Fenerbahçe'nin Rakibi Salzburg

İSTANBUL - ERKAN TİRYAKİ - Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyonlar Ligi 3. öne eleme turundaki rakibi Avusturya temsilcisi Salzburg, geçen sezon kendi ligini 2. sırada bitirdi.

Avusturya'da 1933 yılında kırmızı-beyaz renklerle kurulan Salzburg'u, 2005 yılında enerji içeceği firması Red Bull satın aldı. Avusturya Birinci Ligi'nde 7 kez şampiyonluk sevinci yaşayan Salzburg, geçen sezonu 77 puanla Austria Wien'in arkasından 2. sırada tamamlayarak UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 3. ön eleme turundan katılmaya hak kazandı.

Ligde son şampiyonluğunu 2011-2012 sezonunda elde eden Salzburg, geçen sezon Avrupa'ya çok erken veda etti. UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 2. ön eleme turundan katılan Avusturya temsilcisi, Lüksemburg takımı F91 Dudelange'ye elenerek büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Salzburg, rakibine ilk maçta 1-0 kaybetmiş, ikinci maçı ise 4-3 kazanmış olmasına rağmen elenmekten kurtulamamıştı.

Bu arada, Avusturya'da yeni sezon yarın başlayacak. Salzburg ilk maçında yarın Wiener Neustadt ile deplasmanda karşılaşacak.

-Avrupa karnesi

Salzburg, 1971 yılından bu yana mücadele ettiği Avrupa kupalarındaki en büyük başarısını 1993-1994 sezonunda elde etti.

O zamanki adıyla UEFA Kupası'nda finale kadar yükselen Avusturya temsilcisi, İtalyan ekibi Inter'e iki maçta da 1-0 yenildi.

Avrupa kupalarında bugüne kadar 112 maça çıkan Salzburg, bu karşılaşmalardan 45 galibiyet, 20 beraberlik ve 47 yenilgi aldı.

Salzburg, Avrupa kupalarında daha önce Türk takımlarıyla bir kez karşılaştı. UEFA Kupası 1. turunda 1976-1977 sezonunda Adanaspor ile karşılaşan Salzburg, kendi sahasında 5-0 kazandığı maçın rövanşında 2-0 kaybetmesine rağmen üst tura yükselmişti.

-Red Bull Arena

Salzburg kentinin takımı, maçlarını 31 bin 895 seyirci kapasiteli Red Bull Arena'da oynuyor.

2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'na İsviçre ile birlikte ev sahipliği yapan Avusturya'nın en önemli statlarından biri olan Red Bull Arena, bu şampiyona için yenilendi.

Red Bull'un sponsorluğundan önce 2003 yılında inşa edilen stadyumun ismi Wals-Siezenheim'di. Şampiyona öncesi kapasitesi 18 bin 200 olan Red Bull Arena, yenileme çalışmalarının ardından 31 bin 895 seyirci kapasitesine ulaştı.

-Kadrosu

Avusturya temsilcisinin UEFA'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre bu sezonki 28 kişilik kadrosunda 16 yabancı futbolcu bulunuyor.

Teknik direktörlüğünü geçen sezondan bu yana Alman Roger Schmidt'in yaptığı Salzburg takımı, bu sezon kadrosuna İngiliz takımı Liverpool'dan kaleci Peter Gulacsi ve Perulu forvet oyuncusu Yordy Reyna'yı kattı. Takımın en dikkat çekici ismi kısa bir dönem Barcelona forması da giyen İspanyol forvet oyuncusu Jonathan Soriano, geçen sezon ligde 33 maçta rakip fileleri 26 kez havalandırdı.

Salzburg'un 28 kişilik kadrosunda şu isimler bulunuyor:

Kaleciler: Eddie Gustafsson,Peter Gulacsi,Alexander Walke,Alexander Schlager

Savunma oyuncuları: Christian Schwegler,Florian Klein, Franz Schiemer, Andreas Ulmer, Isaac Vorsah,Rodnei,Martin Hinteregger.

Orta saha oyuncuları: Andre Ramalho,Jakob Jantscher, Marco Meilinger, Stefan Ilsanker, Valon Berisha,Dusan Svento,Stefan Hierlander, Christoph Leitgeb, Valentino Lazaro, Georg Teigl, Sadio Mane,Kevin Kampl.

Forvet oyuncuları: Havard Nielsen,Yordy Reyna,Jonathan Soriano,Alan,Joaquin Boghossian.

Kaynak: AA