Statlarda Şiddet Bitmiyor, Taraftar İçin Proje Bekliyor

İzmir Gücü Spor Vakfı Başkanı Tuğrul Yemişçi, taraftarlara yönelik hazırladıkları projeyle spor sahalarındaki şiddeti ortadan kaldırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yemişçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son olarak Beşiktaş-Galatasaray maçında yaşanan olaylarla, futbol sahalarında şiddetin artarak devam ettiğini bir kez daha gördüklerini söyledi.

Şiddetin sadece savcılar ve polisle önlenemeyeceğini savunan Yemişçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de şiddete karşı her zaman dillendirilen, insanların eğitim eksikliği. Bu doğrultuda İzmir'de konuya dahil olan kişilerle görüştükten sonra İZVAK olarak bir proje hazırladık. Taraftarlara yönelik projemiz iki ana gruba ayrılıyor. Mevcut statlara giden taraftara yönelik eğitim çalışmaları ayrıca henüz taraftar olmamış ilkokul öğrencilerine eğitim programlarıyla ulaşabilmek. Olaylarla taraftarı suçlamıyorum. Taraftarın da savcının da polisin de suçu yok. Bizim projemiz taraftarı eğitmek değil, onlarla bu şiddeti ortadan kaldırmak. Projemiz için İzmir'in pilot bölge olmasını ve 2 yıl sürmesini daha sonra da Türkiye'ye yayılabileceğini düşündük. Bu doğrultuda Türkiye Futbol Federasyonu'na gittik, destek istedik ama ne yazık ki ne olumlu ne de olumsuz cevap vermediler."

Yemişçi, projeyi daha sonra Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a anlattığını, Kılıç'ın 2-3 gün sonra olumlu düşüncelerle kendisini aradığını belirterek, "Sayın Kılıç'ın yönlendirmesiyle Spor Genel Müdürlüğüyle temasa geçtik. Ancak Akdeniz Oyunları telaşı nedeniyle ertelenmesine rağmen, oyunlardan sonra da bir başlangıç yapamadık" dedi.

Ankara'da 17-18 Haziran'da gerçekleştirilen "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi Çalıştayı"na katıldığını ve projeyi anlattığını kaydeden Yemişçi, çalıştayın ardından elindeki projeyi ve milletvekilliği döneminde şiddetin önlenmesi komisyonundaki taslak çalışmaları çalıştaya katılanlara gönderdiğini söyledi.

Proje kapsamında centilmen taraftar grubuna ödül vermeyi planladıklarını ifade eden Yemişçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mütevazı bir projeyle, İzmir'de en centilmen taraftar grubuna 250 bin lira ödül vermeyi düşündük. Türkiye'de uygulamaya başlanan elektronik biletin yanında futbol fan kulüplerinin oluşumuna izin verip, taraftarları kayıtlı hale getirmek gerekiyor. Avrupalı bunu yapmış, İngiltere'de futbol kulüpleri istediği takıma bilet verip vermeme konusunda serbest. Kulüp ve emniyet yetkilileri olay çıkaracak potansiyel grupları tribünlere yayıp, olay çıkarmalarını önleyebileceklerini söylüyor. Türkiye'deki taraftar, onlardan daha medeni ama alınacak tedbirler var."

-Proje

İZVAK ve Prof. Dr. Seyhan Hasırcı'nın uygulayacağı projede Türkiye Futbol Federasyonu, İzmir Valiliği, İzmir Emniyet Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yanı sıra taraftar dernekleri, medya akademisyenler, hukukçular ve gönüllü grupların yer alması planlanıyor. Bu kurumlardan isimlerin oluşturacağı örgüt, kısaca İzmir Taraftar Koordinasyon Merkezi olarak anılacak ve spordaki şiddetin önlenmesi için sosyal içerikli çalışmalar yapacak. Bu merkez Avrupa Taraftar Projeleri ağına bağlı çalışacak.

Kaynak: AA