Görme Bozukluğu Olan Neslihan, Antrenörünün Direktifleriyle Türkiye Şampiyonu Oldu

KONYA - AYŞE ŞENSOY - Gözlük takmadan yüzde 20 oranında görebilen fakat Ata Savunma Sanatı Türkiye Açılış Şampiyonası'nda gözlükle yarışması kabul edilmeyen Konyalı 16 yaşındaki Neslihan Ekşi, gözlüksüz çıktığı şampiyonada hocasının direktiflerini dinleyerek Türkiye birincisi oldu.

Doğu ve Batı kültürüne has tüm yakın dövüş sanatlarına alternatif olarak, Türk milletinin adaletini ve kahramanlığını temsil edebilmesi için adı, Ahi Evran geleneğinden esinlenerek konulan Ata Savunma Sanatı'nda, Türklere ait olan savunma, müdafaa ve Türk dövüş sporu bilincinin oluşması amaçlanıyor.

Müsabaka sırasında gözlüklerinin kırılarak gözlerine zarar verebileceği düşüncesiyle Neslihan'ın, İstanbul Çatalca'da gerçekleşen Ata Savunma Sanatı Türkiye Açılış Şampiyonası'nda yarışması önce kabul görmedi. Bu nedenle Neslihan Ekşi, hocasının girişimleriyle şampiyonaya gözlüksüz katıldı.

Rakibi karşısındayken adeta kendisinin gözleri olarak ona seslenen hocasını dinleyen Neslihan, Türkiye şampiyonu olmayı başardı.

Neslihan Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8. sınıfta kareteye başladığını, daha sonra arkadaşının yönlendirmesiyle Ata Savunma Sanatı ile ilgilendiğini söyledi.

Sonradan oluşan ileri derecedeki görme bozukluğundan dolayı bu sporu yaparken ilk zamanlarda çok zorlandığını, antremanlar ve hocasının da desteğiyle daha iyi sonuçlar elde etmeye başladığını ifade eden Ekşi, şunları kaydetti:

"Katıldığım Ata Savunma Sanatı Türkiye Açılış Şampiyonası'nda maçlar başlayınca çok heyecanlandım. Dövüş sporu olduğu için maçta mecburen gözlüğü çıkarmam gerekiyordu. Gözlüğü çıkardığımda da yaklaşık bir metreden sonraki mesafeyi göremediğimden, hocamın direktiflerini dinleyerek rakiplerimle karşılaştım. Maç boyunca sadece hocamın uyarılarını dinledim. Onun bana, hangi atakları ne zaman yapacağımı, hangi hareketin doğru, hangisinin yanlış olduğunu söylemesiyle rakiplerimi yendim. Karşılaştığım 4 rakibimin de görmeleriyle alakalı bir sorunları yoktu. Özellikle ikinci rakibim çok iyiydi. Maçta birinci, ikinci, üçüncü derken, dördüncü rakibimi de yenerek Türkiye birincisi oldum. Hocamın direktifleri sayesinde buralara geldim. Hedefim Avrupa ve dünya şampiyonasına katılarak derece yapmak. Üçüncü değil birinci olmak istiyorum. Yaptım olacak diyorum."

Neslihan'ın antrenörü, Ata Savunma Sanatı İç Anadolu 2. Bölge Asbaşkanı Alişan Büyükkara ise Türklerin Uzak Doğu sporlarına yönelmesi yerine, Türklere has spor dalı olması gerektiği düşünülerek doğan Ata Savunma Sanatı'nın, tamamen Türkçe terimlerden oluştuğunu söyledi.

Ata Savunma Sanatı Federasyonunu kurulduğunda, kendisine İç Anadolu Bölgesi'nde eğitmenlik teklifi gelmesi üzerine bu işe başladığını anlatan Büyükkara, Sarayönü ilçesinden, kısıtlı imkanlara rağmen yaptıkları antrenmanlarla Türkiye şampiyonu çıkardıklarını söyledi.

-"Neslihan'a yalnız benim direktiflerimi dinlemesini söyledim"

Türkiye'deki başarılarını Dünya Şampiyonluğu'na kadar taşıyacağını aktaran Büyükkara, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul Çatalca'da gerçekleşen Ata Savunma Sanatı Türkiye Açılış Şampiyonası'na Sarayönü'nden 18 sporcuyla katıldık. 17 ilin katıldığı şampiyonada ilçe olarak sadece biz vardık. Sporcularımızdan Neslihan, gözlüklerini çıkardığında 1 metreden sonrasını göremiyor. Hakemler de gözlükle yarışmasını kabul etmedi. Gözlüklerini çıkardım ve Neslihan'a yalnız benim direktiflerimi dinlemesini ve başka bişey yapmamasını söyledim. Neslihan, bu şekilde 4 rakibinden ilk üçünü yenerek finale çıktı. Finalde de 4. rakibini yenerek şampiyon oldu. İyi ki itiraz etmişim ve Neslihan'ı yarıştırmışım. Bu benim için gurur verici bir durum. Şimdiki hedefimiz, dünya ve Avrupa şampiyonası. Bu atalarımızdan kalan bir spor dalı. Futbol, basketbol gibi sporlara ne kadar ilgi varsa, bu spora da olsun istiyorum. Elimizden geldiğince 7'den 70'e öğretmeye çalışıyoruz ama ilginin az olması bizi üzüyor. Ata sporumuza daha çok ilgi bekliyoruz."

Kaynak: AA