Alpaslan Ceylan’ın Açıklamaları

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Alpaslan Ceylan, Türk Sporları Olimpiyatı düzenlenmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.

Federasyon Başkanı Alparslan Ceylan, geleneksel spor dallarına katkı sağlayan yerel yöneticilere bir otelde düzenlenen törenle teşekkür plaketi verdi. Tören öncesi konuşan Ceylan, federasyonun yaklaşık 10 spor dalını kapsadığını kaydetti.

Kastamonu’nun Türk tarihinin önemli kentlerinden birisi olduğunu vurgulayan Ceylan, “Aynı zamanda 5 bin yıllık bir kültür şehridir. Bu kültür şehrinde mavi ile yeşilim buluştuğu zengin kültür kaynağında bulunmaktan son derece mutlu ve keyif aldık. Türk kültür tarihinin önemli merkezlerindedir. Kurtuluş Savaşında ve Çanakkale Zaferi’nde Kastamonu’nun önemi bilinmektedir. Yani kahramanlıklarıyla da meşhur bir şehrimizdir” dedi.

Geleneksel Spor Dallarının yaklaşık 10 spor dalını kapsadığını aktaran Ceylan, “Tabii Türk geleneğinde daha fazla spor dalı vardır. Biz aslında kültür ile sporun birleşme noktasındayız. Yani yaptığımız iş hem kültür aynı zamanda hem de spordur. Geçmişi geleceğe taşımak, geçmişin ihtişamını geleceğe taşımadığımız dönemlerde mutlaka mankutlaşırız. Mankutlaşmamak için mutlaka kültürümüzü geleceğe taşımalıyız. İşte bizler bu görevi üstlenen arkadaşlarımızla birlikte sizlerle bir aradayız. Kendimizi yabancı bir ilde veya bir şehirde hiç hissetmedik. Çünkü burada gerek sizler gerekse yönetimde bulunan arkadaşlar sıcak ilgi ve alakanızla bizleri mutlu ve şehrimizde olmuş gibi rahat hissetmekteyiz” diye konuştu.

Kastamonu’nun geleneksel spor dallarına katkı veren önemli illerden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Ceylan, şöyle konuştu:
“4 ilçemizde at yarışları düzenlenmektedir. 2 ilçemizde de kızakla ilgili yarışmalar yapılmaktadır. Aslında bu müsabakalarda seyirce sayısı 10-20 bin arasındadır. Ama medyatik olmadığı için maalesef çok geniş tabakalar tarafından bilinmemektedir. Geleneksel olması hasebiyle dar bir çerçevede kalmış bulunmakta. Yönetim kurulu olarak bu spor dallarımızı daha çok Türkiye geneline ve yurt dışında özellikle Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleriyle paylaşma yoluna gitmekteyiz. Yakın bir süre içerisinde ‘Türk Sporları Olimpiyatı’ şeklinde spor müsabakaları düzenlenmesi için çabalarımız sürmektedir. Umut ediyorum ki bu ülkelerarasındaki federasyonların birleşiminden ‘Türk Dünyası Sporları Konfederasyonu’ oluşturulacak. Kısa sürede bu etkinlikleri bütün Türk dünyasına yaymayı amaçlamaktayız. Öncelikle kendi coğrafyamızda kendi vatanımızda bu spor dallarını yaygınlaştırmak en büyük amaçlarımızdan birisidir. Bu spor dallarını yaygınlaştırırken sadece dar çerçevede değil, öncelikle şehirlerde daha çok tanınmasını sağlamak için eğitim kurumlarında da kökleşmesi en önemli amaçlarımızdan birisidir.”
Üniversitelerde geleneksel spor dallarının yaygınlaştırılması ve oynanması durumunda gelecek kuşaklara aktarmakta önemli bir etken olacağını belirten Ceylan, “Tesisleşmek geleneksel spor dalları için kaçınılmaz bir gerçektir. Daday ilçemizde Daday Belediye Başkanlığımızın tertiplemiş olduğu geleneksel at yarışlarının yapıldığı bölgeyi gezdik. Burası at yarışları bakımından tesisleşirse ileride daha geniş çaplı yarışlar düzenlenebilecektir” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından geleneksel spor dallarına sağladıkları katkılardan dolayı yerel yöneticilere ve ilçe belediye başkanlarına teşekkür belgesi ve plaket takdim edildi.

Törene, Vali Erdoğan Bektaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, il müdürleri, şube müdürleri, ilçe belediye başkanları ve davetliler katıldı.

Kaynak: İHA