Yüzmede 'Phelps' Modeli Başlıyor

Olimpiyat tarihinin en çok madalya kazanan sporcusu Michael Phelps'in antrenörü ve Türkiye Yüzme Federasyonu Danışmanı Bob Bowman, ABD'de 3 yıl boyunca 2016 Rio Olimpiyatları'na hazırlayacağı şanslı 4 yüzücüyü seçmek için Türkiye'ye geliyor.

Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Mazhar Bozdağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olimpik düzeyde sporcu yetiştirmek üzere yeni bir sistem kurup, dünyada Türk ekolü oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.

Bu sistemi kurarken bilimsel temellere dayanan çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bozdoğan, en önemli çalışmalarının "olimpik merkez projesi" olduğunu belirtti.

-Yüzmede olimpik merkez sayısı 10'a çıkacak

Kurulan merkezlerde 2020 Olimpiyatları için yüzücüler hazırladıklarını vurgulayan Bozdoğan, "Şu an bu merkezler Kayseri, Bursa, Trabzon, Ankara ve İstanbul'da var. Bu iller arasında Bolu da bulunuyor, ancak tesis hazır değil. Bolu'da atlama ve senkronize olimpik merkezi yapacağız. Olimpik merkez sayısını 10'a çıkarmayı hedefliyoruz. İlk olarak hedefimiz; Konya, Adana, İzmir ve Antalya'da bu merkezleri hayata geçirmek" diye konuştu.

Bozdoğan, projeyle birlikte beklentilerin de arttığını, dünya ve Avrupa şampiyonaları ile olimpiyatlarda madalya hedeflediklerini dile getirdi.

"Öncelikli hedefimiz 2020, ancak neden 2016 olmasın" diyen Bozdağan, "Ben istatistiklere bakarak konuşurum. Normal bir olimpik yüzücünün yetişmesi için 10 seneye ihtiyaç var. Londra Olimpiyatları'nda sporcular 15-16 yaşlarında altın madalyalar aldılar. Bizim de o yetenekte çocuklarımız var. 'Neden olmasın' diye bütün çabamızla çalışıyoruz. Daha önce maddi sıkıntılar içindeydik, ancak Turkcell'in sponsor olması yüzme ailesinin genişlemesini sağladı" dedi.

-Bob Bowman seçmelere geliyor

Olimpiyat tarihinin en çok madalya kazanan sporcusu Michael Phelps'in antrenörü ve Türkiye Yüzme Federasyonu Danışmanı Bob Bowman'ın Türkiye için çok büyük bir şans olduğunu anlatan Bozdoğan, ABD'li antrenörün artık Türkiye'ye daha fazla vakit ayırdığını söyledi.

Bowman'ın, Perşembe günü düzenlenecek seminer için Türkiye'ye geleceğini, bütün kulüpleri gezerek bir yol haritası çıkaracağını aktaran Bozdoğan, şunları kaydetti:

"Bowman, biyomekanikçi, fizyolog, kondisyoner, mentör ve antrenörden oluşan 5 kişilik ekibiyle Türkiye'deki antrenörlere seminer verecek. Bununla birlikte milli takımımızın yüzde 90'ını oluşturan İstanbul'daki kulüplerde sporcuları izleyecek. ABD'de hangi sporcularla çalışacağına kendisi kara versin istiyoruz. Bowman, ABD'de, 3 yıl boyunca 2016 Rio Olimpiyatları'na hazırlayacağı 4 sporcuyu da seçecek. Bu, Türk yüzmesi için büyük bir şans. Bob, genç yüzücülerle çalışmak istiyor. Bu 4 kişiye en yakın isimler bence Arda Gürdal ile Doğa Çelik, ama Bowman seçecek mi bilmiyorum. Alpkan Örnek'i seçeceğinden eminim, çünkü daha o 17 yaşında."

Kaynak: AA