Ümit Milli Kız Basketbol Takımı Başantrenörü Akkaya Açıklaması

İSTANBUL - ERCAN DOĞAN - Ümit Kızlar Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda bronz madalya kazanan Türk Milli Takımı'nın başantrenörü Aziz Akkaya, basketbolda kadın takımlarının başarılı dönemler yaşadığını söyledi.

Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadın basketbolunun önemli bir yükseliş yaşadığını ve geleceğinin garanti altında olduğunu ifade etti.

Kadın basketbolunda hem milli takımların hem de kulüplerin önemli başarılara imza attığını belirten tecrübeli çalıştırıcı, "Kadın basketbolu yükselen trend. Geride kalan sezonda iki kulüp takımımız Avrupa kupalarında final oynadı. A Milli Takım, Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya aldı. Biz de Ümit Milli Takım olarak üçüncü olduk. Kadın basketbol takımlarımız nereye katılsa başarı yakalıyor" diye konuştu.

Organizasyonda Avrupa şampiyonu olmayı istediklerini, ancak özellikle İspanya ile yaptıkları maçta rakibin devşirme oyuncusunun çok etkili olduğunu vurgulayan Akkaya, "Final oynamamız gerekiyordu. İki senedir üçüncü oluyoruz" ifadelerini kullandı.

-"Rusya gibi olmayalım"

Son dönemdeki başarılarla Türkiye'de kadın basketbolunun garanti altında olduğunu savunan Aziz Akkaya, genç oyuncuların daha çok süre alması gerektiğini dile getirdi.

Geçmiş yıllarda kadın basketbolunda büyük başarılara imza atan Rusya'nın son dönemde düşüşe geçtiğine dikkati çeken Akkaya, bunda en büyük etkenin yabancı oyuncu sayısı olduğunu söyledi.

Türkiye'de de yabancı oyuncu sayısının bu duruma neden olabileceğini savunan tecrübeli başantrenör, şunları söyledi:

"Kadın basketbolu garanti altında. Yeter ki bu çocuklar daha fazla süre alsın. Yabancı oyuncu sayısının artması bu durumu engelliyor. Genç basketbolcuların kulüplerinde süre alması gerekiyor. A takımda fazla süre alamıyorlar. Süre alıp tecrübe kazanırlarsa kesinlikle Avrupa şampiyonu oluruz. Rakiplerimizin oyuncuları kendi liglerinde oynayabiliyorlar. Rusya, yabancı sayısının artmasıyla milli takımında sıkıntı yaşıyor. Avrupa Şampiyonası'nda A milli takımı ilk 5'e giremedi."

Ümit Milli Takım'da forma giyen oyuncuların gelecekte A takımda forma giyeceğini anlatan Akkaya, "Kadroda bulunan 8 oyuncumuz gelecek yıl da ümitler kategorisinde oynayabilecek. 2014 Dünya Şampiyonası'nda ise 3-4 oyuncumuz A Milli Takım'da oynayacak seviyede olacak. Federasyonun milli takımlara çok fazla yatırım yapması, başarıda önemli faktör. Kulüp antrenörlerinin de emeği çok fazla. Kadın basketbolu gönül işi. Paranın döndüğünü söyleyemeyiz. Maalesef yeterli ilgiyi görmüyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA