Fım Superbike Supersport Dünya Şampiyonası'nın Ardından

Uluslararası Motosiklet Federasyonu Superbike Supersport Dünya Şampiyonası'nın İstanbul'da yapılan sezonun 11. ayak mücadelesini izleyen 52 bin seyirciden 3 bin 744'ünün biletli olduğu bildirildi.

Supersport'ta dünya şampiyonu pilot Kenan Sofuoğlu'nun kazandığı yarışın düzenlendiği İstanbul Park Pisti'nin işletmecisi İncercity Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada, 13-15 Eylül'de FİM Superbike ve Supersport Dünya Motosiklet Şampiyonası'nın başarıyla düzenlendiği ve Sofuoğlu'unun supersport kategorisinde birinci olarak kürsüye çıktığı hatırlatıldı.

Bu tür uluslararası yarış serilerinin, düzenleyen ve sahibi olan firmalara ciddi ücretler verilerek getirilebildiği, sadece lisans ücretinin yarışları düzenlemeye yetmediği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

''Bu tür organizasyonları gerçekleştirebilmek için çok ciddi miktarda operasyonel ve sportif manada masraflar yapmak, bu konuda çok büyük emek ve zaman harcamak gerekmektedir. Şampiyon sporcumuz Kenan Sofuoğlu'nun kategorisinde 3 kez dünya şampiyonu olması, ayrıca İstanbul Park'ın uluslararası bir pist olmasına rağmen ne Türkiye Motosiklet Federasyonu ne de bir başkası çıkıp da kendisinin yarışını ülkemize getirme cesaretini gösterememiştir. Biz geçen kasım ayında İstanbul Park Pisti'ni işletmeye hak kazandığımız gün bu yarışı ülkemize ne pahasına olursa olsun getireceğimizi, milli sporcumuza, ülkesi ve seyircisi önünde yarışma şansını vereceğimizi söyledik. Bunun üzerine gerekli irtibatları ve sözleşmeleri yapıp, yarışı uluslararası yarış takvimine soktuk.''

Yarışların dünya şampiyonası olduğu için Türkiye'de bu sporu resmi olarak temsil eden Türkiye Motosiklet Federasyonunun gerekli izinleri vermesi ve sportif manada yardımcı olması gerektiği vurgulanan açıklamada, yaşanan süreçle ilgili şu iddialara yer verildi:

''Kendileri inanılmaz bir şekilde yarışın buraya gelmesini istemediklerini söylediler. Bize izin vermek istemediler. Neden bunu engellemeye çalıştıklarını sorduğumuzda da federasyon başkanı Bekir Yunus Uçar, 'Biz getirmek isteseydik bugüne kadar kaç defa getirirdik, siz kim oluyorsunuz da bizim getirmediğimiz bir yarışı getiriyorsunuz, ayrıca ya Kenan burada birinci gelemezse, bunun vebalini kim alacak?' şeklinde cevapladı. Bu konuşma, Uçar'ın da şahit olarak gösterdiği TOSFED Başkanı Metin Çeker'in dahil olduğu 7 kişinin katıldığı bir toplantıda meydana gelmiştir. Daha sonra uzun uğraşılar neticesinde zorla da olsa resmi olarak vermek zorunda oldukları izinleri vereceklerini ve sportif manada yarışa destek olacaklarını kalabalık bir heyetin önünde söylediler. Buna karşın daha önce Yunanistan'a gidip düzenledikleri Türkiye Motosiklet Pist Yarışları'nı İntercity İstanbul Park'ta düzenlemek istediklerini ve pistin normal kullanım bedelinin üçte birini ödeme yaparak kalan üçte ikisini de dünya şampiyonasında verecekleri sportif desteğin bedeli olarak barter yapabileceğimizi söylediler. Biz de hem tüm yerli motosiklet sporcularına destek olmak hem de kendi sporcusunu Yunanistan'a götürüp, yarıştırma garipliğinden kurtarmak amacıyla kendilerine haziran, temmuz ve ağustos aylarında olmak üzere toplam 6 gün pisti kullandırtarak Türkiye Şampiyonası'nın 3 ayağını İntercity İstanbul Park'ta yapmalarına müsaade ettik. Ancak Dünya Şampiyonası zamanı yaklaştıkça verdikleri hiçbir sözü tutmamaya ve bize taahhüt ettikleri hiçbir görevi yerine getirmemeye başladılar."

