"ıaaf, Dopingli Sayısına Bakmaz, Verilen Cezalara Bakar"

ANKARA - İLKNUR ÇETİNBAŞ - Spor Hukuk Uzmanı Avukat Gurur Gaye Günal, Uluslararası Atletizm Federasyonunun , dopingli çıkan sporcu sayısına değil, verilen cezalara baktığını söyledi.

Günal, İngiliz Telepragh gazetesinde yer alan ve çok sayıda Türk atletin dopingli çıkması nedeniyle Türkiye'nin, Dünya Atletizm Şampiyonası'ndan men edilebileceğinin iddia edildiği habere ilişkin, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "IAAF için önemli olan dopingli çıkan sporcu sayısı değil, o sporculara uygulanan cezalar ve yaptırımlardır" dedi.

Günal, IAAF'ın ana statüsüne bakıldığında yaptırımlar arasında uyarma, kınama, üyeliği askıya alma, federasyona bağlı atletlerin akreditasyonunu reddetme, akreditasyonu silme, IAAF toplantılarına almama ve uygun görülecek diğer cezalar şeklinde maddeler bulunduğunu ifade etti.

Bu yaptırımların uygulanması konusunda ana statüde 4 madde yer aldığını kaydeden Günal, şöyle devam etti:

"IAAF bu 4 maddenin gerçekleşmesi halinde yaptırım uygulayacağını söylüyor. Bunlardan ilki önceki dönemlere ait üyelik bedellerinin ödenmemesi ve ikincisi ana statüdeki kuralların ihlal edilmesi. Üçüncü maddeye göre ise IAAF, üye ülke federasyonunun ve o hükümetin davranışlarını kendi kural, gaye ve prensiplerinin ihlali olarak görüyorsa ve bu davranışta ısrar edildiğini düşünüyorsa, üyeliği askıya alma ya da akreditasyonunu reddetme gibi yaptırımlar uygulayabilir. Son maddede de IAAF'ın, üye ülkenin üyelik kriterlerini taşımadığına karar vermesi halinde bu yaptırımları uygulayabileceği yazıyor."

Günal, konuyla ilgili literatüre bakıldığında bu yaptırımlardan sadece üyeliğin askıya alınmasıyla ilgili bir örnek bulunduğunu anlatarak, "IAAF, 2006 yılında Cezayir Federasyonunda demokratik seçim kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle ülkenin üyeliğini askıya almış, ancak bu konuda başka bir öneğe rastlanmıyor" diye konuştu.

Gurur Gaye Günal, IAAF için dopingli çıkan atlet sayısının bir önem arz etmediğini belirterek, "IAAF, dopingli çıkan sporcu sayısına bakmıyor. IAAF için önemli olan ülke federasyonun, gerekli kişileri statüye uygun bir şekilde cezalandırıp cezalandırmadığıdır. Ülke federasyonu gerekli yaptırımı uyguluyorsa bu, IAAF için yeterli" dedi.

Kaynak: AA