Beşiktaş'ın Rakibi Tromsö

İSTANBUL - EMRAH OKTAY - Beşiktaş'ın UEFA Avrupa Ligi play-off turunda eşleştiği Norveç'in Tromsö takımının Avrupa arenasında önemli bir başarısı bulunmuyor.

1920 yılında kurulan ve maçlarını yaklaşık 7 bin kişilik Alfheim Stadı'nda oynayan Norveç temsilcisi, Avrupa kupalarındaki en önemli başarısını Galatasaray karşısında kazandı.

UEFA Kupası'nda 2005-2006 sezonunda 2. ön eleme turunda Danimarka'nın Esbjerg takımını geçen Tromsö, 1. turda Eric Gerets'in çalıştırdığı Galatasaray ile eşleşti. Sarı-kırmızılılar karşısında kötü saha koşullarında oynanan ilk maçı 1-0 kazanan Norveç ekibi, Ali Sami Yen Stadı'nda oynanan ikinci maçta ise sahadan 1-1'lik sonuçla ayrılarak, tarihindeki en önemli başarı olarak gruplarda mücadele etme hakkını elde etti.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde hiç mücadele edemeyen Tromsö, UEFA Avrupa Ligi, UEFA Kupası ve UEFA Kupa Galipleri Kupası ve UEFA Intertoto Kupası'nda çıktığı 42 mücadelede 18 galibiyet, 9 beraberlik ve 15 mağlubiyetlik performans sergiledi.

-Liginde 11. sırada yer alıyor

Tromsö, 16 takımın mücadele ettiği Norveç Ligi'nde 18. hafta maçları sonucunda 11. sırada yer alıyor.

Oynadığı 18 maçta 5 galibiyet, 6 beraberlik ve 7 mağlubiyet alan Tromsö'nün, 40 puanla lider Rosenborg'un 19 puan gerisinde bulunuyor.

-Kadrosu

Norveçli teknik adam Agnar Christensen'in çalıştırdığı Tromsö'nün kadrosunda şu futbolcular bulunuyor:

Kaleciler: Marcus Sahlman,Benny Lekstöm

Defans: Jaroslaw Fojut,Adnan Сausevic, Miika Koppinen,Hans Norbye, Saliou Ciss,Kent-Are Antonsen, Jonas Hoylo Fundingsrud

Orta Saha: Thomas Bendiksen, Thomas Drage, Magnus Andersen, Lars Gunnar Johnsen, Remi Johansen, Josh Pritchard,William Frantzen, Mathias Johnsen

Forvet: Ruben Kristiansen, Morten Moldskred, Steffen Nystrom, Zdenek Ondrasek,Vegard Lysvoll, Aleksandar Prijovic ", Runar Espejord

-Beşiktaş'ın Norveç takımlarıyla yaptığı maçlar

Norveç takımlarıyla daha önce 6 kez karşılaşan Beşiktaş, bu maçlarda sahadan 2 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 mağlubiyetle ayrıldı.

1995-1996 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Rosenborg ile karşılaşan Beşiktaş, ilk maçta deplasmanda 3-0 yenildiği rakibini ikinci BJK İnönü Stadı'nda 3-1 mağlup etmesine rağmen elendi.

Siyah-beyazlılar, 1998-1999 sezonunda UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda Valerenga ile karşılaştı. İlk maçı deplasmanda 1-0 kaybeden Beşiktaş, İstanbul'da rakibi ile 3-3 berabere kalarak kupaya havlu attı.

2004-2005 UEFA Avrupa Ligi'nde sezonunda birinci turda Bodo Glimt'le ilk maç delasmanda 1-1 berabere kalan Beşiktaş, ikinci maçı 1-0 kazanarak adını gruplara yazdırdı.

Kaynak: AA