Galatasaray, Avrupa Kupalarında Yarın 248. Maçına Çıkacak

MEHMET FATİH DUMAN - UEFA Şampiyonlar Ligi B Grubu'ndaki ilk maçında yarın İspanyol ekibi Real Madrid'i konuk edecek Galatasaray, Avrupa kupaları tarihindeki 248. karşılaşmasına çıkacak.

Sarı-kırmızılılar, bugüne kadar Şampiyon Kulüpler Kupası ile UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 143, adı daha önce UEFA Kupası olan UEFA Avrupa Ligi'nde 71, Kupa Galipleri Kupası'nda 32 ve UEFA Süper Kupa'da da 1 kez olmak üzere, toplam 247 maç yaptı.

Avrupa kupalarındaki en başarılı Türk ekibi olarak dikkati çeken Galatasaray, geride kalan 247 maçta 95 galibiyet ve 88 yenilgi aldı, 64 karşılaşmada ise eşitliği bozamadı. Bu karşılaşmalarda rakip filelere toplam 348 gol göndermeyi başaran ''Cim Bom' ',kalesinde ise 351 gol gördü.

-Avrupa karnesi

Galatasaray takımının tarihinde mücadele ettiği Avrupa kupası organizasyonları ve istatistikleri şöyle:

Organizasyon O G B M A Y
Ş.K. Kupası/Şamp. Ligi 143 53 35 55 188 204
Kupa Galipleri Kupası 32 12 7 13 42 55
UEFA Avrupa Ligi 71 29 22 20 116 91
UEFA Süper Kupa 1 1 0 0 2 1
TOPLAM 247 95 64 88 348 351


-Real Madrid'le kapattı, Real Madrid'le açacak

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde geride kalan sezondaki son maçını Real Madrid'le oynayan Galatasaray, yeni sezonu da yine aynı rakibiyle açacak.

Geçen sezon "Devler Ligi" çeyrek finalinde eşleştiği rakibine deplasmanda 3-0 yenilen ve İstanbul'da oynadığı maçı ise 3-2 kazanmasına rağmen elenmekten kurtulamayan sarı-kırmızılı ekip, İspanyol temsilcisiyle 131 gün sonra yine Türk Telekom Arena'da karşı karşıya gelecek.

-Müzede 2 Avrupa kupası

Türkiye'nin Avrupa kupalarındaki en başarılı futbol takımı olan Galatasaray, iki kez kupa kazanma başarısı gösterdi.

İlk kupasına teknik direktör Fatih Terim yönetimindeki 1999-2000 sezonunda ulaşan ve UEFA Kupası'nı finalde Arsenal'i saf dışı bırakarak kazanan sarı-kırmızılılar, 2000 yılı UEFA Süper Kupası'na ise teknik direktör Mircea Lucescu idaresinde Real Madrid'i eleyerek ulaştı.

-Avrupa başarıları

Galatasaray, UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupa'yı kazanmasının yanında, tarihinde bir çok önemli sonuçlar da elde etti.

Geride kalan sezon 5. kez son 8 takım arasına kaldığı ''Devler Ligi''nde daha önce 1 kez de yarı final oynama başarısı gösteren "Cim Bom", Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda da çeyrek finale kadar yükselmişti.

Sarı-kırmızılı ekip, elde ettiği dereceler kadar, Avrupa'nın önemli takımlarına karşı aldığı skorlarla da dikkati çekti. Teknik direktör Mustafa Denizli idaresinde 1988-1989 sezonunda UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası yarı finaline çıkan Galatasaray, Neuchatel Xamax ve Monaco zaferleriyle "Avrupa Fatihi" unvanını almıştı.

Sarı-kırmızılı ekip, Avrupa kupalarında, Real Madrid, Barcelona, Milan, Juventus, Manchester United, Liverpool, Borussia Dortmund ve Arsenal gibi dev kulüplere karşı da galibiyetler alarak taraftararının yüzünü güldürdü.

-En farklı galibiyet ve mağlubiyet

Avrupa kupalarında yarın 248. mücadelesine çıkacak olan Galatasaray, en farklı galibiyetini İsrail ekibi Maccabi Netanya'ya, en farklı yenilgisini ise Alman ekibi Bayern Münih'e karşı aldı.

UEFA Avrupa Ligi 2009-2010 sezonu 3. ön eleme turu rövanş maçında İsrail'in Maccabi Netanya ekibini konuk eden sarı-kırmızılı ekip, Ali Sami Yen Stadı'ndaki maçı 6-0 kazanarak Avrupa kupaları tarihindeki en farklı galibiyetine ulaştı.

"Cim Bom", 1972-1973 sezonu Şampiyon Kulüpler Kupası 1. turunda ise Alman ekibi Bayern Münih'e 6-0 kaybetti ve tarihinin en farklı yenilgisini aldı.

-En çok maça Bülent Korkmaz çıktı, en çok golü Hakan Şükür attı

Bülent Korkmaz ve Hakan Şükür, Galatasaray'ın Avrupa kupaları tarihinde zirvede yer alan iki önemli isim olarak dikkati çekiyor.

Kariyerinde 50'si UEFA Şampiyonlar Ligi'nde olmak üzere 101 Avrupa kupası maçına çıkan Bülent Korkmaz, Galatasaray'ın Avrupa kulvarında en çok forma giyen ismi olarak rekoru elinde bulunduruyor.

Sarı-kırmızılı takımın efsaneleşen isimlerinden Hakan Şükür ise, Avrupa kupalarında attığı 37 golle, sarı-kırmızılı takımın en golcü ismi konumunda.

Galatasaray, Avrupa Kupalarında Yarın 248. Maçına Çıkacak

Kaynak: AA