Türkiye Motosiklet Federasyonunun, bu yarışı engelleyebilmek için ''benzin ithalatı''nı dahi engellemeye çalıştığı öne sürelen açıklamada, "Öyle ki bu sorun da son anda tarafımızca çözülerek, gümrük işlemleri tamamlandı. Bu ve bunun gibi bir sürü olumsuz davranış ile Türkiye Motosiklet Federasyonu sürekli yolumuza taş koymaya ve kendi branşında dünya şampiyonu sıfatına sahip tek Türk motor sporcusunun yarıştığı bu serinin ülkemizde organize edilmesine engel olmaya çalışmıştır. Fakat biz geçen hafta görüldüğü gibi mükemmel bir organizasyonla yarışları eksiksiz olarak yaptık'' ifadelerine yer verildi.

Organizasyon kapsamında düzenlenen etkinliklere de dikkat çekilen açıklamada, resmi rakamlara göre yarışların hafta sonu boyunca toplam 52 bin kişi tarafından izlendiği kaydedildi.

-''Milli vazife gördük''

Haksız suçlamalara maruz kalındığı ifade edilen açıklamada, şu bilgiler yer verildi:

''Seyirci rekoru kırılınca yarış sonrası bizi paragöz ve sporcu hakkı yiyen fırsatçı bir tüccar olarak tanımlamak, sadece acziyet ve çaresizlik göstergesidir. Çünkü 52 bin seyirciden sadece 3 bin 744 kişi Biletix'ten para verip, bilet almış ve bu yarışı seyretmeye gelmiştir. Kalan yaklaşık 48 bin kişi ise bu yarışı milli bir vazife olarak gördüğümüzden ve şampiyon sporcumuzu seyircisiz bir pistte yarıştırmaya gönlümüz elvermediği için, bizim ve beraber iş yaptığımız dostlarımızın misafirleri olarak ısrarlı davetlerimiz sonucu oraya gelmiştir, masrafları da tabiatıyla bizim tarafımızdan üstlenilmiştir. Bu sayede yarışların yapıldığı gün kimsenin hayal bile edemediği bir kalabalıkla sporcumuz desteklenmiş, Kenan Sofuoğlu da bu destekten aldığı ekstra güç ile hepimizi sevindirmiş ve ilk defa İstiklal Marşımız İstanbul Park'ta sporcumuzun kazandığı birincilik sebebiyle çalınmıştır. Maalesef tek dünya şampiyonu milli motor sporcumuzu, halkımızın ayağına kadar gelmiş bu önemli yarışta bilet fiyatları dünyanın diğer yerlerindeki fiyatlara göre tam olarak onda biri kadar ucuz olmasına rağmen sadece 3 bin 744 kişinin bilet alarak seyretmeye gelmesi de ayrıca çok üzülerek şahit olduğumuz bir durumdur ki bu Türkiye Motosiklet Federasyonunun bu sporu senelerdir toplumun hiçbir kesimine sevdiremediği ve saygın bir seviyeye getiremediği gerçeğini acı bir şekilde ortaya çıkarmaktadır.''

-''Maddi kayıpla çıktık''

Organizasyondan çok ciddi manada maddi kayıpla çıktıkları, bunun da kendileri için sürpriz olmadığı belirtilen açıklamada, Uçar'ın kuralları da hiçe saydığı ileri sürülerek, şunlar kaydedildi:

''Bekir Yunus Uçar 'kamu adına görevini yapmasının engellenmesi' ile bizleri itham etmektedir. Oysaki uluslararası organizasyon kurallarına göre yarış esnasında ve sonrasında sahip olduğu giriş kartıyla ancak belli yerlere girebiliyor olduğunu başta kendisinin gayet iyi bilmesi gerekir. Tüm bu uluslararası kuralları hiçe sayarak yanında getirdiği özel korumalarıyla yarışın ve seyircilerin güvenliğini sağlamaya çalışan özel güvenlik görevlilerine saldırmış, zarar vermiş, şahitlerin önünde çok ağır küfürler edip, tesisimizin malına zarar vermiştir. Zorla, kupa töreni anında kürsüye baskın düzenlemiş ve arbede çıkarıp televizyonlar önünde uluslararası bir skandala neden olmuştur. Biz, Bekir Yunus Uçar tarafından işlenen tüm bu suçlar hakkındaki hukuki ve cezai haklarımızı mahfuz tutuyoruz.

