Ali Dağı, Hava Sporlarının Gözde Merkezi Oldu

KAYSERİ - MUSTAFA ÖNAL - Yamaç Paraşütü Dünya Şampiyonası'yla 2004'de adını duyuran Kayseri'nin Talas ilçesindeki Ali Dağı, son 9 yılda düzenlenen ulusal ve uluslararası 17 organizasyonla hava sporlarının önemli merkezleri arasında yer aldı.

İlçenin güneyinde yer alan 2000 rakımlı Ali Dağı, Talas Belediyesi öncülüğünde 2004 yılında düzenlenen yamaç paraşütü şampiyonası ile dikkati çekti.

Dağın coğrafi konumu, şampiyonanın başarılı geçmesi, katılan yabancı gözlemcilerin hazırladığı raporlar, Ali Dağı için önemli yeni organizasyonların kapısını açtı.

Yamaç paraşütünde 2'şer kez dünya şampiyonası ve test kupası, 4 kez Türkiye şampiyonası, 4 kez Ali Dağı Kupası'na ev sahipliği yapan dağ, yelken kanatta da 1'er kez Avrupa Yelken Kanat Şampiyonası ve Avrupa test kupası ile 3 Türkiye kupası heyecanına tanıklık etti.

Ali Dağı'nda 24-30 Ağustos tarihleri arasında da Uluslararası Ali Dağı Yamaç Paraşütü Yarışması heyecanı yaşanacak.

-Dünya ve Türkiye rekoru kırıldı

Cami kubbesini andıran yapısı, etrafının açık ve düz olması, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine yakınlığı ile hava sporlarının "en güvenli" merkezleri arasında gösterilen Ali Dağı, çevresindeki sıcak hava akımları sayesinde yamaç paraşütü ve yelken kanat pilotlarına uzun mesafelere uçma imkanı sağlıyor.

Ali Dağı'nda düzenlenen Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası'nda 5 bin 400 metre yüksekliğe çıkılarak, bu spor dalında irtifa kazanma alanında dünya rekoru kırılmıştı.

Yamaç paraşütü yarışmalarında sporcular, 114 kilometre mesafeye ulaşmıştı. 2011 yılında yapılan Yelken Kanat Avrupa Test Kupası'nda ise 151 kilometre mesafe uçularak, Türkiye rekoruna imza atılmıştı.

-Yeni sporcular yetişiyor

Talas Belediyesi, Ali Dağı'nın hava sporlarındaki öneminin artması dolayısıyla belediye bünyesindeki Talasgücü Spor Kulübü öncülüğünde Türk Hava Kurumu işbirliğiyle 2008'de yamaç paraşütü kursu açtı. Halen devam eden kurslarda 800 pilot ön sertifika aldı. Kursta yetişen sporculardan bazıları serbest atlayış yapmalarının yanında, düzenlenen organizasyonlarda da yarışma imkanı buldu.

Belediye, model uçak kursu da açarak, dağın doğusuna yaptırdığı özel pistte 4 kez Türkiye şampiyonası düzenledi.

-İlçenin tanıtımına katkı sağlıyor

Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, 2004 yılında başlattıkları hava sporları serüveninde Ali Dağı'nın bu alanda dünyada tanınan merkezlerden biri haline geldiğini söyledi.

İlçenin tarihi dokusu ve kültürel zenginliklerinin yanında hava sporlarında da adından söz ettirdiğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Yamaç paraşütünde şimdiye kadar yaptığımız ulusal ve uluslararası organizasyonlarla büyük başarılara imza attık. Ali Dağı yaptığımız kalkış ve iniş pistleriyle hava sporlarında ülkemizin çok önemli bir merkezi oldu. Ali Dağı fiziki yapısı, coğrafi özellikleri ve termik akımlarıyla yamaç paraşütü ve yelken kanat gibi hava sporlarında vazgeçilmez bir merkez. Amacımız ilçemizi, şehrimizi ve ülkemizi hava sporlarıyla tüm dünyaya tanıtmak. Bunun için yoğun bir şekilde çalışmalara ve tanıtımlara devam edeceğiz."

Kaynak: AA