Eskişehirspor Kulübü'nün Mali Durumu

ESKİŞEHİR - Eskişehirspor Kulübü Basın Sözcüsü Bekir Sıtkı Saraç, siyah-kırmızılı kulübün mevcut mali durumu hakkında açıklamalarda bulunarak, "Spor ve futbol kulüplerini denetleme konusunda önemli bir şirketle çarşamba günü sözleşme imzalayacağız. Daha sonra bütün defter kayıtlarını ve evraklarımızı onlara teslim edilecek. Denetlemenin ardından hukuki yaptırım sonucuna ulaşılırsa bu raporu, Cumhuriyet Başsavcılığına göndereceğiz" dedi.

Saraç, Eskişehirspor Vali Hanefi Demirkol Tesisleri'nde, Eskişehirspor Kulübü Mali Asbaşkanı Rıdvan Çakırgöz'le düzenlediği basın toplantısında, kulübü teslim aldıktan sonra ekonomik olarak ön görülerini de geçen büyük farklarla karşılaştıklarını belirterek, incelemelerinde Eskişehirspor'u acınacak hale düşürüldüğünü manzaralarla karşılaştıklarını savundu.

Uluslararası bir denetim şirketinin kulübe geldiğini kendileriyle görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Saraç, şöyle konuştu:

"Spor ve futbol kulüplerini denetleme konusunda önemli bir şirketle çarşamba günü sözleşme imzalayacağız. Daha sonra bütün defter kayıtlarını ve evraklarımızı onlara teslim edilecek. Denetimin ardından bir rapor hazırlayacaklar. Bu raporu kamouoyuyla paylaşacağız. Denetlemenin ardından hukuki yaptırım sonucuna ulaşılırsa bu raporu, Cumhuriyet Başsavcılığına göndereceğiz. Kulübün 2009, 2010, 2011 yıllarındaki defter kayıtlarına maliye tarafından el konulmuş ve incelemeye alınmış. Bunun nedeni büyük miktarda katma değer vergisi kaçakçılığının olmasıdır. Çok büyük bir borç yüküyle karşı karşıya kaldık. Kongrede ısrarlarımıza rağmen delegelere dağıtılmayan ve kongreye dağıtılıp onaylanan bilanço kesinlikle doğru değildir. Eskişehirspor, orada görülen 27 milyon 800 bin liralık borcun 3-4 katı büyüklüğüne ulaşacak borç yüküyle karşı karşıya. İncelemeler yapıldıkça önümüze yeni yeni borçlar çıkıyor. Kulüple ilgili hiçbir konunun elle tutulacak hali kalmamış. Burada adeta bir saadet zinciri kurulmuş. Bu zincirin halkaları birbirini koruyacak şekilde hareket etmiş. Eskişehirspor, bir düşman kulübün eline verseniz ancak bu kadar batırabilecek haldeydi."

Saraç, Eskişehirspor Kulübü Yönetimi'nin kulübe sıkıntılı günler yaşatmama konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

-Sağlam'ın yıllık ücreti

Eskişehirspor Kulübü Mali Asbaşkanı Rıdvan Çakırgöz de kulüben genel kuruluna okunan bilançoyla gerçekteki mali tablo arasında uzaktan, yakından bir ilişkinin olmadığını bildirdi.

Yönetime geldikten sonra Ersun Yanal'ı kulübe davet ettiklerini anlatan Çakırgöz, "Ümidimiz, Ersun Hoca'dan 1 milyon dolar tazminatı almaktı. Ancak Ersun Hoca geldiğinde 1 milyon 750 bin lira 10 aylık kendi maaşı, 782 bin lira yardımcılarının 10 aylık toplam birikmiş borcunun olduğunu gördük. Ersun Hoca, kötü niyetli olsaydı bizden 1 milyon dolar tazminat alabilirdi. Hocamız bize anlayış gösterdi ve sözleymeyi karşılıklı olarak feshettik" diye konuştu.

Çakırgöz, Eskişehirspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam'ın Bursaspor'dan aldığı ücretin çok altında aldığı parayla kulüple 2 yıllık anlaştığına değinerek, Sağlam'ın Eskişehirspor'dan yıllık 1 milyon 250 bin avro alacağını vurguladı.

Kaynak: AA