Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Emd Üyeleri İle Buluştu

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, kadın-erkek ayrı havuz tartışmaları ile ilgili olarak, “Kadınlar eğer ki, bir yüzme havuzunda yüzmek istiyorsa ve erkeklerle karışık yüzmek istemiyorlarsa, burada seçenek var.

Ya ayrı havuz yapacaksınız ya da mevcut havuzu kullandıracaksınız. Burada da iki seçenek var. Kardeşim burası laik ve demokratik bir ülkedir, laik ve demokratik ülkelerde kadınlara özel saatin olması mümkün değildir, unutun bunu diyeceksin, ya da haftada bir iki gün kadınlara ayrı seans yapılabilir. Bu talebi her kesimden seslendiren insanımız var” dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile düzenlenen kahvaltıda bir araya gelen Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Kılıç kadın erkek havuzlarının ayrılması ile ilgili olarak, “Kadın-erkek havuzlarda ayrı bir uygulama yok. Kadınlar ve erkekler birlikte kullanıyor. Bazı iller var ki, kadınlar belli sayıda müracaat ediyor, biz sadece kadınlara mahsus bir saatte kullanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kılıç, kamplarda kız-erkek ayrımına da değinerek, “2013’te programlarımıza katılan gençlerin sayısı 500 bini aştı, kızların oranı yüzde 55. Yataklı trende kız-erkek niye ayrı diye polemik oluşturuluyor. Ben istiyorum ki, her kesimden aile çocuğunu trene gönderebilsin. Bizim bütün tesislerimiz karma. Kadınlar eğer ki, bir yüzme havuzunda yüzmek istiyorsa ve erkeklerle karışık yüzmek istemiyorlarsa, burada seçenek var. Ya ayrı havuz yapacaksınız ya da mevcut havuzu kullandıracaksınız. Burada da iki seçenek var. Kardeşim burası laik ve demokratik bir ülkedir, laik ve demokratik ülkelerde kadınlara özel saatin olması mümkün değildir, unutun bunu diyeceksin, ya da haftada bir iki gün kadınlara ayrı seans yapılabilir. Bu talebi her kesimden seslendiren insanımız var” ifadesini kullandı. Bakanlığın Türk futboluna katkılarından bahseden Kılıç, ödedikleri kaynağın 125 milyon dolar olduğunu vurgulayarak “Türk futbolunun tek ve en büyük sponsoru devlet” şeklinde konuştu.

Spor kulüplerine 220 milyon lira ödeneceğini söyleyen Kılıç, isim hakkı bedellerini, maç başı ücretlerini arttırdıklarını ifade etti.

Kılıç, “Avrupa Liglerinde Türkiye’yi temsil eden takımlarımıza yenilgi halinde bile 100 bin lira ödemede bulunma kararı aldık. Bizim arzumuz, bir Türk takımının yurt dışında Türkiye’yi temsil ediyorsa, devletin bir şekilde onun yanında olması lazım. Beraberlik ve galibiyet rakamlarını iki katına çıkardık. Galibiyete 200 bin lira, beraberlik 150 bin lira ve yenilgide de 100 bin lira yeni bir uygulama başlattık. Yeni primleri geriye dönük ödeme imkanı varsa, bu sene geriye dönük ödemek arzusundayız” dedi.

Türkiye’nin gündemine damga vuran doping konusunda ise Kılıç, halının altına bakmalarından kaynaklandığını belirterek, “Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin kurularlı neyse, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’nın kuralları neyse, bire bir Türk sporculara bunu uyguladık. Habersiz ve sık denetimlerle numunelerin aldık, laboratuarlara gönderdik. Doping konusunda sıfır tolerans dedik. Türkiye’nin cezalandırılmayı hak etmediğini düşünüyorum. Dopingle gelecek başarı gelmez olsun. Doping insanın yaradılış kanununa aykırı” ifadelerini kullandı.

Sporcu dopingi kullanıyorsa, antrenörün de sorumlu olması gerektiğine değinen Kılıç, “Antrenörün bilgisi dışında bunu kullanıyorsa, antrenör bedeli ödemeli. Antrenörün bilgisi dahilinde kullanıyorsa, zaten antrenörde suça ortaktır” diye konuştu.

