Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Samsun'da

Samsun - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Finansman problemlerini aşan, ekonomik sorunlarını çözen, siyasal istikrarı sağlayan bir Türkiye var. Bütün bu avantajlar İstanbul için olimpiyat coşkusunu yaşatmaya yetecek avantajlar" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Samsun'a gelen Bakan Kılıç, Samsun E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki mahkumların yaptığı model gemilerle Yeşilyurt Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen serginin açılışını gerçekleştirdi. Ardından Samsun Olimpik Yüzme Havuzu'nun temel atma törenine katılan Bakan Kılıç, daha sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nin temelini attı.

Törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Kılıç, olimpik ve olimpik statüde olmayan 91 uluslararası spor federasyonunun şemsiye kuruluşu olan SportAccord'un, Rusya'nın Saint Petersburg kentinde düzenlediği 11'inci kongreye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Saint Petersburg'daki sunum ve ikili görüşmelerin son derece faydalı geçtiğine değinen Bakan Kılıç, 2020 Olimpiyat Oyunları adayı İstanbul'un dünya markası bir kent olduğunu söyledi.

İstanbul'un adaylığına ilişkin devlet desteğinin tam olduğunu vurgulayan Kılıç, "Sayın Başbakanımız çok kuvvetli bir iradeyle destek veriyor. Finansman problemlerini aşan, ekonomik sorunlarını çözen, siyasal istikrarı sağlayan bir Türkiye var. Bütün bu avantajlar İstanbul için olimpiyat coşkusunu yaşatmaya yetecek avantajlar. Artık bundan sonrası Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerinin takdirinde olan konulardır. İradelerine saygılıyız. Heyecanla bekliyoruz" diye konuştu.

-"İlk olimpik branşın olimpiyatlarda kalması arzumuz"

Güreş branşının olimpiyat oyunlarında yer alması için son 6 aydan bu yana sistematik bir şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

"Güreşin bir Türk sporu, ata sporu olmasından dolayı olimpik branş hüviyetini koruması yönünde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türk milletinin hayatında güreşin çok önemli bir yeri var. Ata sporu, peygamber mesleği olarak bildiğimiz güreş, olimpiyatın ilk branşlarından biri. Olimpiyatın düzenlendiği ilk yıl var olan 9 branştan biri güreş. Dolayısıyla ilk olimpik branşın olimpiyatlarda kalması bizim arzumuzdur."

-BJK İnönü Stadı'nın yıkılması

BJK İnönü Stadı'nın yıkılması ve yerine yeni stadyum yapılmasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Kılıç, Beşiktaş'a yeni bir stadyum yapılması konusunun hükümet tarafından desteklendiğini kaydetti.

AK Parti Hükümeti'nin yeni stadyumun yapılmasını istediğini açıklayan Kılıç, projeler üzerinde, rengine, dış cephedeki taş işçiliğin detayına varıncaya kadar çok ayrıntılı bir çalışma yürüttüklerini, bundan sonraki sürecin sağlam ve hukuki zeminde yürümesi gerektiğini söyledi.

Projenin Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda incelendiğini ifade eden Kılıç, mevcut stadın yıkılması için yeni stadın yapım ihalesinin yapılmış ve ortaya çıkmış olması gerektiğini vurguladı.

Mevcut stadın devlet malı olduğunu belirten Kılıç, şöyle konuştu:

"Devletin malının yıkılmasına karar verebilmemiz için, şahsımın ve arkadaşlarımın yeni stadyumun yapım ihalesine ilişkin resmi evrakı elimize almamız lazım. Resmi evrak olmadan devletin malını yıkıp yarın ne olacağı belirsiz bir atmosfere bu olayı sürükleyemeyiz. Beşiktaş Başkanı bu konuyu çok iyi bilmektedir. Sayın Fikret Orman ile bu konuyu defalarca konuştuk. Sayın Fikret Orman'dan önce Sayın Yıldırım Demirören ile bu konuyu konuştuk. Bizim yol haritamız nettir ve bellidir. Yol haritamızı da en iyi Beşiktaş'ı sevenler bilmektedir. Orada yapılacak yeni stadyum aynı zamanda 2020 Olimpiyat Oyunları'nın vitrin projelerinden biri olacak. Beşiktaş stadyumunda 2020'de ragbi müsabakaları yapılacak. O nedenle bugünkü durumun bir gecikme meydana getireceğini de kimse düşünmesin."

"Bugün yıkıma onay verilmemesinden bir gecikme söz konusu olmayacak" diyen Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü zaten stadyumun inşaat ihalesi henüz yapılmadı. İnşaat ihalesi yapıldıktan ve kesinleştikten sonra bir yandan yıkım izni verilecek, diğer yandan müteahhitlik firmasına şantiye kurma müsaadesi verilecek aynı sahada. Bir yandan yıkım devam edecek, bir yandan şantiye kurulacak, bir yandan işin yapımına başlanacak. Beşiktaş Kulübü ile müteahhit firma kaç gün üzerinde anlaşma sağlarlar bilmiyorum ama ilk etapta bin gün rakamından bahsedildi. O stadyumun yıkılması ve yeniden yapılması bin güne bile kalmayabilir."

-Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar

Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olayların sorulması üzerine Bakan Kılıç, yurt dışından yeni geldiğini ve olayları medyadan takip ettiğini belirterek, bu konuda İçişleri Bakanı Muammer Güler'in ve İstanbul yöneticilerinin görüşlerine kulak verilmesinin daha sağlıklı olacağını kaydetti.

Kılıç, "Nihayetinde Türkiye demokratik bir hukuk devleti ve her şey bu çerçevede değerlendirilecektir ama olayı yerinden yaşayanların görüş beyan etmeleri daha sağlıklı olur" dedi.

Bakan Kılıç daha sonra sırayla OMÜ Tıp Fakültesi helikopter pisti, OMÜ Tıp Fakültesi Refakatçi Evi ile OMÜ Tıp Fakültesinde yenilenen ameliyathanelerin açılışını gerçekleştirdi.

Bakan Kılıç ve beraberindekiler, AK Parti 19 Mayıs İlçe Teşkilat binasının açılışını yaptı.

Kaynak: AA