Afrikalı Futbolcular Tarihi Yarımada’da İlk Maçlarına Çıktı

Afrika ülkelerinden transfer vaadiyle kandırılıp, Türkiye’ye getirilen ve daha sonra burada kaderleri ile baş başa bırakılan Afrikalı futbolcular, ilk maçlarına çıktı.Fatih Belediyesi Dostluk Spor Takımı’nda mücadele eden futbolcular,“ İnşallah Süper Lig’de de, PTT Lig’inde de oynarız” dedi.

Fatih Belediyesi, menajerlerin kulüp bulma vaadiyle Türkiye’ye getirdiği, oturma izni bile olmayan Afrikalı futbolculara sahip çıkmış; Nijerya, Somali gibi ülkelerden gelen Afrikalı futbolculara Fatih Mimar Sinan Stadı’nda antrenman yapma izni vermişti. Antrenmanlarını tamamlayan Afrikalı futbolcular, bugün ilk maçlarına çıktı. Fatih Mimar Sinan Stadı’nda gerçekleştirilen Afrika Kupası’na Kamerun, Nijerya, Zambiya, Senegal, Sierra Leone, Kongo, Gana, Fildişi, Gine, Mali, Burkina Faso ve Somali gibi 12 Afrika ülkeleri katıldı.

Afrika Kupası’nın ilk mücadelesi ise Mali-Burkina Faso ülkeleri arasında gerçekleştirildi.

Maç başlamadan önce Fatih İmam Hatip Lisesi Mehter Takımı’ndaki Afrikalı öğrenciler sahaya çıktı. Birbirinden farklı marşlar söyleyen takım, seyirciler tarafından ayakta alkışlandı. Daha sonra Senegal ülkesinden gelen dansçılar, yöresel danslarını sergiledi.

Fatih Belediyesi Afrika Kupası Açılış Seremonisine ise; Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak, profesyonel ve amatör spor temsilcileri, turnuvaya katılan ülkelerin taraftarları ve Türk taraftarlar katıldı.

Bu yıl ilk kez düzenlenen Afrika Kupası Futbol Turnuvası’na katılan herkese teşekkürlerini sunan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Eminönü ve Sultanahmet çevresinde Afrikalı kardeşlerimiz, arkadaşlarımız yoğunlukla yaşıyor. Biz araştırdık buralarda kendi imkanlarıyla futbol oynamak isteyen, antrenman sahası arayan arkadaşlarla karşılaştık. Daha sonra bu arkadaşlarla yakın temasa geçtik ve farklı hikayelerin ortaya çıktığını gördük. Bu farklı hikâyelerin ortak özelliğinin de İstanbul’ da güzel ve iyi bir takımda oynayabilmek olduğunu belirledik” dedi.

Mustafa Demir, Afrika ülkelerinden transfer vaadiyle kandırılıp Türkiye’ye getirilen futbolcular hakkında da şunları söyledi;
“Araştırmalarımız doğrultusunda futbolcu arkadaşlarımızın bir çoğunun umut muhacirleri tarafından İstanbul’a getirilip daha sonra da kendi başlarına bırakıldığını gördük. Biz, Fatih Belediyesi olarak bu kişilere yardım ettik. Onlara hem burarda tutunabilmesi hem kondisyonunu muhafaza edebilmesi hem ayakta kalabilmeleri her türlü imkânları zorlayıp arkadaşlarımıza destek verdik. Ve onlardan da Fatih Belediyesi Dostluk Spor Takımı’nı oluşturduk.”

Mücadelede takımların heyecanını sahada birlikte yaşamak için mücadeleyi izleyeceğini söyleyen AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak “21. yüzyıl Afrikalıların yılı olacak. Yıllarca sürdürülmüş olan Afrika ayağa kalkacak. Ayağa kalkmasında da Türkiye onların en iyi destekçisi en büyük dostu” şeklinde konuştu.

Afrika Kupası için Fatih’e gelen sporcu, “Burada oynayan bütün takım profesyonel. Bana dediler burada çok iyi takım var. Bu yüzden buraya geldim” diye konuştu.

Fatih Belediyesi Dostlukspor’da oynayan Vicky Audel, “Çok futbolcuyla oynadım. Bugün de Afrika Kupası’nda oynayacağız. İnşallah Süper Lig’de, PTT Lig’de oynarım. Buradan şunu da söylemek istiyorum: Fatih Terimi çok seviyorum. Bu yüzden de Galatasaray’ı tutuyorum” dedi.

Afrika Kupası, 6 Temmuz Cumartesi günü oynanacak final karşılaşması ve kupa töreni ile son bulacak.

Kaynak: İHA