Yarışın olmasını en başından beri engellemeye çalışan, buna gücü yetmeyince her türlü yalan ve dalaverelere başvuran, yarış başarıyla tamamlanınca da bu başarıdan pay almaya çalışan bir Motosiklet Federasyonu Başkanı, bu sporun önündeki en büyük engeldir ve bu davranışları ile tüm gençlere kötü örnek olmaktadır. Kendisi bu görevde kaldığı müddetçe daha vahim skandallara yol açılmaması için İntercity İstanbul Park Pisti'nin motosiklet yarışlarına kapatılması kararını üzülerek almış bulunmaktayız. Kıymetli motosiklet camiası bu kişiden kurtulduğu takdirde kapılarımız diğer herkese olduğu gibi onlara da sonuna kadar açık olacaktır.''

-TOSFED Başkanı Çeker: ''Ülkemize de zarar vermiş oluyoruz''

Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Metin Çeker de yaşananlarla ilgili, "Biz bu sporun yöneticileri olarak gençlere örnek olmamız gerekirken, sporun ruhunu kaybedip bu tür yakışıksız tutumları uluslararası bir ortamda yaparak sadece sporumuza değil ülkemize de zarar vermiş oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Çeker, yaptığı yazılı açıklamada, bu tür uluslararası organizasyonlarda yerine getirilmesi gereken yükümlülükler olduğuna dikkati çekerek, şunları belirtti:

''Uluslararası organizasyon kurallarını hiçe sayarak, hep gereksiz yere protokol prosedürlerini çiğniyoruz. Oysa Türkiye'de ilk kez yapılan bir yarış ve kendi ülkemizden milli sporcumuz birinci olmuşken bu gururu yaşamak yerine birbirimize giriyoruz. Peki bu noktaya bu olaylar nasıl geliyor? Bu organizasyonlar nasıl yapılıyor? Veya niye bugüne kadar yapılamadı? Bir düşünelim: Kimse elini taşın altına sokmak istemiyor. Bu tür bir uluslararası organizasyonda yerine getirilmesi gereken yükümlülükler mevcuttur. Maddi sorumluluğunuzu yerine getirmediğiniz sürece size bu tür organizasyonları vermiyorlar. Sportif sorumluluğunuzu zamanında ve belli standartlarda yapmadığınız zaman parasını ödeseniz de yarışı yapmanıza izin vermiyorlar. Çünkü bu tür dünya şampiyonalarının belli standartları var ve bu tüm ülkeler için geçerli. Bana göre federasyon olarak görevlerinizden birisi de ülkemizde sporcularınızın katılabileceği uluslararası yarışları organize etmektir. Türkiye Motosiklet Federasyonu olarak neden daha önce bu yarışı Türkiye'ye getirmediniz ve dünya şampiyonu Kenan Sofuoğlu'nu İstanbul'da evinde yarıştırmadığınızı anlamakta güçlük çekiyorum."

Organizasyonun başlangıcında Uçar'ın destek sözü verdiğini ama hemen ardından pist yönetimini medya aracılığı ile Kenan Sofuoğlu'na antrenman yaptırmamakla suçladığını hatırlatan Çeker, Uçar'a yönelik şu suçlamarda bulundu:

"Bunun Kenan için şampiyona dışı kalmasına sebep olacak bir kural ihlali olacağını bilmeniz lazımdı. Benzer şekilde kapalı parka girilmemesi gerektiğini, yarış yönetim kulesine ve ödül töreni seremonisine gerekli giriş kartı olmadan girilemeyeceğini çok iyi biliyor olmanıza rağmen yaşananları farklı bir şekilde değerlendirmiş olmanız ve gerçekleri çarptırılarak, beni suçlamanız üzüntü vericidir. Çünkü gerçekte sizin Kenan Sofuoğlu'nu kupayı almaması için ikna edemediğinizden dolayı arkanızdaki kalabalık ile birlikte zor kullanarak ödül törenine geldiğinizi hepimiz biliyoruz."

Kaynak: AA