Türkiye Olimpiyat Adaylığında Gha Raporu İle Güç Kazandı

Türkiye’nin Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapma hakkını elde etmesi durumunda, İstanbul 2020’nin bölgede etkin ve doğrudan etkiler oluşturma hedefi, Türkiye’yi insani yardım bağışında en büyük 3. ülke olarak konumlandıran İnsani Yardım Raporu (GHA) ile güç kazandı.

GHA’nın 2012 raporuna göre Türkiye, 2012 yılında yaptığı 1 milyar ABD Doları tutarındaki yardım ile bir önceki yıl yapmış olduğu yardımı dörde katladı. Öte yandan 2012 yılında tüm dünyada insani yardıma ayrılan destek ortalama %8 oranında azaldı. İnsani yardım konusunda en büyük donör ülke olan ABD’yi AB Kurumları ve İngiltere izliyor.

2013 GHA raporu Türkiye’nin, sınırları dışında ihtiyacı olan insanlara destek vermeye yönelik kararlılığını yansıtıyor. Gayrisafi Milli Gelirinin %0.13’üne denk gelen 1 milyar ABD Doları tutarında gerçekleştirdiği bağış ile Türkiye, rapora göre G20 ülkeleri arasında “en cömert” ülke konumunda.

İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin insani yardım için böylesine önemli bir fon ayırmış olması, ekonomimizin ne kadar güçlü olduğunun göstergesidir. Türkiye’nin IMF’e kredi veren bir ülke konumuna gelmesinden yalnızca bir kaç hafta sonra açıklanan GHA raporu da bunu destekler niteliktedir. Ancak daha da önemlisi, bu rapor Türkiye’nin değerlerini gözler önüne sermektedir. Sahip olduğumuz zenginliğimizi, dünya genelinde ihtiyacı olanlarla paylaşmaya hazırız ve buna yetecek gücümüz var. Sağladığımız kaynakları insanların hayatlarında yeni kapılar açmak için kullanıyoruz ve bu alanda engin bir deneyimimiz var.

GHA raporu, İstanbul 2020’nin kentsel miras hedeflerimizi gerçekleştirebileceğimiz konusunda bizlere güven veriyor. Olimpik değerleri bölge geneline yayarken ve tarihte ilk defa bu kalabalık genç nüfusu Olimpik Hareket ile bir araya getirirken gücümüz spor olacak” şeklinde konuştu.

İstanbul 2020 heyetinden bir grup, 2013 FINA Dünya Şampiyonası nedeniyle Barcelona’da bulunuyor. Istanbul 2020 standı ziyaretçilere, MRI masaları aracılığıyla Oyunlar Planı’nın şehrin tarihi dokusuyla nasıl bir araya getirileceğini keşfetme fırsatı sunuyor.

Kaynak: İHA