"sporda Şiddetin Temelleri ve Önlenmesi Yönündeki Stratejiler" Sempozyumu

Samsun - Eski Merkez Hakem Kurulu Başkanı Mustafa Çulcu, "Türk hakemliği, Avrupa klasmanına baktığımız zaman çok kaliteli bir marka, Avrupa'da iyi tutulmuş. Aynı marka veya aynı isim Türkiye'ye dönüp geldiğinde sıkıntı yaşıyoruz" dedi.

Çulcu, Samsun Emniyet Müdürlüğü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Avrupa Birliği Taiex işbirliğiyle düzenlenen "Sporda Şiddetin Temelleri ve Önlenmesi Yönündeki Stratejiler" sempozyumunda yaptığı konuşmada, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın maçların gündüz oynanması yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

Şiddet olaylarının azalması için Bakan Kılıç'ın güzel bir tavsiyede bulunduğunu belirten Çulcu, "Bunu Kulüpler Birliği kabul etmedi. Niye, para kaygısı, gelir düşecek, beklentilerine cevap vermediği için gece oynamak istiyorlar. Aslında bu tartışılabilir. Bir platformda beyin fırtınası yapmamız ve doğruya gitmemiz lazım. Bakanımızın önerisi tabi ki güzel, TFF Başkanı Yıldırım Demirören de bu konuda destek verdi ama Kulüpler Birliği 'hayır' dedi.

Çünkü ekonomik kayıpları olacak. Ekonomik kayıplar olmaması için bazı şeyler göz ardı edilebiliyor" diye konuştu.

Türk hakemliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çulcu, şöyle devam etti:

"Türk hakemliği, Avrupa klasmanına baktığımız zaman çok kaliteli bir marka, Avrupa'da iyi tutulmuş. Aynı marka veya aynı isim Türkiye'ye dönüp geldiğinde sıkıntı yaşıyoruz. Aynı Cüneyt Çakır içerde de Cüneyt Çakır, dışarda da Cüneyt Çakır. Fırat Aydınus içerde de Fırat Aydınus, dışarda da Fırat Aydınus. Bakıyoruz, Avrupa'da raflarda yok satıyor ama Türkiye'ye geldiğinde alıcısı yok. Neden, bu hakemliğin iç yönetiminde sıkıntı var. MHK'nın ülke içindeki yönetim anlayışında bağımlılıkları ve sıkıntıları var. Aynı marka içerde baskıya karşı direnemiyorsa güvensizlik oluşuyor. Hakem doğru karar veremiyor, doğru bir karar verse de tepki görüyor tribünden. Bu sorun esas futbolu ve hakemliği yönetenlere inanç olmamasından kaynaklanıyor."

TFF'nin hakemlerin eğitimi için çok ciddi paralar harcadığını belirten Çulcu, "Ona rağmen Türk hakemliğine bakıyorsunuz, bu sezon 5 kural hatası oldu. Bu kural hatası yapan hakemlerin üçü FIFA hakemi, ikisi üst düzey hakem. Bu kural hataları sonuca tesir etmediği için hakem hatası olarak göz ardı edildi. Bu kadar büyük yatırım yapılmış sektöre, dışardan eğitmenlerin getirildiği sektörde bu kadar büyük hakemlerin bu hataları yapması çok ciddi" ifadelerini kullandı.

Çulcu, hakemlikle ilgili idari sıkıntılar olduğunu da öne sürerek, "Şiddeti körükleyen unsur hakemden önce hakemliği yönetenlerden kaynaklanıyor. Hakemliği yönetenler otoriter bir kimlik sergileyemezse, hakemden hesap kesiliyor" dedi.

Kaynak: AA