16 Yaşında Profesyonel Olan Enes, Takımını Kurtardı

Bursaspor'un 16 yaşındaki futbolcusu Enes Ünal'ın Galatasaray maçında gol atarak Türk Futbol tarihine geçmesi, dikkatleri genç yaşta profesyonel sözleşme imzalayan futbolcuların üzerine çekti.

Türkiye'de 15 yaşından sonra her gencin anne ve babasının onayıyla sözleşme imzalayabileceğine dikkat çeken Spor Hukukçusu Doç. Dr. Ömer Özkan, "Enes'in önünde babası gibi bir örnek var. Bunun kendisi için büyük bir şans olduğuna inanıyorum" dedi.

Bursaspor'un genç yıldızı Enes Ünal, Galatasaray maçında attığı golle takımına hem beraberlik getirdi hem de tarihe geçti. Enes, lig tarihinde gol atan en genç oyuncu unvanını Batuhan Karadeniz'den devraldı. 1997 doğumlu Enes Ünal, lig tarihinin gol atan en genç oyuncusu oldu. U16 Milli Takımı'nın önemli oyuncularından biri olan Enes, birçok Avrupa takımının transfer listesine girmesine rağmen kulübüyle haziran ayında kulübüyle yeni sözleşme imzalamıştı.

“15 YAŞINDAN SONRA HERKESİN ANNE VE BABANIN ONAYIYLA İŞ SÖZLEŞMESİ YAPMA İMKANI VAR”
Enes'in başarısı, dikkatleri yeniden genç oyuncuların üzerine çekti. Genç oyuncuların profesyonelliğe adım atmasını değerlendiren Spor Hukukçusu Doç. Dr. Ömer Özkan, "Futbolcuların yapmış oldukları sözleşmeler, bir hizmet sözleşmesidir. Ve 15 yaşından sonra ülkemizde herkes anne babanın onayıyla birlikte iş sözleşmesi yapma imkanı vardır. Hiç kimsenin İster amatör, ister profesyonel ligde futbol oynama gibi sakıncaları yoktur. 18 yaşından küçükse anne babanın onayını almaları gerekir. Normal bir işletmede çalışan çocuk işçiler ile aynı kanuna tabiidir" dedi.

“SERVETİNİZ, SİZİN BİLEĞİNİZSE SİZİ İSTEDİĞİNİZ YERE GÖTÜRÜR”
Özkan, genç futbolcuların kazandığı yüksek meblağların hayatlarını nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine ise, "Servet ahlakı ayrı bir konurdu. Yaşı 50-60 genç yaşında futboldan para kazanıp ta çok iyi yatırımlar yapanları da gördük. Bu yüzden ailesinden veya eğitiminden alan ahlakı eğitimine bağlıdır. Yani servetiniz, sizin bileğinizse sizi istediğiniz yere götürür. Ama yok servet, sizin sahibinizse sizi çukura götürür. Başka bir yere götürmez. Bu yüzden servete bağlı olma pozisyonunuza bağlı. Bu da iyi bir aile ve iyi bir okul eğitiminden, belki de dini eğitiminden geçer. Bu bakımdan servetin sahibiyseniz hangi yaşta olursanız olun o servet, sizin bileğiniz olur ve sizin istediğiniz yere gider. Eğer servet sizin sahibinizse onun peşinde çukura doğru gidersiniz" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Özkan, Enes Ünal'ın önünde futbolcu babası Mesut Ünal gibi bir rehber bulunduğuna dikkat çekerek, "En büyük avantajı babasının eski Bursa Spor takımından futbolcu olması. Bu bakımdan önünde iyi bir rehber var. Bunun kendisi için çok büyük bir şans olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA