aynı taraftaki ayaklarının birlikte hareket ettiği ve binicisini sarsmayan koşu şeklidir. Rahvan atları, Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türklerle gelen gerçek Türk atlarıdır. Rahvan atlı sporu, atalarımızdan bize miras kalan ve sahiplenmemiz gereken bir spor dalıdır. Bu spor dalı, sahibi ve atın birbirine kenetlendiği, sahibin hiçbir maddi beklenti içinde olmadığı atını aile bireyi gibi kayıtsız, şartsız sevmesidir. Ülkemizde rahvan at yarışı müsabakaları ise devletimizin verdiği cüzi desteklerle atın ve sahibinin ödüllendirildiği üstüne bahis veya iddiaların oynanmadığı tamamen amatör ruhta Türk bayrağını alabilmek için yapılan bir spor dalıdır."

Yarışlar, 29 Eylül Pazar günü Konya Hipodromu'nda yapılacak.

Kaynak: AA