Kılıç, Olimpiyatlarla ilgili olarak, Olimpiyatların Türk insanının yaşam kalitesinde sıra dışı bir değişimin yaşanacağını belirterek, Olimpiyatları dönüştürücü etkisi olan küresel hamle olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Kılıç, “Spordaki ilerleme, sporun günlük hayattaki her edinimine yönelik ilerleme, toplumun spora bakışına yönelik algıların değişmesi ve olimpik hareketin Türk toplumunun ortak bir diğeri haline gelmesi, vizyon ve mantalite olarak hepimize çok büyük değerler kazandıracak” ifadelerini kullandı.

Kılıç, Türkiye’de 2013 yılında inşaatına devam edilen 776 spor tesisi olduğunu söyleyerek, halen inşaatı devam eden havuzların sayısının 48 ve maliyetinin 363 milyon 507 bin olduğunu belirtti.

Kılıç, “Yapımına devam ettiğimiz futbol sahaların adedi 256. Yapımı devam eden futbol sahalarının maliyeti 168 milyon 546 bin lira. Yapımına devam etmekte olduğumuz gençlik merkezlerinin adedi 155, gençlik merkezlerinin maliyeti 80 milyon 312 bin lira, yapımına devam ettiğimiz spor salonlarının sayısı 193, maliyeti bir milyar 50 milyon 199 bin lira. Yapımına devam ettiğimiz atletizm pistleri 21, maliyeti 84 milyon 434 bin lira. Tenis kortu, jimnastik salonu yapımına devam edilenlerin sayısı 78, farklı spor tesislerinin yatırım maliyeti 564 milyon 804 bin lira. Ülke genelinde yapımına devam edilen ve ihale sürecinde olan stadyumların adedi 25, maliyeti 2 milyar 656 milyon 527 bin lira. Genel toplamda stadyumlar dahil 776 spor tesisinin yaklaşık yapım maliyeti 5 milyar 268 milyon 330 bin 594 lira” şeklinde konuştu.

Kredi ve Yurtlar Kurumu maliyetlerini de aktaran Kılıç, 2011-2012 öğretim yılında yüksek öğretim öğrencilerine harçlar hariç, üniversite harçları hariç Bakanlık olarak 4 milyar 869 milyon 214 bin 782 lira olduğunu açıkladı.

Kılıç, “Kiraladığımız her yeni yurda yerleştirdiğimiz on binlerce öğrenciyle de beslenme yardımını yurda kayıt yaptırdığı günden itibaren sağlamaya başlıyoruz” diye konuştu.

400 bin üniversiteliye 280 lira aylık ödeme yaptıklarını belirten Kılıç, yaz aylarında da ödemelerin devam ettiğini ifade etti.

2013 yılında 27 Ağustosa kadar spora 140 milyon lira yatırım yaptıklarını aktaran Kılıç, “112 milyon lira Türk Spor Federasyonları’na aktardığımız para, 90 milyon lira Spor Toto’dan bakanlık Yatırımlarına aktardığımız pay” şeklinde konuştu.

Spor ve yurt yatırımlarının 7,75 milyar yatırım yaptıklarını sözlerine ekledi. Kılıç, birden fazla model finansmanı kullandıklarını kaydederek, TOKİ ile gayrimenkul takasına dayalı stadyum inşaatlarını yaptıklarını belirtti.

Stadyumların 6 tanesinin Belediyelerle gayrimenkul takası şeklinde yapıldığını aktaran Kılıç, 19 tanesi de TOKİ’ ye yaptırıldığını söyledi.

Yurtlar konusunda kamu, özel ortaklığına geçiş yaptıklarını ifade eden Kılıç, 15 yıl hazır gayrimenkul kiralama yönetmeliğini çıkarttıklarını söyledi.

Öğrenci odalarına buzdolabı, baza koyacaklarını belirten Kılıç, bunların Türk firmaları tarafından karşılanacağını söyledi.

Kılıç, öğrenci sayısının öğrencinin ödediği rakamla çarpılmasıyla hesaplanacağını kaydetti.

Olimpiyatlarda yeni yatırım miktarı ile ilgili olarak Kılıç, Olimpiyat dışı bütçelerinin 19 milyar dolar ve 3. köprü, tüneller ve tüp geçitler olduğunu belirtti.

Kılıç,”Olimpik yatırım bütçesi 2,9 milyar dolardır. Bunun dışındaki rakam İstanbul Olimpiyat kenti olsa da, olmasa da yatırımına devam edilen rakamdır” açıklamasında bulundu

Kaynak: İHA