Avrupa'da Transfer Rüzgarı

ANKARA - Avrupa'da transfer sezonunun açılmasının ardından birçok futbol takımı, kadrosunda görmek istediği oyuncuları transfer etmeye başlarken, futbolcuların bonservis bedellerinin yüksekliği dikkati çekiyor.

Fransa temsilcisi Monaco ve İngiliz Manchester City, ödediği yüksek transfer bedelleriyle transfer sezonunun en gözde takımları arasında öne çıkıyor.

-İspanya-

La Liga ekibi Barcelona, uzun süredir takip ettiği Santos takımının Brezilyalı futbolcusu Neymar'ı 57 milyon avro gibi rekor bir transfer bedeli ödeyerek kadrosuna kattı. Henüz 4 yıl önce ilk profesyonel imzasını atan 21 yaşındaki oyuncuyu birçok ünlü kulüp istemiş, "Futbolu Barcelona'dan öğrendim" diyen Neymar, tercihini Katalan takımı yönünde kullandı.

-Fransa-

La Liga, Neymar ile yeni bir yıldız kazanırken, Güney Amerikalı gol makinası Falcao'yu kaybetti. Kolombiyalı Radamel Falcao, 60 milyon avro bonservis bedeli karşılığında Atletico Madrid'den Fransa'nın Monaco takımına transfer oldu. İspanyol ekibinde geçirdiği 2 sezonda oynadığı 91 maçta 70 gol atan başarılı futbolcu, yaptığı astronomik transferlerle dikkat çeken Monaco için ter dökecek.

Fransa'da bugüne dek 7 şampiyonluk yaşayan Monaco, son yıllarda büyük düşüşe geçmişti. Daha 2 yıl öncesine kadar Fransa'da 3. lige düşmek üzere olan Fransa temsilcisi, 46 yaşındaki Rus iş adamı Dmitry Evgenevich Rybolovlev'in 2011'de başkanlık koltuğuna geçmesiyle yeniden çıkışa geçti. Geçen sezon 1. Lig'e yeniden yükselmeyi başaran Monaco, yaptığı transferlerle daha şimdiden bu sezonun flaş takımları arasında yer alacağını gösterdi.

Atletico Madrid'den Radamel Falcao'nun yanı sıra Porto'dan Joao Moutinho ile James Rodriguez'e 70 milyon avro transfer ücreti ödeyen Fransız temsilcisi, Real Madrid'den Ricardo Carvalho'yu da kadrosuna kattı.

Kolombiyalı Rodriguez'e 45, Portekizli Moutinho'ya 25 milyon avro ödeyen ve Real Madrid ile sözleşmesi biten Portekizli Carvalho'yu renklerine bağlayan Monaco'nun listesinde hala birçok önemli futbolcunun yer aldığı biliniyor.

-İngiltere-

Transferin bir diğer gözde ekibi ise İngiltere Premier Ligi takımlarından Manchester City. Ada temsilcisi, Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımının Brezilyalı orta saha oyuncusu Fernandinho'yu 30 milyon sterline renklerine bağlarken, İspanya Milli Takımı'nda da oynayan Sevillalı Jesus Navas'ı da 17 milyon sterline takımına kazandırdı.

Liverpool ise gelecek sezon kadroda düşünülmediği için sözleşme yenilenmeyen Manchester City'nin oyuncusu Kolo Toure'yi transfer etti. Fildişi Sahili Milli Takımı'nın formasını 103 kez terleten 32 yaşındaki Toure, 1 Temmuz'dan itibaren Liverpool forması giyecek.

-Almanya-

Bu sezon büyük çıkışa geçen Alman futbolunda sezonu Şampiyonlar Ligi dahil 3 kupayla kapatan Bayern Münih, transfer piyasasında da adından söz ettiriyor.

Bundesliga'daki en önemli rakiplerinden Borussia Dortmund'un orta saha oyuncusu Mario Götze'yi 37 milyon avroya satın alarak kadrosunu güçlendiren Bavyera ekibi, Dortmund'un bir diğer kilit oyuncusu Polonyalı Robert Lewandowski'yi de takıma kazandırmak için yoğun çaba sarfediyor.

Transferde kan kaybeden ve savunma oyuncusu Brezilyalı Felipe Santana'yı da Schalke 04'e gönderen Borussia Dortmund ise savunmadaki boşluğu Werder Bremen'in Yunan defans oyuncusu Sokratis Papastathopoulos'la doldurdu.

Almanya'da başarılı bir sezonun ardından ligde 3. sırada yer alarak Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazanan Bayer Leverkusen de geçen sezon ki kadrosunu korumakta zorluk çeken ekiplerden. Kanat oyuncusu Alman Andre Schurrle'yi Chelsea'ye satmak üzere olan, defans oyuncusu Japon Hajime Hosogai'yi Hertha Berlin'e veren ve geçen sezon öncesi kiraladığı İspanyol oyuncu Daniel Carvajal'ın Real Madrid'e dönmesiyle güç kaybeden Leverkusen, Sevilla'nın kalecisi Andres Palop'u ise kadrosuna kattı.

Bayern Münih ile kontrat yenilemeyen 34 yaşındaki Ukraynalı orta saha oyuncusu Anatoliy Tymoschuk, eski takımı Zenit'e geri dönerken, Freiburg'da iyi bir sezon geçiren Kongolu orta saha oyuncusu Cedric Makiadi, Werder Bremen'e geçti.

-İtalya

İtalya'da ise geçen sezonu açık ara puan farkıyla önde kapatarak şampiyon olan Juventus, sözleşmesi biten Athletic Bilbao'nun İspanyol forveti Fernando Llorente'yi yıllık 4,5 milyon avro karşılığında kadrosuna kattı.

Belçika temsilcisi Anderlecht'te geçirdiği 5 sezonun ardından Ukraynalı Oleksandr Iakovenko, İtalyan ekibi Fiorentina ile anlaşma imzalarken, Yunanistan'ın Panathinaikos takımında forma giyen Arjantinli golcü Sebastian Leto'da Catania'ya geçti.

Kaynak: AA