"güreş, Yeni Kurallarla Çok Hızlandı"

ÜSKÜP - HÜSEYİN BURAK DEMİRER - Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, güreşin yeni kurallarla çok hızlandığını belirterek, kondisyonu ve dayanıklılığı olmayan, temel hazırlığını yapmayan sporcuların, başarı şansının çok düşük olduğunu söyledi.

Avrupa Gençler Şampiyonası'nı izlemek için Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan Yerlikaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, grekoromen stilde Türkiye'yi temsil eden güreşçilerin, 8 sıklette de umduğunu bulamadığını ifade ederek, "Yeni sistem, şampiyonadan on gün önce uygulamaya girdi. Bahane midir bilemem ama değişiklik sonrası sporcular sisteme ayak uydurmakta zorlandı. Sistemin her takım için geçerli olduğu da muhakkak. İstemediğimiz sonuçlar aldık ancak bu böyle böyle devam edeceği anlamına gelmez" diye konuştu.

Yerlikaya, erkekler grekoromen stilde başarısız olsalar da kadınlar kategorisinden bir altın ve bir bronz madalyayla çıktıklarını hatırlatarak, kadın güreşinin, Türkiye'de kurulduğundan bu yana genç kadınlarda Avrupa şampiyonalarında ilk defa altın madalya kazandıklarını dile getirdi.

Yeni kuralların maçlardaki tempoyu arttırdığını belirten Yerlikaya, "Güreş, yeni kurallarla çok hızlandı. Kondisyonu ve dayanıklılığı olmayan, temel hazırlığını yapmayan hiç kimsenin başarılı olma şansı yok. Maçlar artık 3'er dakikalık iki devre halinde yapılıyor. Maç esnasında dinlenme veya durma şansınız yok. Aksi halde pasif kararı çıkıyor. 30 saniye içinde puan almanız gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Erkekler grekoromen stilde hem 82 hem de 85 kiloda Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonluğu kazanan Yerlikaya, aktif kariyeri süresince birçok farklı kural altında mücadele ettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Kurallar üzerinde çok fazla oynanması doğru değil. Artık bazı nüanslar haricinde kurallarla fazlaca oynanmamalı. Yeni kurallar, yapılacak birkaç düzenlemeyle ideal duruma gelecektir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi,maçın gidişatını, başta hakem kararları olmak üzere dış etkenlerin değil, güreşçilerin belirlemesini istiyor. Dış faktörlerin oyuna etkisinini yüzde 30'dan fazla olmaması isteniyor."

Güreşin, 2020 Olimpik Programı'na dahil olmak için Saint Petersburg'daki SportAccord Toplantısı'na kadar 7 rakiple mücadele ettiğini, toplantı sonrası rakiplerinin squash, beyzbol-softbol olmak üzere ikiye düştüğünü belirten Yerlikaya, "İki zayıf halkanın yanında güreş, antik dönemden beri olimpiyatlarda yer alan geçmişiyle en güçlü adaydır ve mutlaka olimpiyatlarda olacaktır. Büyük bir ihtimalle, hatta yüzde 99 olimpiyatlardayız" dedi.

-"Temiz spor, temiz yağlı güreş hedefiyle mücadelemizi veriyoruz"

Kırkpınar Yağlı Güreşleri için Edirne'ye gideceğini söyleyen Yerlikaya, bu yıl Kırkpınar'da, Gençlik ve Spor Bakanlığı,Spor Genel Müdürlüğü,Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu ve Dünya Anti Doping Ajansı'nın işbirliğiyle doping kontrol uygulamasını başlattıklarını kaydederek, ''Bundan sonraki süreçlerde de baş, baş altı, orta ve deste boylara kadar herkesin doping kontrolü yapılacak. Temiz toplum, temiz spor, temiz yağlı güreş hedefiyle mücadelemizi veriyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA