''spor Turizminde Yaz Değil Kışın Gözdeyiz''

ANKARA - HALİL İBRAHİM AVŞAR - Devre arasında seyahat eden 3 bin futbol takımından bin 300'ünün kamp yapmayı tercih ettiği Antalya ile kış futbol turizminin "gözdesi" haline gelen Türkiye, yaz döneminde beklenen ilgiyi göremiyor.

Futbol takımlarının yeni sezon hazırlıkları uygun iklime sahip Bolu, Isparta, Nevşehir, Kocaeli ve Düzce, daha çok yerli takımlar tarafından tercih ediliyor.

Spor Turizmi Birliği Başkanı Ferit Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu bölgelerin henüz Avrupa ülkeleriyle rekabet edecek düzeyde olmadığı belirterek, ''Yaz dönemi kamplar için tesislerimiz çok yetersiz'' dedi.

Turgut, yaz spor turizmi politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Acil olarak yayla turizmi çerçevesinde bin 300-bin 400 rakımlı yerlere kaliteli spor tesislerine sahip oteller yapılmalı. Avusturya ve Almanya bu konuda örnek alınabilir" diye konuştu.

-15 yıl önümüzdeler

"Türkiye hem kış hem de yaz mevsiminde kamp yapmaya olanak sağlayan tek ülke" diyen Turgut, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Diğer rakip ülkelerin iklimi ya kış ya da yaz kamp dönemine olanak sağlamakta. Buna rağmen yazın Türkiye'ye kamp yapmak için Avrupa'dan neredeyse hiç takım gelmiyor. Çünkü ilklim şartları, diğer ülkelerle eşdeğer olmasına rağmen tesisleşme olarak 15 yıl kadar önümüzdeler. Bugün tesisleşmeye başlasak o seviyeye gelmemiz 15 yıl alır."

-Türkiye'nin geliri 10 milyon lira

WOW Hotelleri Spor Direktörü Süreyya Ertuğrul ise yaz futbol turizmi için Türkiye'deki en iyi otellerin Isparta ve Nevşehir'de bulunduğunu bildirdi.

Ertuğrul, Fenerbahçe Kulübü'ne ait Topuk Yaylası Tesisi'ni örnek göstererek, "Tüm otellerin bu çıtayı yakalaması şart. Aksi taktirde söz konusu bölgeler, Antalya'nın kış futbol turizminde elde ettiği başarıyı maalesef yakalayamaz" dedi.

Rakım olarak yüksek ormanlık bölgelere devlet destekli yüksek standartlarda tesisler yapılması gerektiğinin altını çizen Ertuğrul, şöyle devam etti:

"Türkiye, yaz futbol turizminden yaklaşık 10 milyon lira gelir elde ediyor. Yaz futbol turizmi, 50 günlük kamp dönemini kapsıyor. Takımlar, en az 2 defa olmak üzere ortalama 10 günlük kamp yapıyor. Bir takımın kafilesi yaklaşık 45 kişiden oluşuyor. Bunu dikkate aldığımızda dünyada bu pazar, Türkiye'nin elde ettiği gelirin en az 30 katı seviyesinde."

-Ortadoğu ve Balkan ülkelerini hedef almalıyız

Türkiye'ye yaz mevsiminde Avrupa'dan çok az takımın geldiğini ifade eden Ertuğrul, "Bu dönemler için Avrupa, bizim hedef pazarımız olmamalı. Zira kendi ülkelerinde yeterli tesisler mevcut. Ortadoğu ve Balkan ülkelerini hedef almalıyız" diye konuştu.

Kaynak: AA