Trabzonspor'da Akçay Farkı

Trabzonspor, teknik direktör Mustafa Akçay yönetiminde yeni sezona geçen sezondan daha iyi başlangıç yaptı.

Bordo-mavililerde göreve, PTT 1. Lig'de mücadele eden pilot takımı 1461 Trabzon'dan getirilen Mustafa Akçay, ilk Süper Lig ve Avrupa deneyimine karşın genel olarak iyi sonuçlar elde etti.

Teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde geçen sezon UEFA Avrupa Ligi'nde Videoton'a elenerek Avrupa'ya erken veda eden, ligde de 8 puan toplayabilen bordo-mavililer, bu sezon iki ön eleme turu ve play-off turunu geçerek tarihinde ilk kez UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalma başarısı gösterirdi, ligde de 9 puan elde etti.

-Avrupa karşılaştırması

Trabzonspor, geçen sezon UEFA Avrupa Ligi play-off turunda seri başı olarak katıldığı kura çekiminde eşleştiği Videoton ile Trabzon'da 0-0 berabere kalmıştı. Deplasmandaki maçta 0-0 beraberlikle sona erince bordo-mavililer penaltı atışlarında 4-2 mağlup olarak Avrupa'ya erken veda edip hayal kırıklığı yaşatmıştı. Karadeniz ekibi, Avrupa maçlarını iki beraberlikle tamamlayabilmişti.

Bordo-mavililer, bu sezon teknik direktör Mustafa Akçay yönetiminde Avrupa'da 7 maçta kaybetmedi. Kulüp tarihine Avrupa'da ilk kez 7 maç kaybetmeyen teknik adam olarak geçen Akçay, bu maçlarda 6 galibiyet ve 1 beraberlik elde etti.

Karadeniz ekibi Akçay yönetiminde, UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda İrlanda'nın Derry City takımını sahasında 4-2 ve deplasmanda 3-0 mağlup etti. Daha sonra 3. ön eleme turunda Belarus'un Dinamo Minsk takımını dış sahada 1-0, sahasında da 0-0 beraberlikle eleyen Karadeniz ekibi, Arnavutluk'un Kukesi takımını deplasmanda 2-0, sahasında 3-1 yenerek Avrupa'da iyi sonuçlarını sürdürdü.

Bordo-mavililer, UEFA Avrupa Ligi grup maçlarına da deplasmanda Apollon Limassol'u 2-1 yenerek iyi bir başlangıç yaptı. Geçen sezonu Avrupa'da golsüz tamamlayan Kardeniz ekibi, bu sezon ise yoluna devam ettiği Avrupa kupalarında 7 maçta 15 gol kaydetmeyi başardı.

-Ligde 1 puan önde

Trabzonspor, geçen sezon ligde 5 hafta sonunda 2 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet ile ilk 5 hafta sonunda 8 puan toplamıştı. Geçen sezon söz konusu dönemde Kardemir Karabükspor ve Fenerbahçe ile berabere kalan bordo-mavililer, Sanica Boru Elazığspor ve Sivasspor'u mağlup ederken, Gaziantepspor'a 1-0 mağlup olmuştu.

Bu sezon ise Beşiktaş ve Akhisar Belediyespor'a yenilen bordo-mavililer, Çaykur Rizespor, Kardemir Karabükspor ve Kayserispor'u mağlup ederek 9 puan elde etti.

Trabzonspor, yeni teknik direktörü ile bu sezon yaptığı resmi maçlarda yüzde 75'lik galibiyet oranı yakaladı. Bordo-mavililer, Avrupa ve ligde yaptığı 12 maçta 9 galibiyet, 2 mağlubiyet ve 1 beraberlik aldı.

Kaynak: AA