3. İslami Dayanışma Oyunları Başladı

Endonezya'nın ev sahipliğinde düzenlenen, Türkiye'nin de 160 sporcuyla katıldığı 3. İslami Dayanışma Oyunları resmen başladı.

Güney Sumatra'nın başkenti Palembang'daki Gelora Sriwijaya Jakabaring Stadı'nda düzenlenen açılış törenini Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Endonezya Spor Bakanı Roy Suryo, İslami Dayanışma Oyunları Federasyonu ve Suudi Arabistan Olimpiyat Komitesi Başkanı Prens Nawaf bin Faysal ile oyunlara katılan ülkelerin milli takım kafileleri ve çok sayıda Palembanglı vatandaş izledi.

Geleneksel Endonezya müzikleri ve danslarının damga vurduğu tören, Palembang'daki lise ve yüksek öğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerin oluşturduğu müzik ve dans topluluklarının performansıyla başladı.

Futbol müsabakalarının yapıldığı statta performanslarını sergileyen öğrenciler, renkli görüntüler oluşturdu.

Öğrencilerin performansından sonra Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono'nun stada girmesinin ardından, sahadaki trompet takımının eşliğinde Endonezya Milli Marşı çalındı.

Stattaki topluluğun 5'ten geriye doğru saymasıyla coşkulu bir şekilde başlatılan oyunlarda, Endonezya'nın tanınmış müzik gruplarından Warna, "Tek dünya" adlı şarkıyı seslendirdi.

Daha sonra 3. İslami Dayanışma Oyunları'na katılan 39 ülkenin kafileleri, harf sırasına göre statta tur atarak izleyicileri selamladı. Oyunlara 12 dalda 160 sporcuyla katılan Türk Milli Takımı kafilesi de ellerinde Türk bayrakları ile geçitteki yerini aldı.

Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono, İslam dininin insanlara barış ve uyum içinde yaşamayı öğrettiğini belirterek, "Oyunların tüm İslam ülkelerine barış ve huzur getirmesini diliyorum" sözleriyle oyunlarının açılışını resmen yaptı.

ISSF Başkanı Prens bin Faysal ve Spor Bakanı Suryo'nun konuşmalarının ardından, Endonezyalı iki wushu sporcusu, ISSF'nin bayrağını devralıp, sporcu yemini etti.

Endonezya Diyanet Bakanlığından bir yetkilinin Arapça dua etmesinin ardından, havai fişek gösterisi yapıldı.

Açılış töreni, Denny Malik'in koreografisi olan "İslam Dayanışma Ruhu" temalı dans gösterisiyle sona erdi.

-Oyunlar hakkında

Oyunlara ikinci kez katılan Türkiye, bir hafta önce maçların başladığı basketbolda şampiyon olmuştu. Türkiye, 1 Ekim'e kadar devam edecek oyunlarda atletizm, badminton, futbol, halter, karate, okçuluk, tekvando, tenis, voleybol, wushu ve yüzme branşlarında da madalya arayacak.

İslami Dayanışma Oyunları Federasyonu'nun organizatörlüğünde, İslam Konferansı Örgütü'ne üye ülkelerin katıldığı oyunların ilki, 2005 yılında Suudi Arabistan'da düzenlendi.

Dört yılda bir yapılması kararlaştıran oyunların ikincisinin, İran'da düzenlenmesi bekleniyordu.

İran'da ilk olarak 2009 Ekim ayında yapılmasına karar verilen oyunlar, bu ülke ile Arap dünyası arasındaki sorunlar nedeniyle 2010 Nisan ayına ertelendi. Ancak başka nedenlerden ötürü oyunların ikincisi gerçekleşmedi.

Oyunlara, üye ülkelerin gayrimüslüm sporcuları da katılabiliyor.

4. İslami Dayanışma Oyunları, 2017 yılında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılacak.

Kaynak: AA