Bakan Kılıç’tan Doping Açıklaması

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, doping konusunda çok sert tedbirler alınacağını ve 0 tolerans ilkesi ile hareket edilerek, Türk sporunun bu sıkıntıdan arındırılacağını söyledi.

Kılıç, “Sporcu ile birlikte antrenörü de gerekirse sporcusuna sahip çıkmayan federasyon da bu işin sorumluluğuna ortak olacak” dedi.

Bakan Kılıç, Servet Tazegül Spor Salonu’nda oynanan Türkiye-Fransa erkek voleybol maçı sonrasında İHA muhabirine Akdeniz Oyunlarını ve doping konusunu değerlendirdi.

Doping konusunda açıklamalarda bulunan Kılıç, “Gerek hükümetin, gerek Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın gerekse spor yönetiminin 2 kelimeden oluşan kararlılığı nettir: ‘0 tolerans.’ 0 tolerans ilkesi ile hareket ettiğimiz sürece Türk sporunu bu sıkıntıdan arındıracağız” dedi.

Dopingin, sadece Türkiye’de yaşanan bir hadise olmadığını hatırlatan Kılıç, dünya genelinde de bunun çok sayına örneğinin yaşandığını ancak bu örneklerin olmasının Türkiye’de bu işe göz yumulacağı ya da hafife alınacağı anlamına gelmediğini vurguladı. Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, tüm birimlerle koordinasyon halinde olimpik olan ya da olmayan tüm federasyonlara yönelik bilgilendirme eğitimlerinin başladığını duyurdu. Doping ile ilgili ‘çok sert’ tedbirler alınacağının altını çizen Bakan Kılıç, “Sporcu ile birlikte antrenörü de gerekirse sporcusuna sahip çıkmayan federasyon da bu işin sorumluluğuna ortak olacak. Bu bakanın, spor genel müdürünün, başbakanın meselesi olarak görülemez. Biz kararlılığımızı ortaya koyarız mücadele dirayetimizi ortaya koyarız olaya bakışımızı ortaya koyarız ve bununla ilgili tedbirlerin alınması için tüm birimleri harekete geçiririz” diye konuştu.

“DOPİNG İLE KARİYER SÜRDÜRÜLEMEZ”
Kılıç, doping konusunda sporculara da önemli ödevler düştüğünü belirterek, “Sporcunun yanı sıra antrenöre düşen, federasyona düşen ödevler var. Sporcunun ailesine, spor hayatına entegre olan herkese düşen ödevler var. Herkes, bu ödevlerin gerekliliğini yerine getirdiği takdirde doping ögesi, Türk sporunda barınma şansı bulamayacak. Kaldı ki doping zehir. İnsan hayatını çürüten bir hastalık. Doping ile kazanılan hiçbir madalyanın sporcuda kalması da mümkün değil. Doping yoluyla edinilen bir başarıyla sporcunun kariyerini sürdürmesi mümkün değil. Bilgisizlik varsa eğitim yetersizliği varsa özensizlik varsa sporcunun direnemediği bir takım müdahalelere maruz kalması gibi durumlar varsa o konuda da biz sporcumuzun yanında yer alarak bu mücadeleyi kolay ve etkin bir şekilde sürdürebilir hale getireceğiz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE VE MERSİN AÇISINDAN OYUNLAR BAŞARILI GEÇTİ”
Akdeniz Oyunları’nı değerlendiren Bakan Kılıç, Türkiye ve İçel açısından oyunların başarılı geçtiğini söyledi.

Türkiye’nin ev sahibi olduğu için sadece sportif başarıları değil, tüm sektörleri kontrol etmesi gerektiğinin altını çizen Kılıç. şunları söyledi:
“Geride kalan 18 aylık süreçte yapılaşma ile ilgili kaygılı günlerimiz oldu, çok yoğun tempolu günlerimiz oldu ama Türk mucizesi olarak adlandırılan bir performansla tesislerimizi, oyunlara 1 hafta kala da olsa yetiştirdik. Her şey çok kaliteli, oyunlar esnasında bu tesisler kullanıyor, şuana kadar çok şükür bir aksaklık söz konusu olmadı. Tesisler bittikten sonra önem sırası diğer sektörlere geliyor. İnsan ağırlıklı işler; temizlikten güvenliğe, yemekten gönüllülük hareketine varıncaya kadar çok geniş spektrumda çok sayıda başlık altında kalite ile sürdürülmesi gereken hizmetlerin idamesi, performansını ortaya koyduk. Ben bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum. İçel’de çok güzel bir sınav verdiler. İçel emniyeti de görevini en iyi şekilde yerine getirdi. Zannediyorum oyunlar bittiğinde tam not alacak bir performans ortaya koydular. Gönüllülerimiz eşine çok az rastlanır bir güler yüz performansı ve isteklilik eşliğinde kendi görevlerinin gereğini yerine getirdiler. Keza diğer sektörlerde de hemen hemen kusursuz bir organizasyon şemasını geride bıraktık.”

“OLİMPİK MİRASI TAKDİR KAZANACAK BİR YÖNETİMLE GELECEĞE AKTARACAĞIZ”
Oyunlar süresince yaşanan ‘ufak-tefek’ aksaklıklardan ders alınacağını kaydeden Bakan Kılıç, olimpiyat adayı olan Türkiye’nin yaşadığı bu performansın çok sayıda şey kazandırdığını ifade etti.

Başta İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve yerel yönetimlere de gösterdikleri özen ve disiplin nedeniyle teşekkür eden Kılıç, organizasyonun yanı sıra sporcuların başarısının da önemli olduğunun altını çizdi. Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Akdeniz Oyunları tarihindeki en yüksek performansımızı kendi ülkemizde ortaya koyduk. Bir önceki Akdeniz Oyunları’ndaki madalya sayımız 20 idi, bu sayı 40’ın üzerine çıktı. Oyunlar tarihi boyunca topladığımız en yüksek sayıdaki madalya sayısı 74’tü, bu sayı 110’un üzerine çıkıyor. Dolayısıyla madalyalar bakımından da hiç madalya alamadığımız branşlardaki madalya performansı bakımından da 17. Akdeniz Oyunları, İçel ile birlikte unutulmazlar arasındaki yerini almış olacak. Bizim 30 Haziran’dan sonra bir ödevimiz daha var. Onunla ilgili çalışmalarımızı da 1,5 sene önce başlattık. Olimpik seyirci, tribünleri doldurdu. Olimpik tesisler ile ilgili çok kaliteli imalatlar yaptık. Olimpik sporcu sayımızda ciddi bir artış var. Olimpik başarıda ciddi artış var. Geriye kalan bir olimpik başlık var o da olimpik mirasa sahip çıkmak yani İçel’deki tesisleri, spor ve gençlik için yaşatmak, kullanmak çürütmek değil kullanarak eskitmek. Bununla ilgili de bütün tedbirlerimizi aldık. Bu anlamda da küresel ölçekte takdir toplayacak bir olimpik mirasa İçel’de tanıklık edeceğiz ve bu mirası takdir kazanacak bir yönetim performansıyla gelecek yıllara yönelik çok yüksek bir standart ve kalite ile yöneteceğiz.”

Kaynak: İHA